Lely Collector -puhdistusrobotti vaihtoehtona perinteisille puhdistusmenetelmille

Keski-Pohjanmaalla Vetelissä MTY Pulkkisen; Markuksen, Maurin ja Tuomaksen lypsykarjatilalla aloitettiin robottilypsy Lely Astronaut A5 -lypsyrobotilla vuoden 2018 joulukuussa. Samaan aikaan tilalla otettiin käyttöön myös Lely Collector.

Markus Pulkkinen kertoo, että kiinteäpohjaisen pihaton puhdistukseen oli alun perin suunniteltu lantaraappajärjestelmää. Projektin loppumetreillä yrittäjät kuitenkin päättivät aiemman suunnitelman sijasta hankkia tilalle Collectorin sen monipuolisten mahdollisuuksien ansiosta. ”Lantaraapan puhdistuspinta-ala on rajallinen ja tietyt alueet pihatossa olisivat jääneet käsin puhdistettaviksi”, yrittäjä Markus Pulkkinen kertoo.

Uudentyyppinen lantarobotti mahdollistaa ritiläpalkkilattioiden lisäksi myös kiinteäpohjaisen pihaton puhtaanapidon, koska se kerää lannan pois pihaton lattialta alipaineen avulla. Puhdistuskierroksen päätteeksi robotti kulkee tyhjennyspaikalle ja alipaineen vapautuessa säiliö pääsee tyhjentymään lietekuiluun.

 ”Collectorin avulla navetan puhdistaminen sujuu laajemmalta alalta. Myös häiriöt eläinten keskuudessa voidaan minimoida esimerkiksi siten, että Collector ei kulje ruokintapöydän edessä siihen aikaan, kun eläimiä on suurempi joukko syömässä.”
Markus Pulkkinen

Useat reitit mahdollistavat entistä tarkemman puhdistustuloksen

Laitteelle voi ohjelmoida useita eri reittejä, jotka suunnitellaan jokaiselle tilalle yksilöllisesti. Näin robotin toiminta pystytään optimoimaan ja mukauttamaan navetan päivärytmiin. Pulkkisten tilalla Collector ajaa seitsemää eri reittiä 40 minuutin välein. Robotti kiertää navetassa yhteensä 36 kertaa vuorokauden aikana. ”Selkeät reitit toimivat laitteella hyvin”, Markus summaa kertoessaan robotin päivärytmistä.

Pulkkisten tilalla Collectorin tyhjennyspaikka löytyy navetan päästä sekä välikäytävillä sijaitsevien ritiläaltaiden kohdalta. Ritiläaltaat ovat olleet tilalla erittäin hyvä ratkaisu, joka sujuvoittaa entisestään Collectorin työskentelyä.

 


Kiinnostuitko Lely Collectorista tai etsitkö muuta laitetta navettaasi? Ota yhteyttä, niin asiantuntevat myyjämme auttavat löytämään juuri sinun tarpeisiisi sopivan vaihtoehdon.

Tuotteemme navettaan