Case IH -traktoreihin Farmall C:stä Pumaan saa nyt uuden, Casen oman tehdasasenteisen etukuormaimen. NHK:n konemyyjä Jan-Mikael Evertson otti sen lisävarusteena omaan uuteen Case IH Vestrumiinsa ja on tyytyväinen sen käyttöominaisuuksiin.

Loviisalaisella Jan-Mikael ”Jami” Evertsonilla on konemyyjän työn ohessa hevosheinätuotantoa, jossa paalien edestakainen siirtely ja kasaaminen vaativat jatkuvaa etukuormaimen ja paalipihtien käyttöä.

Kun hän hankki tilalleen äskettäin uuden Case IH Vestrumin, otti hän samalla traktoriin integroidun tehdasasenteisen Casen oman etukuormaimen. A-, U- ja T-sarjan etukuormaimet ovat vasta tulleet kotimaan markkinoille.

Jan-Mikael Evertson naurahtaa kuormainta esitellessään, että siitä löytyy myös käytännöllisiä yksityiskohtia kuten kuormainen runkoon sijoitettu, kannellinen säilytystila vaikka kuormaliinoille.

Evertsonin käytössä olevan T-mallin kuormaimen mallimerkintä L4020T on looginen: se nostaa neljään metriin kaksi tonnia. Kuormaimessa on myös hydraulinen vakaustoiminto eli se on varustettu hydraulisella vakaimella, mikä näkyy ulospäin kahtena sylinterinä molemmin puolin.

”Casen uusi etukuormain sopii Vestrum-malliin ja sen käyttöön erittäin hyvin, onhan se varta vasten siihen suunniteltu. Kuormaimen piikit näkee ohjaamosta todella hyvin, sillä Vestrumin konepeitto on kaareva ja lyhyt”, hän korostaa.

”Lisäksi kuormain on riittävän tehokas, mutta kuitenkin pehmeä käyttää. Sillä on merkitystä tarkkuutta vaativassa paalien käsittelyssä.”

Jan-Mikael Evertson nostelee ja siirtelee samoja heinäpaaleja useita kertoja edestakaisin tuotannon eri vaiheissa, joten traktorin ja sen etukuormaimen hyvät kuormausominaisuudet korostuvat.

Vestrum ja Casen etukuormain ovat vielä niin uusia Evertsonilla, että kokemusta niiden käytöstä on vasta pyöröpaalien lastaamisesta paalikärryihin. Niihin lastaamista helpottavat kärryn hydraulisesti laskettavat laidat. Kärryihin mahtuu kerralla 24 paalia eli 12 paalia kahdessa kerroksessa.

Paalien käsittelyssä kuormaimen hyvät ominaisuudet korostuvat

Paaleja käsitelläänkin koko heinäketjussa pellolta asiakkaille aina kaksi päällekkäin, joten niiden nostamisessa ja siirtelyssä etukuormaimella ja paalipihdeillä on omat niksinsä. Paalipihdit puristavat lähinnä alimmasta paalista ja vain hieman ylimmän paalin alareunasta.

”Siinä kuormaimen ominaisuudet korostuvat. Varsinkin sesonkina on tärkeää, että paalit saadaan pellolla lastattua nopeasti ja siirrettyä paalikentälle”, Evertson sanoo.

Heinäpaaleja käsitellään aina kaksi päällekkäin. Paalipihdit puristavat lähinnä alimmasta paalista ja vain hieman ylimmän paalin alareunasta, joten kuormaus vaatii tarkkuutta ja kuormaimelta pehmeitä liikeratoja.

Tilan peltoalasta on hevosheinällä 55 hehtaaria ja jokaiselta hehtaarilta kertyy hieman sadosta riippuen noin 30 paalia. Nurmet uusitaan viiden vuoden välein ja tarvittaessa täydennyskylvetään 2-3 vuoden välein. Lisäksi tilalla on viljelykierrossa kauraa noin 20 hehtaaria.

Yhtä isoa lohkoa lukuun ottamatta tilan kaikki muut lohkot ovat pieniä eli alle viisihehtaarisia. Vestrumiin lisävarusteena ottamaansa automaattiohjausta Evertson pystyy hyödyntämään omissa töissään esimerkiksi niitossa ja lannoitteen levityksessä.

Vestrumissa on myös lohkoautomatiikka. Tilan pienillä lohkoilla, jotka ovat usein myös epäsymmetrisiä, se pääsee oikeuksiinsa.

 

Lue myös: Vestrum just passeli traktori konemyyjän omaan käyttöön

 

Löydä sopiva ratkaisu avullamme

Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!

Ilo palvella