Parhaat keksinnöt syntyvät yleensä tarpeesta. Niin myös Haumetin legendaarinen kivenraivauskone Rock Tornado, jonka tarina sai alkunsa kivisten peltojen keskellä, Nykästen maitotilalla Mikkelin Haukivuorella.

Haumetin Esa Nykänen kehitti pitkäikäisen ja kestävän kivenraivauskoneen

Kun Esa Nykäsen kotitilan silloiset kivenkeruukoneet oli 1980-luvun puolessavälissä ajettu loppuun, alkoi tilan väki etsiä uutta ratkaisua kivien raivaamiseen. ”Markkinoilla ei ollut tarpeeseemme oikein varteenotettavia vaihtoehtoja. Siitä nousi idea kehitellä oma kivikone”, Esa kertoo.

Omasta käytöstä kivenraivausurakointiin

Aluksi Esa ja isänsä Niilo Nykänen ideoivat kivenraivauskonetta lypsyjen aikaan navetassa, jonka seinille alkoi kertyä koneen piirustuksia. ”Läpi talven suunnittelimme ja rakensimme ensimmäistä konetta omassa pajassamme maatilan työkaluilla. Ajatus oli suunnitella kone omaan käyttöön. Tilan moreenimaiden kiviset pellot tarjosivat sille haastavan käyttöympäristön”, Esa muistelee. ”Kone toimikin niin hyvin, että aloimme tehdä sillä myös pienimuotoista urakointia lähistön tiloilla.”

 

Esa Nykänen tekemässä Rock Tornadon karhottimen kokoonpanoa.
Esa Nykänen tekemässä Rock Tornadon karhottimen kokoonpanoa.

 

Vahvan kivenraivauskoneen maine kiiri tutulta toiselle, ja pian sellaisia haluttiin tilata ympäri Suomen. Haumet perustettiin vuonna 1987, ja Esa ponnisti kotitilalta konepajayrittäjäksi. Ensimmäiset myyntikoneet rakennettiin tilan pajassa, mutta kokoonpanohalli nousi pellon nurkkaan jo seuraavana vuonna. ”Aloimme pitää koneella työnäytöksiä, sillä raivattavia kiviä riitti niin viherrakennusalueilla, tien pohjissa ja pelloilla ympäri Suomen”, Esa kertoo.

Kun EU:hun liittymisen myötä vuonna 1995 maatalouskoneiden kauppa hyytyi, ketterä yritys siirtyi valmistamaan teräs- ja rautarakenteita erityisesti rakennuspuolen suuriin kohteisiin. Tätä jatkettiin aina finanssikriisiin, vuoteen 2008 saakka. Vuonna 2010 virisi ajatus kivenraivauskoneiden kaupasta osana NHK-Keskuksen tuoterepertuaaria. NHK:n perustaja Onni Korhonen oli Esan tuttu yhteistyökumppani jo aiemmilta vuosilta, olihan Haumet valmistanut Onnin kanssa yhteistyössä kehitettyjä paalienkäsittelylaitteita ja paalinkäärinvaunuja.

Suuremmat tilakoot vaativat järeämmät koneet

Vuosien saatossa kivenraivauskoneeseen on tehty päivityksiä, ja siitä on karsittu häiriötekijöitä.

”Rock Tornado on osoittautunut pitkäikäiseksi ja vuosikausia kestäväksi koneeksi. Vanhoihinkin yksilöihin vaihdetaan vain kulutusosia. Kehitettiin pikkasen liian vahva kone”, Esa naurahtaa.

Vuonna 2010 kivenraivauskone päivitettiin perusteellisemmin, mutta toimintaperiaate pysyi samana. Traktorit ovat vaihtuneet suuremmiksi, kun peltojen pinta-ala ja tilakoot ovat kasvaneet. Näihin muutoksiin vastattiin kasvattamalla työleveyttä ja muuttamalla voimansiirtoa järeämmäksi.

”Uudistettu malli pystyy käsittelemään tehokkaasti entistä isompia kiviä, ja järeän voimansiirron ansiosta se myös pysyy oikeassa työsyvyydessä. Koneessa on kolme karhotinta, jolloin se poistaa kivet tehokkaasti koko 5,5 metrin työleveydeltä”, Esa kertoo.

Vuonna 2017 kivenraivauskone uudelleennimettiin Rock Tornadoksi. Nykyään se on Haumetin päätuote. Näihin päiviin mennessä Haumet on valmistanut toistasataa kivenraivauskonetta, ja vuosittain niitä tehdään toistakymmentä lisää. Asiakkaina ovat yleisemmin maatilat, jotka poistavat koneella kiviä pelloiltaan. Myös urakointiin koneita hankitaan jonkin verran. Suurin osa koneista toimitetaan Baltiaan. ”Konetta kehitetään edelleen kuulostellen asiakkaiden palautetta ja ideoita. Otamme hyvinkin mielellämme käyttäjiltä palautetta vastaan”, Esa vinkkaa.

Haumet Oy on monipuolinen konepaja

Haumet on tilaus- ja alihankintakonepaja, jonka toiminnasta vastaavat yrittäjäpariskuntana Esa ja Mirja Nykänen, jotka molemmat myös työskentelevät yrityksessä. Lisäksi yritys työllistää kaksi työntekijää. Toimintaan kuuluu myös koneiden huoltoa sekä hydrauliikkaletkupalvelu. Lisäksi edelleen valmistetaan pienkalustoa, kuten paalinkantolaitteita, rehuleikkureita, hiekotuskauhoja ja rehupakkereita. 2000-luvun koneisiin toimitetaan vara- ja kulutusosia, joita varastoidaan itse. ”Kotimaisuudesta on etua lähellä toimivassa varaosapalvelussa”, Esa kertoo.

Haumet ostaa laserleikkeet ja särmäykset lähistön yhteistyökumppaneilta, joilla on näissä huippuosaaminen. Suunnittelua ostetaan kevytyrittäjältä. ”Kaikkea ei ole järkevää tehdä itse. Olemme onnistuneet löytämään yhteistyökumppanit, joiden kanssa pystymme toimimaan avoimilla pelikorteilla ja luottamukseen perustuen”, Esa miettii. ”Omasta kivenraivausurakoinnista olemme luopuneet, mutta paikallinen kuljettaja toimii testikuljettajanamme.”

Kysymykseen tulevaisuuden suunnitelmista Esa toteaa: ”Hyvä kysymys, kun itsekin tietäisi. Ainakin toistaiseksi mennään eteenpäin.” Elämänkokemusta on kertynyt jo sen verran, että painopistettä voi siirtää mieluisimpiin hommiin. ”Kun omat tyttäret syntyivät yrityksen ruuhkavuosina, on aikamme nyt keskittyä lapsenlapsen myötä ukin ja mummin rooliin. Se on parasta hommaa.”

 


Kysy lisätietoa tai pyydä tarjous Rock Tornado -kivenraivauskoneesta:

Tuotteemme pelloille