Pulkkisen perheen pyörittämällä Milk & Son Oy:n maitotilalla Juvalla lypsyrobotti ja uusin Lely Vector Next -ruokintarobotti ovat tuoneet selkeitä tuloksia tuotantoon ja helpotusta arkeen. Ennakoiva suunnittelu mahdollisti sujuvan käyttöönoton ja koko karjan ruokinnan automaation.
Milk & Son Oy:n tilaa Juvalla pyörittää jo neljännessä polvessa Antti Pulkkinen. Tilan juuret ulottuvat 1930–40-luvulle, ja se on toiminut aina maitotilana. Vanhemmat pyörittivät tilaa kolmisenkymmentä vuotta, ja sukupolvenvaihdoksen jälkeen Antti otti ohjat vuonna 2019.
“Meillä piti keksiä kahdelle perheelle toimeentuloa, ja siksi lähdettiin suunnittelemaan investointia uuteen navettaan ja toiminnan laajentamiseen. Tässä kohtaa mukaan tuli NHK, jonka kanssa toteutettiin NHK Pihatto meille. Kaikki rakennuksessa on suunniteltu tarkkaan yhteensopivaksi rakenteita, laitteita, eläintiloja ja edistyksellisiä teknisiä laitteita myöten,” Pulkkinen kertoo.

Lypsyrobotti vauhditti kehitystä
Vanhaan kivinavettaan hankittiin ensimmäinen lypsyrobotti jo vuonna 2005 ja 2020 valmistuneessa uudessa pihatossa lypsy hoituu kahdella Lely Astronautilla.
“Tuotos nousi heti mukavasti, kun robotti otettiin käyttöön. Samalla työ helpottui ja joustavoitui. Tärkeää on myös se, että eläinten hyvinvointi parani – lehmillä on vapaus liikkua ja syödä omassa tahdissa,” Pulkkinen summaa.
Vector Next mahdollisti ruokinnan automaation
Rakennusvaiheessa Pulkkinen varautui jo Lely Vector -ruokintarobottiin: seinään jätettiin erikoisovi, päätykäytävästä tehtiin leveä ja asemakuvaan varattiin paikka rehukeittiölle. Vaikka investointi ei vielä silloin toteutunut, ratkaisu osoittautui viisaaksi.
Kesällä 2025 Pulkkisilla otettiin käyttöön uusin ruokintarobottimalli, Lely Vector MFR M2next.
“Alkuperäinen Vector ei olisi mahtunut vanhaan nuorkarjanavettaan, mutta uuden Next-mallin säädettävä rakenne mahdollisti myös sen ruokinnan. Nyt robotti palvelee sekä lypsylehmiä että nuoria,” Pulkkinen kertoo.

Automaation hyödyt näkyvät arjessa
Vector huolehtii, että tuoretta rehua on aina tarjolla, minkä lisäksi se aktivoi eläimiä syömään siirtäessään rehua lähemmäs eläimiä. Se sekoittaa annokset kaikille eläinryhmille ja skannaa ruokintapöytää tarkkaillen tarvetta rehunmäärän lisäämiselle.
”Ennen yöaikaan rehua saattoi olla pöydällä, mutta se ei ollut kunnolla saatavilla. Nyt lehmä saa ruokaa silloin, kun se itse haluaa. Se näkyy sekä syönnissä että maitomäärissä,” Pulkkinen selittää.
Lisäksi työaikaa vapautuu paljon. ”Ei tarvitse tehdä apetta traktorilla 2–3 kertaa päivässä, jolloin säästyy niin polttoainetta kuin kalustoa. Ruokinta pysyy myös tasalaatuisena ilman inhimillisiä vaihteluja. Robotti tekee aina samalla tavalla, mikä on iso etu. Samalla meidän työ helpottuu ja aikaa vapautuu muuhun – myös perheelle,” Pulkkinen kiittelee.
Tulevaisuus mielessä
Pulkkisen mukaan päätös panostaa robotiikkaan liittyi myös työntekijätilanteeseen: työvoimaa ei ole helppo saada, ja siksi tila halusi mieluummin investoida teknologiaan.
“Meille oli selvää, että lähdemme lisäämään automaatiota mieluummin kuin palkkaamaan ulkopuolista työvoimaa. Se tuo varmuutta ja säästää hermoja arjessa,” hän toteaa. Tulevaisuudessa tilalla pidetään silmät auki uusille innovaatioille – mutta maltilla. “Teknologia kehittyy kovaa vauhtia ja esimerkiksi tekoäly tulee varmasti mullistamaan tätä alaa. Mutta investointitahti täytyy pitää sellaisena, että talous pysyy hallinnassa,” Pulkkinen summaa.