Tekniikka mahdollistaa uusia asioita
Moni sukupolvenvaihdoksen tekevä maitotila siirtyy parsinavetasta tai lypsyasemasta automaattilypsyyn. NHK:lta saat asiantuntevat neuvot, tuen ja käyttöönopastuksen, kun mietit, miten parsinavetta muutetaan robottipihatoksi. Tilaneuvontamme ohjaa aloittavia Lely-tiloja käytännön työssä.
Valikoimaamme kuuluvat Lely Astronaut A3-, A4- ja A5-lypsyrobotit.
Tarkkaa faktaa ja liiketoiminnan laskelmia
Tilan tuotantotason nostaminen vaatii tietoa, laskelmia, investointisuunnitelmia, paljon päätöksiä ja uskoa tulevaisuuteen. Robotti- ja Robora-pihattoasiantuntijoillamme on paljon kokemusta laajentavien maitotilojen tilanteista. Lely Astronautin tuotannonhallintaoohjelmisto tuottaa sinulle reaaliaikaista dataa mm. maidon tuotantomääristä, eläinten hyvinvoinnista ja henkilökunnan työnkuluista. Tuotannon ennakointi ja päätöksenteko helpottuu. Tutustu Lely Horizon -tuotannonhallintaohjelmaan.
Mitä lisärobotit vaativat tuotantorakennukselta?
Robora-pihatto on NHK:n oma rakennuskonsepti robottipihattoa hankkiville. Robora-suunnitelmasopimuksen avulla saat tärkeimmät rakennusprojektin alkuvaiheen suunnitelmat ja kustannusarviot. Lue lisää Robora-suunnittelusopimuksesta.
Eläimen terveys ja hyvinvointi etusijalla
Toimiva seosrehuruokinta on tehokas ruokintamenetelmä, joka tukee eläimen terveyttä. Seosrehuruokinta yksinkertaistaa ruokintaa, etenkin käsiteltäessä suuria rehumääriä. Kun seosrehuruokintaan yhdistetään automaatio, työntekijän urakka helpottuu ja eläin voi paremmin, koska saa ruokaa tasaisesti ja tarkasti.
Automaattinen ruokinta lisää vapaa-aikaa ja helpottaa työkuormaa
Automatisoidulla ruokinnalla tavoitellaan siis työajan säästöjä ja karjan ruokinnan tasaisuutta. Kun fyysisen työn tarve vähentyy, säästyneen työajan voi käyttää perheeseen tai muun työhyvinvoinnin parantamiseen.
Usein kysytyt kysymykset – Lypsyrobotit ja automaattilypsy
Onko teillä käsin kiinnitys saatavilla?
NHK:n tarjoamissa lypsyroboteissa on automaattinen lypsimien kiinnitys, emmekä halua asiakkaan joutuvan tekemään manuaalista työtä lypsimien kiinnittämisessä. Automaattinen kiinnitys takaa tehokkuuden ja eläinten hyvinvoinnin ilman ylimääräistä työkuormaa.
Miksi NHK ei tarjoa käsin kiinnitystä?
Kannustamme asiakkaitamme hyödyntämään automaattilypsyä, joka parantaa toiminnan tehokkuutta ja takaa lypsämisen varmuuden. Vaikka olisi teknisesti mahdollista laittaa painikkeilla toimivia manuaalisia ratkaisuja, Lely on todennut käsityön aiheuttavan merkittävää ajan ja resurssien menetystä. Automaattilypsyyn siirtyminen on investointi tilan tuottavuuteen ja kannattavuuteen.
Oletteko jääneet teknisesti jälkeen kilpailijoista?
Emme todellakaan. Monilla kilpailijoilla saattaa olla tiettyjä tietojen vertailuominaisuuksia tai laatumittauksia, mutta on tärkeää ymmärtää, mitä nämä ominaisuudet oikeasti tarkoittavat. Lelyn tarjoamat ratkaisut keskittyvät käytännön hyötyihin ja kustannustehokkuuteen.
Tekoäly ja koneoppiminen ovat osa nykyaikaista karjanhallintaa, mutta niitä tulee tarkastella realistisesti. Kaikki datan tulkinta ei ole tekoälyä, vaan olennaista on, miten tieto hyödynnetään tilan hyväksi. Lelyn ja NHK:n ratkaisut perustuvat tarkkaan analyysiin ja antureiden tuottamaan luotettavaan tietoon, jonka avulla tilan hallinta ja päätöksenteko on sujuvaa.
Pitääkö lehmiä hakea lypsylle tietyn ajan jälkeen?
Lehmiä ei tarvitse hakea erikseen, ellei kyseessä ole poikkeustapaus. Lely-tiloilla suosituksena on automaattilypsyä mukailevat kriteerit: 16 kg maitoa tai 16 tuntia edellisestä lypsystä. Tämä kriteeri ei kuitenkaan tarkoita, että tervettä lehmää pitäisi lähteä hakemaan vielä lypsylle, sillä terve lehmä siirtyy lypsyrobotille itsenäisesti. Voit aina tarkastaa ensin asian todellisen tilan ja käydä tarkastamassa lehmän luona ja tarvittaessa samalla aktivoida lypsylle, jos katsoo sen olevan oikeasti tarpeen esim. Lehmä selvästi vuotaa parteen tai huomaat seikan jalkaterveydessä, mikä on voinut lypsyviivettä pidentää.
Lehmien hakeminen liian pienillä kriteereillä voi häiritä niiden luonnollista liikkumista ja alentaa lypsytehokkuutta. On suositeltavaa seurata karjanhallintajärjestelmän ilmoituksia ja toimia niiden mukaan ja lisätä aktiivisuutta hiljaisille tunneille. Näistä kaikista voit kysyä ja keskustella robottimyynnin, neuvonnan ja huollon kanssa ja hyvin asiat hallitsevien Lely-tilojen kanssa.
Tarvitsevatko lehmät ohjatun liikenteen lypsylle tullakseen?
Ei. Vapaa lypsy perustuu lehmien luonnolliseen käyttäytymiseen, ja ne tulevat lypsylle omaan tahtiinsa. Ohjattu liikenne ei ole tarpeen, jos lehmät ovat terveitä ja niillä on oikeat olosuhteet. Vapaassa liikenteessä lypsyn- ja maidon laatu paranevat sekä maitotuotokset nousevat useita kiloja /lehmä. Syy on vapaan liikenteen eduissa: Edetään lehmän ehdoilla, näin stressitasot pysyvät alhaisina ja lehmät voivat ja jaksavat liikkua vapaasti.
Peseekö vetimet?
Kyllä. Lely lypsyrobotti harjaa vetimet huolellisesti, poistaen kaikki lehmään tarttuneet epäpuhtaudet. Toisin kuin joissain järjestelmissä, Lelyn esikäsittely ei lypsä maitoa viemäriin, vaan se stimuloi lehmää luonnollisesti. Lisäksi PTO-toiminto (harjauksen analysointi) varmistaa, että maitoa pidättävien yksilöiden vetimet käsitellään yksilöllisesti optimaalisen maidonvirtauksen saavuttamiseksi.
Miten esimaidot erotellaan ja onko neljänneskohtainen erottelu mahdollista?
Lelyssä esimaidonerottelu tapahtuu jetterikuppiin, jossa menetetään vain 9 ml maitoa per vedin. Erottelutarkkuus on yli 97 %, eli erottelu tapahtuu vain, kun siihen on todellinen tarve. Neljänneskohtaiselle erottelulle ei ole lisäarvoa, koska kokonaisuuden kannalta on tärkeämpää tarkastella lehmän terveyttä ja hoitotarpeita laajemmin.
Voidaanko lehmiä hoitaa lypsyrobotissa?
Teknisesti kyllä, mutta sitä ei suositella. Lehmien hoito tulisi tehdä niille erikseen suunnitelluissa paikoissa, joissa hoitotoimenpiteet voidaan suorittaa turvallisesti sekä eläimelle että hoitajalle. Robotissa tulisi välttää ylimääräisiä poikkeustoimenpiteitä, jotta lehmä kokee sen turvallisena ympäristönä.
Miten voin varmistua siitä, että maidontuotanto on kannattavaa jatkossakin?
Maidontuotannon kannattavuus perustuu tunnuslukuihin, tehokkuuteen, terveeseen eläinkantaan ja oikeisiin investointeihin. Jos taloudelliset haasteet tai epävarmuus vaikuttavat päätöksentekoon, suosittelemme keskustelemaan rahoittajien kanssa ja hyödyntämään asiantuntijapalveluitamme. Olemme täällä auttamassa maatilasi menestystä pitkällä aikavälillä.