Seinäjoen Ylistarossa toimiva Finnmilk Oy vaihtoi tänä keväänä toisenmerkkisen lypsyrobottikarusellinsa yhdeksään Lely Astronaut A5 -lypsyrobottiin. Vuonna 2015 hankittu karuselli oli osoittautunut navettaan kapasiteetiltaan riittämättömäksi ja työntekijöille raskaaksi. Lopullisesti se lakkasi pyörimästä 13.3, jolloin loputkin yhdeksästä robotista otettiin käyttöön. Uusimmassa Käytännön Maamiehessä on juttu yrityksessä tehdystä muutoksesta.

”Jo lyhyt kokemus on hyvin positiivinen”, havainnollistaa osakas Topias Teppo robottilypsyyn siirtymistä KM-lehden jutussa.

Lehmät ovat oppineet roboteille hyvin, maitomäärät lähteneet nousuun, lypsykerrat lisääntyneet ja työn mielekkyys on parantunut. Robotti myös antaa lehmistä monipuolisemmin tietoja.

Myös Robora-periaatteiden mukaiset muutostyöt tulivat NHK:lta. Kaksiosaisen navetan toiminnallisuus suunniteltiin uudelleen ja sitä laajennetaan 50 lisäpartta varten, kun kaikki eläimet keskitetään samalle tontille. Navetan karjakoko nousee yli 500 eläimeen, mutta kokonaislehmämäärä laskee, koska hiehot ovat majailleet aiemmin muualla. Kokonaismaitomäärien odotetaan kuitenkin pysyvän suunnilleen samana, koska tuotoksen odotetaan nousevan.

 

Seinäjoen Ylistarossa toimiva Finnmilk Oy vaihtoi tänä keväänä toisenmerkkisen robottilypsyrobottikarusellinsa yhdeksään Lely Astronaut A5 -lypsyrobottiin.
Seinäjoen Ylistarossa toimiva Finnmilk Oy hakee tehokkuutta lypsyyn yhdeksällä Lely Astronaut A5 -lypsyrobotilla.

 

Yrityksen pääomistajat ovat Ari Teppo ja poikansa Topias Teppo. Rakennusurakka, jossa on muutettu lypsyjärjestelmä, tehty muutostöitä ja laajennettu navettaa maidontuotannon ollessa samaan aikaan käynnissä on ollut ainutlaatuisen laaja. Ari korostaakin jutussa hankkeen kannalta NHK:n merkitystä ja ammattimaisuutta.

Lue Arto Takalammen kirjoittama juttu Käytännön Maamies -lehden sivuilta. (Huom! juttu on avoin vain tilaajille tai ostamalla lukuoikeus.)

NHK:n toimitukseen kuuluivat myös Spinder-lukkoaidat, Lely Discovery SW -pihatonpuhdistusrobotti, Muellerin siilotankki, Landian uppopumput, Heinimäki-siilo ja Shauer-spiraalijärjestelmä, joka on suunniteltu toimimaan robottien kanssa. Suuressa karjassa eläinten paikannus onnistuu Lelyn Cow Locator -paikannusjärjestelmän avulla.

(Lähteet: Arto Takalampi, Robottikarusellin tilalle yhdeksän yksittäisrobottia, KM rakennusmaailma, 23.3.2023, s. 103–107; NHK: tiedot NHK:n toimituksista ja maaliskuun lopun tilannepäivitykset ja kuvat)