GILLES toi säästöä hakkeen kulutukseen

Erityisesti kauniista käyttökeramiikastaan tunnetun Jenni Linnoven tunnelmallinen keramiikkastudio ja myymälä on kunnostettu Lassilan tilan vanhaan navettaan Siilinjärvelle. Tila houkuttaa vierailijoita ympäri Suomen, ja lisäksi se toimii paikallisten vireänä tapahtumakeskuksena. Syksystä 2018 lähtien tilan rakennukset ovat lämminneet Gillesin HPK-RA 85 -hakekattilalla. Isännän, Ari Savolaisen sanoin kattila on  ”hykerryttävän huoleton”.

Suurin syy uuden Gilles-lämmityskattilan hankintaan oli halu vähentää hakkeen kulutusta. Edellinen, viitisentoista vuotta vanha kattila kulutti haketta liikaa. ”Aiemmalla kattilalla hakkeenkulutuksemme oli lämmityskauden aikana noin 250 kuutiota vuodessa. Gillesillä pääsimme ensimmäisen vuoden aikana 150 kuution kulutukseen, vaikka jopa hieman nostimme keramiikkapajan sisälämpötilaa”, Ari Savolainen kertoo.

Puusta saatava biolämpö on metsätaloustilalle luontainen valinta

Metsää ja ojanpientareita täytyy joka tapauksessa raivata, jolloin syntyy hakettamiseen sopivaa puumateriaalia. Vuoden tarpeiksi riittävä hake varastoidaan entiseen rehusiiloon, josta sitä siirretään traktorilla hakevarastoon.

”Vanhan kattilan aikaan pelkäsin hakkeen loppumista kesken talven. Ajoin haketta varastoon kaksikin kertaa kuussa. Nyt riittää, että täytän varastoa puolentoista kuukauden välein.”
Ari Savolainen

Kylmä ei ole ollut

Keramiikkastudion ja myymälän lisäksi myös muut tilan rakennukset, noin 850 neliötä, sekä kolmen kuution lämminvesivaraaja saavat lämpönsä hakekattilasta. Enemmänkin lämpiäisi, mutta ylimitoitus ei ole ongelma, koska kattila säätää palamista tarkasti tarpeen mukaan. ”Vanhat rakennukset eivät ole helppoja lämpötaloudeltaan. Asuinrakennus on vuosina 1750–1780 rakennettu hirsitalo, mutta talven kovimmillakaan pakkasilla lämpötila ei ole laskenut sisällä alle 20 asteen”, Ari toteaa.

Gillesin kattilassa hake palaa selkeästi puhtaammin

Gilles-kattila tutkii automaattisesti lambda-anturilla savukaasujen pitoisuudet ja säätää todella tarkasti ensiö- ja toisioilman sekä palamistilansa. Toisioilmapuhallin antaa tarvittaessa happea liekin kärkeen. ”Katot ja rännit sekä lämpökeskus ovat pysyneet puhtaina. Palamistuotteena tulee tiivistä ja hienoa tuhkaa, ja sitäkin merkittävästi aiempaa vähemmän”, Ari kertoo. Kattila myös säätää toimintaansa tehon tarpeen mukaan ja tarvittaessa myös sytyttää ja sammuttaa itsensä. ”Tulitikuille ei ole ollut enää tarvetta.”

 


Kiinnostuitko GILLES-hakekattilasta tai etsitkö muuta lämmitysratkaisua? Ota yhteyttä, niin asiantuntevat myyjämme auttavat tilaasi hyödyntämään uusiutuvaa energiaa tehokkaasti.

Tuotteemme maatilan energian ja varavoiman tuotantoon