Erno Parkkila, 35, on työskennellyt NHK:n Kempeleen-toimipaikalla tarvike- ja varaosamyyjänä sekä myymälävastaavana lokakuusta 2021 lähtien. Kesä 2022 oli Ernon ensimmäinen kesä varaosapäivystyksessä, jossa juhannuksen jälkeisellä rehuntekoviikolla puheluihin vastattiin toisinaan jopa laiturin päässä.

Kun Erno lokakuussa 2021 aloitti uudessa työssään, hän oli vaihtanut alaa kertaheitolla ja se oli tarkoituskin. Vaikka Erno on maaseudulta kotoisin, hänellä ei ollut taustaa maatilalta. Sen sijaan erilaiset koneet ja laitteet, joita kotonakin rakenneltiin, ovat tulleet Parkkilalle tutuksi jo pienestä pitäen.

Työuransa aikana Erno on toiminut myymälävastaavana moottoripyöräliikkeessä sekä huoltomyyjänä toisessa moottoripyöräliikkeessä. Viimeisin työnsarka oli maanpuolustusalan materiaalitehtävissä. Kaikkiin näihin on kuulunut töitä varaosien parissa.

Datanomin koulutuksen saanut Erno on tehnyt myös IT-alan hommia. ”Olen aina ollut tekniikasta kiinnostunut, joten aikoinaan ryhtyminen varaosahommiin kävi helposti”, Erno kertoo, eikä ole epäselvää, etteikö kiinnostus tekniikasta ja kokemus varaosista antaisi erinomaisia resursseja myös nykyisiin työtehtäviin.

 

Erno Parkkila

Varaosamyynti on monipuolista työtä asiakaspalvelun ja teknologian parissa

Ernon töihin kuuluu varaosamyynti maatalousalan asiakkaille. ”Selvittelen asiakkaiden antamien tietojen perusteella, millainen varaosa koneeseen tarvitaan ja tarjoan niitä heille. Työ tehdään nykyaikaisia tietojärjestelmiä hyödyntäen.”

”Työssä oleellista on myös osata lukea räjäytyskuvia ja tunnistaa osat sekä ymmärtää, millaisia erilaisia osia liikkuvissa koneissa on”, Erno kertoo. ”Myös teknisen puolen englannin kielen tietämyksestä on työssä hyötyä, sillä suurin osa varaosaportaaleista on englanniksi”, Erno kertoo.

NHK:n tarvike- ja varaosamyynnin valikoimiin kuuluvat muun muassa Strautmannin, PÖTTINGERin, Case IH:n, JCB:n ja Sulkyn alkuperäisosat ja -tarvikkeet. Sesongin aikana myyjät päivystävät vuoroviikon, eikä ole lainkaan tavatonta, että asiakkaan ottaessa yhteyttä on tilanne päällä. Varaosamyyjän tehtävä onkin kohdata asiakas sekä kuunnella ja etsiä ongelmaan toimiva ratkaisu.

Rehuntekoviikoilla päivystys varmistaa, että asiakkaan työ pääsee jatkumaan

Kuluneena kesänä Ernon päivystysvuoro osui juhannuksen jälkeiselle vilkkaalle rehuntekoviikolle. ”Otin läppärin mökille mukaan ja välillä vastasin puheluihin ihan kirjaimellisesti laiturin päässä. Soittoja tuli paljon myös ilta-aikaan. Monessa tapauksessa asiakkaalla oli työ katkolla, ja minun tehtäväni oli varmistaa, että osat saadaan asiakkaalle seuraavaksi aamuksi tai mahdollisimman pian. Myös vanhempien koneiden osia kysyttiin yllättävän paljon”, Erno kertoo.

Osat toimitetaan aina sovitusti joko postitse tai noudolla toimipaikoilta. ”Kesän asiakkaita ilahdutti erityisesti se, että monet osat löytyivät suoraan varastosta. Olimme osanneet varautua kesään juuri oikealla kattauksella!” Erno iloitsee.

”Tekemällä oman työni hyvin voin helpottaa usein raskasta, mutta arvokasta työtä kotimaisen ruoantuotannon parissa. Palkitsevina työssäni on, kun asiakas pääsee omassa toiminnassaan eteenpäin ja hänestä huomaa, että hän on tyytyväinen saamaansa palveluun.”

NHK työnantajana

Työnantajana NHK pyrkii aina ottamaan huomioon työntekijöidensä vahvuudet, sekä antamaan vastuuta ja mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen.

”Melko pian aloitettunani minulta kysyttiin, haluaisinko kouluttautua JCB-varaosamyyntiin. Tartuin haasteeseen, joka oli minulle oivallinen tilaisuus hyödyntää moottorilaitteiden tuntemustani ja päästä oppimaan uutta”, Erno toteaa. Hän on viihtynyt myös työyhteisössä. ”NHK:lla on hyvä henki. Täällä on hyviä tyyppejä, jotka osaavat, ja heiltä voi aina kysyä”, Erno kertoo.

”Tuntuu, että minulla kävi tuuri, että pääsin tämmöiseen työyhteisöön ja tämmöiselle alalle; on mahtavaa työskennellä kehittyvällä ja mielenkiintoisella alalla, joka aidosti edistää suomalaista ruoantuotantoa.”

NHK:n tarvike- ja varaosamyynti palvelee

Valikoimiin kuuluvat muun muassa Strautmannin, PÖTTINGERin, Case IH:n, JCB:n ja Sulkyn alkuperäisosat ja -tarvikkeet.

Tarvike- ja varaosamyyntimme tavoitat numerosta 03 628 6650 (arkisin klo 8–16, pvm/ppm) tai ottamalla yhteyttä lomakkeella: