Aikaa lehmille, aikaa itselle – neljätoista vuotta asemalypsyä sai riittää

Kiviluoman tila Oy:ssä siirryttiin elokuun 2018 alussa uuteen aikakauteen, kun tilalle valmistuneessa 150 lehmäpaikan pihatossa aloitettiin lypsy kahdella Lely Astronaut A5 -robotilla. A5-robotit ovat keskenään samanlaiset, mutta niille riittää yksi keskusyksikkö, joka on toisessa robottikopissa.

Sittemmin Päivi, Tapio, Joonas Suomisen sekä Joonaksen puoliso Jessican pyörittämällä tilalle on tullut yksi Lely A5-robotti lisää, eli vuonna 2021 tilalla lypsää kolme robottia. Lypsettävien lukumäärä on noussut lähemmäs 180:aa.

Navetan laajennuksen myötä käyttöön otetaan myös Lely Collector-puhdistusrobotti. 

Robottilypsy oli Suomisille selkeä valinta, koska he halusivat tehdä muutakin kuin lypsää

Robottilypsyn myötä tilan työ on muuttunut vähemmän kelloon sidotuksi, ja vapaa-ajan mahdollisuuksia on tullut runsaasti lisää. Toiveissa oli myös vähentää fyysisesti kuormittavia töitä.

 ”Aiemmin lypsäminen vei suurimman osan ajastamme. Nyt meillä on parempi mahdollisuus antaa aikaamme lehmille.”
Päivi Suominen

Lely-lypsyrobotti vakuutti

Suomisia miellyttivät Lelyssä sen toimintaperiaate, tietty yksinkertaisuus ja robotin sopivuus tilan suunnitelmiin ilman muutoksia. ”Ja nuoripari, Joonas ja hänen puolisonsa Jessica, jotka tätä työtä jatkavat, olivat ehdottomasti Lelyn kannalla”, Päivi toteaa.

Suomiset kokevat robotin käytön ja käyttöliittymän selkeäksi

Robotissa miellyttävät erityisesti sen hiljaisuus, käsivarren toiminta ja vedinkuppien tarkka kiinnitys. Robotti lypsää hienosti myös vanhemmat lypsylehmät eikä se häiritse herkkiäkään hiehoja. Ensilypsytoiminto on myös osoittautunut helpoksi. ”Näinhän sen pitää mennäkin. Emme ole edes kaivanneet tähän käsin kiinnittämisen mahdollisuutta”, Tapio toteaa.

Lisää maitoa

Robottilypsyn mahdollistamilla useammilla lypsykerroilla Suomiset tavoittelevat myös suurempaa tuotosta. ”Jatkamme uusissakin tiloissa samalla hyväksi havaitulla yksinkertaisella aperuokinnalla, jota täydennämme täysrehulla roboteilta”, Joonas kertoo. Vanhoissa olosuhteissa karjan keskituotos oli 10 500 kilogrammaa, mutta tällä hetkellä (11/19) se on jo 10 900 kilogrammaa (EKM 11 500), kun lypsettävistä puolet on ensikoita. ”Odotamme, että nyt kun olosuhteet ovat enemmän kuin kohdillaan, meillä on jatkossa hyvät edellytykset nostaa tuotosta”, Joonas päättää.

 


Kiinnostuitko A5-lypsyrobotista? Ota yhteyttä, niin asiantuntevat myyjämme auttavat sinua luomaan oman tilasi onnistumistarinan.

Tuotteemme navettaan