Millainen noukinvaunu toimii rehunkorjuussa?

Noukinvaunuja on ryhdytty käyttämään ajosilppureiden ohella säilörehun korjuuketjussa. Säilörehun korjuuketjun valinta riippuu kuitenkin siitä, millaiset tarpeet tilalla on ja mitä seikkoja rehunkorjuussa arvostaa. Kokosimme yhteen noukinvaunun käytön parhaita ominaisuuksia rehuntekoa ajatellen.

Stautmann-Tera-vitesse-5201
Kuva: Jari Timonen

Noukinvaunuketjun käytön hyödyt rehunkorjuussa

1. Korjuu on tehokasta ja henkilömäärän tarve vähenee

Korjuuketjun toimivuuteen vaikuttavat koneiden tehokkuuden lisäksi olennaisesti tilan olosuhteet, kuten käytössä olevat resurssit ja peltojen olosuhteet. Noukinvaunua käytettäessä rehunkorjuun henkilömäärän tarve on pieni, sillä työhön tarvitaan vain kaksi henkilöä. Noukinvaunu korjaa rehua tehokkaasti ja nopeasti pienemmällä miehistöllä.

2. Polttoaineen kulutus ja konekustannukset pienenevät

Tehokas noukinvaunu ahmii karhoa sitä mukaa, mitä vetotraktori jaksaa kiskoa. Kun työkone on monipuolinen, koneketjussa muuta kalustoa tarvitaan vähemmän, jolloin konekustannukset pienenevät ja kannattavuus nousee.

3. Tarkasti valitut ominaisuudet eivät jätä korjuusesonkina pulaan

Rehunteon koneketjulta vaadittuihin ominaisuuksiin vaikuttavat kustannustehokkuuden lisäksi koneiden toimintavarmuus sekä korjuun lopputulos. Toimintavarmuus koneissa on tärkeää, jotta rehunteko ei keskeydy ja kiireinen sesonki pystytään hoitamaan onnistuneesti loppuun.

Erityisesti Strautmann on kehittänyt noukinvaunuja, jotka sopivat ominaisuuksiltaan Suomen olosuhteisiin. Esimerkiksi kosteisiin ajankohtiin täytyy Suomessa kiinnittää huomiota, johon tietyissä noukinvaunussa käytetty mekaaninen voimansiirto on erinomainen valinta. Kovalle käytölle joutuvissa koneissa myös osien huoltovapaus sekä mahdollinen helppo vaihdettavuus ovat plussaa, joten esimerkiksi noukinvaunun kaarien materiaaliksi Strautmann on valinnut joustavan ja kestävän muovin. 

Lisäksi kerätyn kuorman lopputulos, kuten lyhyt silpun pituus ja kuorman tasainen jakautuminen koneeseen, tekevät rehunteosta onnistuneen. Strautmannin noukinvaunuun on kehitetty erityinen kiihdytinrulla, joka jakaa kuorman koneeseen tasaisesti, jolloin kuormaan ei synny hukkatilaa.

”Noukinvaunu tekee tosi lyhyttä silppua ja kiihdytinrulla jakaa kuorman tasaisesti. Muiden merkkien noukinvaunuissa ei tätä rullaa olekaan. Mekaaninen voimansiirto toimii Suomen kosteassa ilmastossa. Lisäksi plussaa Strautmannin noukinvaunun muovisista kaarista – kaaret joustavat, joten eivät ole herkkiä rikkoontumiselle”

Jari Timonen, tilallinen

Lue Timosen tilan kokemukset noukinvaunusta

 

Strautmann Giga-Vitesse CFS 4002

 

  • Matala noukin mukautuu erinomaisesti maanpinnan muotoihin
  • CFS-kiihdytystela on koko noukkimen levyinen, ja rehu siirtyy vauhdikkaasti noukkimelta sullojaroottoriin
  • Tasainen noukinta kaksitelaisen karhonohjaimen ansiosta
  • Maantieajo mahdollista ilman kannatinpyörien kääntämistä

 

Keskustele kanssamme tai pyydä tarjous:

 

Tuotteemme rehuntekoon