Lisää maitoa lehmää kohden

1,9 kg

Vuosittainen säästö polttoainekustannuksissa

12 000 €

Helpotusta karjan ruokintaan, lisää tuottavuutta ja hyvinvointia eläimille

Kustannussäästöjä Lely Vector -automaattisen karjan ruokinnan avulla

Automatisoitu ruokinta ja rehunsiirto kannattavat

Karjan automatisoitu ruokinta parantaa parhaimmillaan paitsi eläinten hyvinvointia ja tilan kannattavuutta, myös tilallisten työssä jaksamista, kun työläs ja sitova työvaihe saadaan ulkoistettua robotiikalle. Lely Vector -automaattinen ruokintajärjestelmä tuo tilalle merkittäviä säästöjä, minkä lisäksi se pitää rehun tasalaatuisena ja eläimet tyytyväisenä.

Kustannussäästöjä Lely Vector -automaattisen karjan ruokinnan avulla

Mikäli haluat tietää, paljonko työaikaa ja euroja tilallasi on mahdollista säästää automaattisen ruokinnan avulla, täytä yhteystietolomake sivun alareunassa. Otamme sinuun yhteyttä ja tuotamme harkintasi tueksi tarkkaan laaditun laskelman, jossa on otettu huomioon niin nykyisen järjestelmäsi polttoaineen kulutus, investointikustannus kuin rehuhävikin pienentyminen ja uuden investoinnin takaisinmaksuaika. Laskelma ei sido sinua mihinkään, mutta antaa konkreettisen työkalun harkintasi tueksi. 

Tutustu myös: Lely Vector -projektisuunnitelma

Miten Lely Vector -automatisoitu ruokintajärjestelmä toimii

Lely Vector -automatisoidun ruokintajärjestelmän toiminta perustuu rehukeittiön, rehukahmarin sekä ruokinta- ja sekoitusrobotin muodostamaan kokonaisuuteen. Olemassa olevien täyttöpöytien hyödyntäminen voi olla myös mahdollista ja taloudellisesti järkevää, vaikka rehukahmarin hyödyntäminen on suositeltavaa.

Ohjelmoitu rehukahmari kahmii ja annostelee tarvittavat komponentit rehukeittiöstä, ja kuljettaa ne Lely Vector -ruokinta ja sekoitusrobottiin. Kun seos on valmis, Lely Vector etenee automaattisesti pitkin ohjausnauhaa siirtyessään rehukeittiöstä navettaan ja jakelee rehun sen perusteella, onko ruokintapöydällä entuudestaan sen standardien mukaisesti riittävästi rehua, vai tuleeko ruokintapöytää täyttää. Robotti on älykäs ja sen toiminta on luotettavaa.

Katso videolta, miten Lely Vector -rehukahmari toimii ja miten sekoitus- ja ruokintarobotti liikkuu rehukeittiön ja tuotantorakennuksen väliä

 

Terveempi karja, parempi tuotos

Useammin tehtävällä ruokinnalla on todistetusti myönteinen vaikutus lehmien yleiseen terveyteen ja maitotuotokseen. Useammin tehtävä ruokinta varmistaa pötsin tasapainoisen pH-tason ja hyvän terveyden. Lehmä saa yli puolet tarvitsemastaan energiasta rasvahapoista, joita syntyy hiilihydraattien sulattamisen tuloksena. Jos pötsin pH-taso on alhainen, pötsimikrobien toiminta heikentyy. Kun lehmät syövät useita pieniä annoksia vuorokauden aikana, pH-taso pysyy tasaisena ja eläin käyttää rehun tehokkaasti hyödykseen.

Vector ruokkii eläinryhmien tarpeiden mukaisesti

Automaattinen ruokintajärjestelmä ja innovatiivinen laitteisto huolehtivat karjan päivittäisestä ruokinnasta. Lypsylehmien ravitsemustarpeet poikkeavat umpilehmien ja nuorkarjan tai lihakarjan tarpeista. Umpilehmien tarpeet vaihtelevat umpikauden aikana. Parhaat tulokset saavutetaan laskemalla seos erikseen kaikkia eläinryhmiä varten. Automaattisessa ruokintajärjestelmässä voidaan lastata, sekoittaa ja jakaa pieniä eriä pienille eläinryhmille.

Parempi kokonaisnäkemys maatilan tuotannosta

Karjan ruokkiminen Lely Vectorilla antaa tilalle enemmän ymmärrystä ruokintastrategian tehokuudesta ja tuottavuudesta. Lely Horizon-tuotannonhallintajärjestelmään voidaan yhdistää useita Lely-laitteita, jolloin se antaa tuottajalle kokonaisnäkemyksen maatilan tuotannosta. Lely Horizon -tuotannonhallintaohjelman avulla annoksia, rehutyyppejä ja ruokinta-asetuksia voidaan muuttaa ja ruokintastrategian tuloksia seurata ja hienosäätää. Se auttaa tilaa tekemään oikeita päätöksiä oikeiden tietojen perusteella.

Luotettavuus ja huollettavuus

Lely Vectorin osat on suunniteltu kestämään vuosia. Kuluvimmat osat on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Mikäli kuitenkin ruokinta keskeytyy, on tärkeä saada huolto ja varaosat nopeasti paikalle. Asiakkaalle laitteiston huolto ja huollon neuvonta on käytettävissä 24/7. NHK:n huoltohenkilöt ovat suorittaneet sertifioidun koulutuksen Lely Vectorin huoltamisesta.

Lely Vector -automaattinen ruokintajärjestelmä

Miten Lely Vector toimii?

Lely Vectorin toiminta perustuu näiden osa-alueiden toimintaan

Rehukeittiö

  • Lely Vector-ruokinta ja sekoitusrobotti liikkuu rehukeittiön ja tuotantorakennuksen välillä. Rehukeittiö voi sijaita samassa rakennuksessa tuotantorakennuksen kanssa tai olla erikseen rakennettu oma rehukeittiö. Rehukeittiössä säilytetään seokseen tarvittavia komponentteja. Säilörehu voidaan varastoida kakkuina, jolloin ne säilyvät parhaiten tai halkaistuina paaluina. Tila mitoitetaan niin, että se riittää säilörehun varastoimiseen kolmen päivän tarvetta varten.

Rehukahmari

  • Rehukahmari ottaa varastosta olevaa säilörehua ja lastaa ne ruokinta- ja sekoitusrobottiin. Rehukahmarilla voidaan myös lastata muita komponentteja, kuten esimerkiksi heinää, olkea, litisteviljaa tai perunaa.
  • Rehukahmarin toiminta perustuu rehukeittiön lattiaan maalattuihin ruutuihin. Jokaiseen ruutuun määritellään mitä syötettä kyseisässä paikassa on. Ruutuun määriteltyä komponenttia on helppo muuttaa asetuksista.
  • Optimaalista sekoitustulosta tavoitellessaan se lastaa eri komponentit parhaassa mahdollisessa järjestyksessä säästääkseen aikaa ja energiaa.

Ruokinta- ja sekoitusrobotti

  • Ruokinta- ja sekoitusrobotti mittaa rehun määrän ruokintapöydällä rehuanturin avulla rehunsiirron aikana. Jos keskimääräinen korkeus laskee alle määritetyn tason, Vector valmistaa tarvittavan seoksen ja tuo sen ruokintaryhmälle, joka tarvitsee tuoretta rehua. Ruokintapöydällä olevan rehun määrään perustuva rehunjakotiheys estää rehun liiallisen tai riittämättömän määrän ruokintapöydällä. Karjalla on aina sopiva määrä rehua saatavilla.

Lisälaitteet

  • Vector-järjestelmään voidaan kytkeä myös täyttöpöytiä, väkirehuspiraaleja, lisäaineannostelijoita tai esimerkiksi vesiventtiili.

Lely Horizon -tuotannonhallintaohjelmisto

  • Lely Vector liitetään Lelyn tuotannonhallintaohjelmistoon.

 

 

vector-rehuhyötysuhde

 

Miten Lely Vector otetaan käyttöön?

Lely Vectorin käyttöönotto suunnitellaan huolellisesti Lely Vector-projektisuunnitelman mukaisesti. Asiantuntijamme ovat tilan tukena prosessin ajan.

 

Valmistelut

Ennen Vectorin käyttöönottoa autamme tilaa valmistautumaan automaattiseen ruokintaan tilan tarpeiden mukaisesti. Tämä sisältää esimerkiksi Vectorin ja tuotannonhallintajärjestelmän käyttökoulutuksen.

 

Käyttöönotto

Kun Vector toimitetaan, asennamme robotin huolella. Automaattinen ruokinta aloitetaan vasta, kun kaikki on tarkasti ja viimeistä piirtoa myöten valmisteltu. Käyttöönotossa on aina mukana huolto ja neuvonta. Olemme myös tilan tukena käyttöönoton jälkeen.

 

Tuki ja opastus

Kun kaikki toimii suunnitelmien mukaisesti, jatkamme tuen ja opastuksen tarjoamista tilalle. Neuvontapalvelut ovat asiakkaille käytettävissä. Olemme aina kiinnostuneet tietämään, onko tila tyytyväinen laitteeseen, ja onko toiveissa parannuksia tai kehityskohteita, joissa voimme auttaa. Tuotamme analyysejä ja neuvomme tilaa, jotta se pääsee parhaaseen mahdolliseen tulokseen.

 

 

Haluatko keskustella, sopisiko automaattinen ruokinta tilallesi? Ota yhteyttä.

 

Lauri Sohlo, Lely Vector -koordinaattori | puh. 050 560 9313

Ari Koivisto, Ruokintalaitemyyjä | Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Lappi | puh. 050 512 7778

Perttu Pohjola, Ruokintalaitemyyjä | Etelä-Suomi | puh. 050 590 2310

Lataa esite

Täytä tietosi, niin lähetämme esitteen sähköpostiisi.

Tutustu myös