Kärkkäisen tilan lihanaudat kasvavat huippulaatuisella säilörehulla

Lähellä Pohjois-Savon ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntien rajaa tuotetaan nurmea ja naudanlihaa kovalla ammattitaidolla. Kiuruveden Remeskylällä sijaitsevalla Henrik Kärkkäisen tilalla kasvaa noin 400 lihanautaa. Enimmäkseen maitorotuisten eläinten aperuokinta perustuu pitkälti omalla tilalla tuotettuun säilörehuun. ”Vaikka appeen väkirehuprosentit ovat olleet maltillisia, lihanautojen päiväkasvut ovat olleet yli 600 grammaa”, Henrik Kärkkäinen kertoo.

Kärkkäinen tuottaa säilörehua noin 110 hehtaarin alalla, mukaan lukien uudistusvaiheen kokoviljasäilörehut. Pellot sijaitsevat viiden kilometrin säteellä tilalta, ja kaikki säilörehu halutaan ajaa tilakeskuksen siiloihin. Kärkkäisen nurmet koostuvat lähinnä timotei-nurminataseoksista, mutta myös sinimailasta on otettu kokeiluun. Säilörehut säilötään biologisilla säilöntäaineilla.

Rehuntekoa tehokkaasti naapuriyhteistyöllä

Säilörehua tehdään yhteistyössä naapurin maitotilan kanssa. Kaikkiaan kaksi naapurusta korjaa säilörehua noin 150 hehtaarilta vuosittain. Aiemmin rehut korjattiin ajosilppurilla, mutta kesällä 2018 sekä Kärkkäinen että naapuritilan väki hankkivat samanlaiset kaksi PÖTTINGER TORRO 8010 L -sarjan kolmiakselista noukinvaunua.

Vaatimuksena kolmiakselinen noukinvaunu

Noukinvaunujen hankintaa pohdittiin tarkoin, ja Kärkkäinen halusi testata PÖTTINGER JUMBO -sarjan kaksiakselista noukinvaunua. Koekäytön aikana kävi selväksi, että vaunuun halutaan kolmaskin akseli; suurilla kuormilla ajettaessa pellon tiivistymisen riski kasvaa, ja kolmas akseli pienentää pintapainetta merkittävästi. Kolmas akseli tuo myös toivottua ketteryyttä ja sivuttaisvakautta ison vaunun liikutteluun pellolla ja siilolla.

Kärkkäinen päätyi lopulta JUMBO-noukinvaunua kevyempään TORRO L -malliin, koska siilotraktorissa on käytössä etunostolaitteeseen sovitettu rehunpurkukela, eikä D-mallin purkuteloille nähty tämän vuoksi varsinaista tarvetta.

”Lopullisesti minut vakuutti hankkimani TORROn huikea noukinta- ja sullontateho. Vaunu ahmii kolmea karhoa sitä tahtia, mitä lähes 300-hevosvoimainen vetotraktori jaksaa vaunua kiskoa. Korjuunopeus ei häviä aikaisemmalle ajosilppuriketjulle käytännössä lainkaan.”
Henrik Kärkkäinen

Muun merkkisiä noukinvaunuja ei oikeastaan edes harkittu vakavasti, sillä tutuilta viljelijöiltä oli kuultu useiden vuosikymmenten ajalta positiivisia kokemuksia PÖTTINGERin noukinvaunuista.

 

Kiinnostuitko TORRO-noukinvaunusta tai etsitkö muuta konetta korjuuketjuusi?

Pyydä lisätietoja, yhteydenottoa, tarjousta tai vaikkapa työkone-esittelyä!

 

Tuotteemme rehuntekoon