Moderni Maitotila 2022 -tapahtumakiertueemme starttasi viime viikolla Korpelan tilalla Forssan Matkussa. Tule mukaan tutustumaan moderneihin maitotiloihin yhden robotin kokoluokasta aina kuuden robotin kokoluokkaan!

Esittelemme kymmenen erilaista modernia maitotilaa eri puolilta Suomea

Ensimmäisenä tilakohteena olleella Katriina Hemmingin ja Juha Korpelan tilalla on kuusirivinen, 150 lehmäpaikan Robora-pihatto, joka otettiin käyttöön vuoden 2021 lopussa. Lypsystä huolehtii kaksi Lely Astronaut A5 -lypsyrobottia, ja ruokinta hoituu automaattisella Lely Vector -ruokintajärjestelmällä.

”Roboteilla tavoittelimme helpotusta raskaaseen työhön, ja odotukset ovat täyttyneet, sillä robotit ovat olleet vähätöisiä”, Juha Korpela kertoo.

Uudessa navetassa on huomioitu eläinten hyvinvointi esimerkiksi parsimatoin ja hyvällä ilmanlaadulla. Navetan päädyssä on automaattinen sääasema, joka ohjaa molempien pitkien sivujen verhoseiniä sään mukaan. ”Oli selvää, että navetta suunnitellaan myös tulevaisuutta silmällä pitäen. Siinä on laajennusmahdollisuus kahdelle lisärobotille. Investointi antaa myös puitteet nuorimmalle pojallemme Niko-Jussille jatkaa tilanpitoa tulevaisuudessa, sillä hän opiskelee alalle Mustialan maatalousoppilaitoksessa”, Juha sanoo.

Korpelan tilan väki: Juha Korpela, Katriina Hemminki ja Niko-Jussi Korpela
Korpelan tilan väki: Juha Korpela, Katriina Hemminki ja Niko-Jussi Korpela.

”Vector, elämäni paras ostos”

Automaattinen ruokintajärjestelmä Lely Vector kiertää ruokintakäytävät ja jakaa rehua tarpeen mukaan useita kertoja vuorokaudessa. Välillä se käy hakemassa kullekin eläinryhmälle sopivan rehuseoksen toisessa rakennuksessa sijaitsevasta rehukeittiöstä.

”Vector on elämäni paras ostos! Se säästää työaikaamme ihan valtavasti, ja samalla myös ruokinta on tarkentunut”, Juha kertoo.

”Vectoriin päädyimme, koska laskimme, että sähköllä toimivana se maksaa itsensä nopeasti takaisin, varsinkin näillä polttoaineen hinnoilla. Meillä ei olisi ollut ennestään sopivaa traktoria ja apevaunua, joten ruokintaan olisi pitänyt investoida vahvasti niihinkin päädyttäessä”, Juha kertoo.

Lely Vector -automaattinen ruokintajärjestelmä
Lely Vector kulkee myös ulkona navetan ja rehukeittiön välillä. Lämpövastukset pitävät reitin sulana.

Aurinkoisena tapahtumapäivänä tilalla vieraili noin 30 henkeä. Essi Tenkanen-Kaunisto ja Samu Kaunisto Eevi-tyttärensä kanssa tulivat tutustumaan tilaan ja fiilistelemään tunnelmaa lomittajan jäädessä hoitamaan heidän omaa maitotilaansa Mouhijärvellä. ”Kyllähän tämä hieno ja hulppea on, mutta eniten meitä kiinnostavat robotit, joilla helpottaa maitotilan arkea”, Essi kertoo. ”Asemalypsytilalle kaksiosaiseen työpäivään työvoiman saaminen on vähän vaikeaa, ja lypsyrobottien avulla pystyisimme vapauttamaan omaa aikaamme muuhun työhön”, Samu lisää.

Vierailijoita Korpelan tilalla.
Essi Tenkanen-Kaunisto ja Samu Kaunisto Eevi-tyttärensä kanssa vierailivat Moderni Maitotila 2022 -tapahtumassa.

Tule tutustumaan moderneihin maitotiloihin

Maalis- ja huhtikuun aikana järjestettävällä kiertueella esittelemme viimeaikoina valmistuneita uusia Robora-navettoja sekä muutamia laajennuksia. Tiloilla on nähtävillä erilaisia arkea helpottavia ja eläinten ja työntekijöiden hyvinvointia parantavia teknisiä ratkaisuja ja laitteita, muun muassa Lely Astronaut A5 -lypsyrobotteja, Lely Vector -ruokintajärjestelmiä sekä muita Lelyn laitteita.