Kumpi on kustannustehokkaampaa: rehunteko ajosilppurilla vai noukinvaunumenetelmällä?

Kustannustehokas työnteko alkaa aina kustannustietoisuudesta. Ajosilppurilla työskentelyyn tarvitaan henkilötyövoimaa, sillä rehuntekoon tarvitaan silppurikuskin lisäksi vähintään kaksi kärrykuskia.

Noukinvaunua käytettäessä työvoiman tarve on pienempi – ja pienemmät ovat myös polttoainekustannukset! Näin ollen noukinvaunumenetelmä on kustannustehokkaampi vaihtoehto.

 

Miten noukinvaunu tehostaa työskentelyä rehua siilolle siirrettäessä?

Noukinvaunu leikkaa rehusilpun lyhyeksi, mikä tehostaa rehun siirtämistä siilolle. Lyhyt silpun pituus sekä kuorman tasainen jakautuminen lastattavaan laitteeseen vaikuttavat siihen, miten paljon rehua mahtuu yhteen lastiin ja kuinka turvallisesti kuorma saadaan kuljetettua siilolle.  

PÖTTINGER JUMBO -noukinvaunu

Miten Strautmann-noukinvaunun kiihdytinrulla vaikuttaa rehukuorman lastaamiseen?

Strautmannin noukinvaunuun on kehitetty erityinen kiihdytinrulla, joka jakaa kuorman koneeseen tasaisesti, jolloin kuormaan ei synny hukkatilaa. Tilavuuskapasiteetiltaan korkea noukinvaunu ahmii karhoa sitä mukaa, mitä vetotraktori jaksaa kiskoa. 

 

 

Mikä erottaa PÖTTINGER -niittokoneet muista niittokoneista?

Tuotemerkin taustalla on joukko maanviljelijöitä, jotka tietävät, mikä niittokoneissa on oleellisinta: ensiluokkainen niittotulos, käytettävyys ja kestävyys. Kaikki PÖTTINGER -koneet on suunniteltu ja jalostettu vastaamaan juuri näihin tarpeisiin.

  • PÖTTINGER -koneissa niittoyksiköiden ihanteellinen painonkevennys on ollut alusta saakka ensisijaisen tärkeää, ja niinpä PÖTTINGER kehitti ”kelluvan niiton” teknologian jo 1980 -luvulla. PÖTTINGER on valjastanut pitkän kokemuksensa ja asiantuntemuksensa maanviljelijöiden eduksi.
  • Niittoyksikön keski- tai sivuripustus ja erinomainen maanpinnanseuranta, vahva kevennysjousitus tai jopa hydrauliset vakaimet, sekä teräpalkin liikkumavapaus auttavat korkealaatuisen nurmirehun korjuussa myös korkeuseroja omaavissa mäkisissä maastoissa.
  • Lautasniittokoneiden sydäminä toimivat laadukkaat teräpalkit, jotka takaavat kasvuston tarkan ja onnistuneen niiton. Teräpalkki on paitsi erittäin luja, myös mitoiltaan napakka. Näissä teräpalkeissa vaihdeöljy pysyy siellä, missä sen pitääkin – vaihdelaatikossa. Jopa useiden vuosien käytön jälkeen teräpalkki on niin tiivis, että öljyvuotoja ei ole.
  • PÖTTINGER Novacatin keskiripustus on vankkarakenteisempi päätykiinnitteisiin teräpalkkeihin verrattuna, jolloin se kestää korkeamman ajonopeuden vaikka kasvusto olisikin vahvaa. Näin saavutetaan myös korkeampi työnsaavutus.

 

Pitkäikäiset ja kestävät koneet säästävät rahan lisäksi ympäristöä.

Luotettavat ja polttoainetaloudelliset niittokoneet tekevät maanviljelystä helpompaa ja kannattavampaa, mutta myös kestävää kehitystä ja ympäristöä tukevaa.

 

Mitä ottaa huomioon niittokoneen ylläpidossa ja huollossa?

Niittokoneen huolto voi tuntua vähäpätöiseltä, mutta sitä ei tule aliarvioida. Huolellisesti suoritettuihin huoltotoimenpiteisiin, eli mm. öljynvaihtoon sekä terien läpikäyntiin on hyvä varata aikaa, eikä tarkkasilmäisyyttä vaativia huoltotoimenpiteitä tulisi koskaan suorittaa kiireessä tai aivan viime tingassa.

Jos huoltotoimenpiteet tehdään hutiloiden tai ne unohtuvat kokonaan, syntyy turhaa kiirettä varsinaisen työn aloittamisen ajankohdalle. Kiireessä tai huolimattomuudessa unohtunut pohjapropun tiiviste tai huventuneet kulmanivelen öljyt voivat tulla kalliiksi teräpalkin leikatessa kiinni tai vaihteiston sanoessa sopimuksensa irti.

Tämän takia niittokone kannattaa huoltaa tai huollattaa aina heti kauden jälkeen syys-lokakuussa. Tällöin niittokone on tulevana kautena täydessä iskussa ja valmiina ryhtymään toimiin – ja inhottavalta kiireen tunnulta ja turhilta ennakoimattomilta virheiltä säästytään!

 

 

Mitä hyötyä niittokoneen pikakiinniketeristä on?

Kaikissa Novacat -niittokoneissa on pikakiinniketerät, joiden ansiosta terien vaihto käy helposti. Terävistä teristä on paljon hyötyä: kun nurmea leikataan terävillä terillä, korren leikkauspinta pysyy siistinä, eikä kasvustoa revitä tai vahingoiteta poikki. Siististi leikattu nurmi lähtee repeytynyttä nurmea reippaammin kohti uutta, elinvoimaista kasvua.

 

 

Heräsikö kysymyksiä heinätyökoneista?
Ota yhteyttä NHK-Keskuksen konemyyjään.

Heinätyökoneet