Kiteeläisellä Jari Timosella apuna Strautmannin noukinvaunut rehunteossa

Kuikat mekastavat Kiteenlahden keväisillä pelloilla, kun Jari Timonen alkaa kertoa matkastaan maatalouden koneurakoitsijana, säilörehunteosta ja rehunteossa käyttämistään noukinvaunuista. Timosen tilan 25 peltohehtaaria ovat nurmiviljelyssä. Lisäksi 40 hehtaaria metsää, soramonttu ja lumityöt talvisin pitävät alun perin metsätalousteknikon koulutuksen saaneen pohjoiskarjalaisen yrittäjän kiireisenä ympäri vuoden.

Taitolajina kustannustehokas rehunteko

Varsinkin ensimmäinen säilörehun korjuu tehdään Suomessa nopeassa ajassa. Päivät venyvät 12-16-tuntisiksi, saattaapa olla että vuorokausikin tehdään yhteen putkeen, Jari kertoo. Mitkä muut asiat ovat tärkeitä rehu-urakoijan arjessa?

”Rehunteossa katteet ovat pieniä. Kun urakoijalla on kestävät peltotyökoneet, asiakas voi luottaa urakoijan aikaansaamaan lopputulokseen, asiakassuhde pysyy pitkänä ja tämän myötä myös urakoija voi investoida tarpeen mukaan uusiin laitteisiin. Kestävät asiakassuhteet ovat rehu-urakoinnissa todella tärkeitä”, Jari tiivistää.

Stautmann-Tera-vitesse-5201-kestävä-heinäkone

Strautmann Tera-Vitesse 5201 on Jarin oma.

Vain kestäviä koneita rehuntekoon

Jos pahin tapahtuu, eli että konerikko iskee kesken kuuminta rehuntekosesonkia, sekä asiakkaan, että urakoijan aikataulut menevät pahasti sekaisin ja siihen on harvalla varaa.

”Minulla on omana Strautmannin Tera-Vitesse 5201, ja sitten meillä on kolmen tilan porukalle yhteinen Giga-Vitesse 4401. Kaksi identtistä New Hollandin traktoria pitävät huolen siitä, että jos jotain menee pieleen, niin toinen voidaan siirtää lennosta noukinvaunuun. Sitten huolehditaan siitä, että toimivalla kalustolla ajetaan talteen niitetyt alat, ettei asiakkaan heinä pilaannu.”

”Mutta eipä ei ole tarvinnut Strautmannin noukinvaunuja juuri korjata”, Jari toteaa.

Mutta, jos niin sattuisi käymään, niin Jari Timosella on käytössään NHK:lta Pauli Markkanen ja Kuopion huoltotiimi. ”Yhteistyö Jarin kanssa on toiminut alusta saakka mainiosti, meillä on molemminpuolinen luottamus homman toimimiseen. Jari on tyytyväisenä Strautmann-urakoitsijana muistanut kertoa myös alueen muille yrittäjille Strautmannin toimivuudesta”, kiittelee Pauli.

 

laadukas säilörehu

Giga-Vitesse 4401:n omistaa kolmen tilan porukka.

Miten syntyy laadukas ja kestävä säilörehu?

”Jokaisella rehuntekijällä on tietenkin omat periaatteensa ja kokemuksensa”, kertoo Jari Timonen, mutta painottaisi kuitenkin rehunteossa seuraavia asioita:

  • Rehua ajettaessa tulee pitää silmällä rehun laatua
  • Noukinta ei kannata asentaa liian lähelle maata, jotta kuormaan ei joutuisi sekaan multaa
  • Lisäksi säilöntäaineen pitää mennä riittävä määrä säilyvyyden takaamiseksi

 

Strautmann-noukinvaunu-terät

Strautmannin noukinvaunut ovat tunnettuja kestävistä ja tehokkaista silppurinteristä.

Entä rehunteko urakoijan kannalta, miten kalliit koneet saadaan kestämään ja tehdään peltotyöstä turvallista ja tehokasta?

 

”Ajaminen raskaan heinäkuorman kanssa kannattaa tehdä ennakoiden. Raskaita koneita ei pidä särkeä ajamalla vaikkapa säilörehukasan päälle jatkuva veto päällä, vaan mennä hitaasti. Rehukarheessa olevat kivet kannattaa noukkia alta pois.”

Terveenä säilyminen ja työtapaturmien välttäminen on hiljattain ukin rooliinkin astuneelle Jari Timoselle tärkeää. ”Maatalouskoneilla ajetaan paljon myös liikenteen seassa, väsyneenäkin. Siinä on aina omat riskinsä. Hosua ei kannata.”

Millainen Strautmannin noukinvaunu on työvälineenä?

”Strautmannin noukinvaunu on varmatoiminen ja vahva. Tykkään erityisesti Tera-Vitesse 5201:n leveästä noukkimesta, karho mahtuu siihen ilman kommervenkkejä”, Jari kertoo.

”Noukinvaunu tekee tosi lyhyttä silppua, melkein kuin ajosilppurilla tehtyä. Kiihdytinrulla jakaa kuorman tasaisesti. Muiden merkkien noukinvaunuissa ei tätä rullaa olekaan. Mekaaninen voimansiirto toimii Suomen kosteassa ilmastossa. Lisäksi plussaa Strautmannin noukinvaunun muovisista kaarista – kaaret joustavat, joten eivät ole herkkiä rikkoontumiselle”

 

rehusta lyhyttä silppua

Kiihdytinrullan ansiosta kuorman saa jaettua kyytiin tasaisesti.

Strautmann-koneilla erinomainen vaihtoarvo

”Viime viikolla vaihdoin kulmavaihteen öljyt, teriä olen teroittanut ja noukkimen piikkejä saattaa joskus harvoin joutua vaihtamaan, mutta siinäpä se.”

”Minulla on nyt käytössä viides Strautmannin vaunu. Siinä on hyvä jälleenmyyntiarvo. Lisäksi olen huomannut, että monipuolisen työkoneen ansiosta tarvitaan kalustoa ja miehistöä vähemmän. Se tuo rehuntekoon tehokkuutta ja ajansäästöä sekä lisää rehu-urakoinnin kannattavuutta.”

Kiteen kuikat hiljenevät ja Jari Timonen hyppää traktorin pukille suuntanaan aukeat rehupellot.

 

Kiteenlahti

 

 

Lue lisää 

Jutun kaikki kuvat: Jari Timonen

 

 

Löydä sopiva ratkaisu asiantuntijamme avulla

Pyydä lisätietoja, yhteydenottoa, tarjousta tai vaikkapa työkone-esittelyä!