Perinteisesti Suomessa on annettu kasvien lannoitteet keväisin yhdellä kertaa kylvölannoituksella. Tämä myytti on kuitenkin murtumassa, koska kasvit hyötyvät niille eri kasvun vaiheessa annetuista ravinteista. Jakamalla lannoitus useampiin osiin voidaan ravinteiden käyttöä tarkentaa kasvukauden vaiheen ja kasvuston mukaan. Lannoituksen jakamisella voidaan vähentää niin ympäristön kuormitusta kuin viljelyn kustannuksiakin.

Lannoita tarkemmin kasvin tarpeen ja olosuhteiden mukaan

Kevään kylvöjen aikaan on vaikea ennustaa tulevan kasvukauden oloja. Viime vuosina viljelyolosuhteet ovat vaihdelleet niin viileästä keväästä, ennätyksellisistä hellejaksoista ja kuivuudesta aina puintikauden yli jatkuviin sateisiin. Jos lannoite annetaan kerralla ja kasvukausi on märkä, huuhtoutuu suuri osa lannoitteista kasvien ulottumattomiin. Kuivana kesänä kertalannoituksessa on ylilannoituksen riski suhteessa satopotentiaaliin.

”Lannoitteet ovat tiloilla iso kustannuserä. Jaetussa lannoituksessa voidaan hyödyntää käytettävissä oleva typpimäärä optimaalisemmin, kun yli- ja alilannoitusta voidaan välttää. Kun lannoitus jaetaan useisiin osiin, voidaan kasvukauden kuluessa reagoida erilaisiin kasvukauden olosuhteisiin ja kasvin tarpeisiin”, tuotepäällikkö Juha Koljonen NHK:lta kertoo.

Pääosa lannoitteista kannattaa antaa kylvön yhteydessä sijoituslannoituksena, koska kasvit tarvitsevat runsaasti ravinteita jo alkukasvukauden aikana ja liian niukaksi jäänyttä kevätlannoitusta voi olla vaikea täydentää. Jaetussa lannoituksessa annetaan yleensä kylvön yhteydessä kaikki fosfori ja kalium, joita kasvi tarvitsee kehittyäkseen vahvaksi ja reheväksi ja hyvää satoa tuottavaksi. Typestä suositellaan kylvön yhteydessä annettavaksi kaksi kolmasosaa, sillä loput voidaan antaa kasville kasvukauden aikana.

Pintalevittimillä lannoitus onnistuu tarkasti ja kustannustehokkaasti

Kun lannoitetta levitetään pintalevittimellä optimaalinen määrä kasvuston tarpeiden mukaan, saadaan tasaisesti tuottava kasvusto. NHK:n valikoimassa on Sulkyn tarkat ja suorituskykyiset pintalevittimet. Kasvukauden mittaan tehtävässä lannoitteen täydennyksessä voidaan myös hyödyntää erilaista täsmäviljelyteknologiaa, kuten satelliittikuvia ja GPS-ohjausta.

”Sulkyn pintalevitinten kulmakivet ovat päällekkäistä levitystä ehkäisevä lohkoautomatiikka ja ajonopeuden ja lannoitteen painon mukaan reaaliaikaisesti säätyvä levitysmäärä, joiden avulla lannoitteet sijoitetaan peltoon mahdollisimman tarkasti”, Juha sanoo.

Erityisesti syysviljat hyötyvät jaetusta lannoituksesta

Syysviljojen lisääntyneet kylvömäärät ovat osaltaan lisänneet jaettua lannoitusta. Syyslannoituksessa annetaan kylvön yhteydessä ravinteet, joiden avulla kasvi kehittyy kestämään talven yli. Ensimmäinen kevätlannoitus tehdään mahdollisimman aikaisin pensomisen tehostamiseksi. Kevätlannoitus kannattaa jakaa vielä useampaan osaan, koska kasvustot ovat talven jälkeen usein epätasaisia. Kasvukauden aikaisella lisälannoituksella voidaan nostaa sadon määrää ja valkuaispitoisuutta.

”Erityisen hyvin jaettu lannoitus sopii syysvehnälle, jonka viljelyssä tavoitellaan korkeaa valkuaispitoisuutta. Lannoituksella voidaan korrenkasvuvaiheesta lippulehtivaiheeseen tukea sadon lisäämistä ja jyvänmuodostusvaiheessa puolestaan lisätä valkuaispitoisuutta”, Juha toteaa.

Lähteet ja lisätietoa:

 

Kysy lisätietoa tai pyydä tarjous:

Tuotteemme pelloille