”Keväällä saatetaan myydä rehuntekokoneista ei-oota.”

Moni NHK-Keskuksen työkonemyyjä pyörittää päivätyönsä lisäksi maatilaa. Yksi heistä on Janakkalan Harvialassa 60 hehtaarin kasvinviljelytilaa pitävä Juha Koljonen. Vehnää, ohraa, ruista ja rapsia kasvaa pelloilla, rehuhernekin on mukana viljelykierrossa.

Asiakkaat tuntevat 2007 lähtien NHK:lla työskennelleen Juhan kuitenkin parhaiten Pöttingerin ja Strautmannin ja Sulkyn asiantuntemuksesta. Vapaa-ajallaan Juha harrastaa jo mainitun maatilan töitä ja lenkkeilyä.

Törmäsimme nyt kuitenkin Juhaan kahvihuoneessa ja vaihdoimme kuulumisia konehommista.

 

Olet itsekin maanviljelijä, millaisilla fiiliksillä katselet maataloustoimialan tarvikkeiden hintakehitystä, saatavuutta ja toisaalta vaatimuksia maanviljelyn työvälineille?

”No, maataloudessa suhdanteet vaihtelevat, mutta yksi on selvää – talven jälkeen koittaa kevät, ruoho vihertää ja uusi kausi alkaa. Eteenpäin mennään. Epävarmat ajat aiheuttavat aina tietenkin halun miettiä tarkemmin, että mihin rahansa laittaa, mihin koneisiin kannattaa satsata ja millä varmistaa vaikka ensi kesän rehusadon järkevä korjaaminen.”

 

”Yleinen hinnannousu (varsinkin rehun korjuuketjuissa) laittaa viljelijän miettimään joko isompaa paalikokoa tai siilorehua käyttävillä tiloilla noukinvaunua. Siilorehua käyttävillä tiloilla taas polttoainekustannus näyttelee isoa osaa rehukustannuksista.”

 

 

No miten ensi kesän rehusato varmistetaan ja kuinka korona heijastuu työkoneiden omistajan arkeen?

”Esimerkiksi tietyssä pyöräkuormaajamerkissä ollaan jo todistettu jopa vuoden mittaisia toimitusaikoja uusien koneiden tilaajille. Konevalmistuksessa ollaan aikaisemmin totuttu luottamaan, että alihankkijoilta saa raaka-aineita, osia ja työvoimaa joustavasti. Kun koronan vuoksi kysyntä äkisti laski pari vuotta sitten, niin alihankkijat laskivat oman tuotantokapasiteettinsa määrää.

”Nyt kun kysyntä on kuitenkin elpynyt, niin alihankintaketjuja ei saadakaan nopeasti entisille raiteilleen. Syntyy tilanne, että konetehtaat eivät aivan pysty entiseen tuotantovauhtiin.”

 

 

Pitääkö tässä jäädä ilman konetta vai miten tilanne kehittyy?

 

”Neuvoni on, että esimerkiksi rehuntekokoneissa kannattaisi nyt todella ennakoida. Eli selvittää ensin onko viime kesänä käytetty kone kunnossa ja vastaako se omaa odotusta siitä, mikä rehunkorjuun kustannus on ja toisaalta mihin tuottoon pyritään.”

Esimerkiksi paalaaja varmasti miettii noussutta muovin hintaa. Nykyiset muuttuvakammioiset paalaimet ovat luotettavia ja niillä saatava muovinsäästö on huomattava, koska paaleja tulee samalta alalta vähemmän.”

”Toiseksi jos on vakavasti miettinyt esimerkiksi noukinvaunun vaihtoa tehokkaampaan, niin nyt on se hetki tehdä asialle jotain. Ensi vuoden maaliskuussa voi olla myöhäistä lähteä konekaupoille, jos haluaa koneen pellolle kesäkuussa.”

 

 

Entä jos sanon, että minulla on jo vanha Strautmannin noukinvaunu, miksi pitäisi miettiä sen vaihtoa uudempaan?

 

”Strautmannin noukinvaunun tehokkuutta on tutkittu ja vaunun teho on monien meidänkin rehu-urakointia tekevien asiakkaiden todistama juttu. 

”Strautmannin noukinvaunun teho perustuu siihen, että kun vaunulla ajetaan kapealle karholle niitettyä rehua vaunuun sisään, niin vaunu ”ahmii” leveämmällä otteella rehua sisäänsä. Kun tähän lisätään se, että Strautmannin silppurin terät tekevät superlyhyttä silppua, niin lopputuloksena on nopeampi korjuu ja eläimelle parempi rehu syödä. Tämä on se paljon puhuttu CFS-tekniikka.” linkki

”Lisäksi käytetyille CFS 4001/4401 -vaunuille on hyvä kysyntä, koska vaunun kestävyys on markkinoilla tiedossa. Hyvät Strautmannin käytetyt vaunut viedään lähes käsistä!”

 

Jaahas. Saako vaihtokoneesta tarjousta ja mistä käytetyn noukinvaunun vaihtoarvo riippuu?

 

”Hyväkuntoisen muutama vuotta vanhan noukinvaunun vaihtoarvo voi olla jopa 70 % alkuperäisen arvosta. Arvo riippuu aina koneen kunnosta. Koska rehunteossa käsitellään säilöntäaineita, niin noukinvaunun omistajalle on tärkeää puhdistaa kone. Erityisesti noukkimen ja sullojan kuntoon kiinnitetään huomiota, kun konekaupassa lasketaan vaihtokoneen arvoa.”

 

Haluatko keskustella konehankintojen ennakoinnista Juhan tai muiden NHK:n työkonemyyjien kanssa? Lähetä meille viesti, niin otamme sinuun yhteyttä.

Voit myös olla suoraan yhteydessä Juhaan