Levän tilalla Kuopion Syväniemellä huolletaan ja kunnostetaan koneita maksimaalisen käyttöiän saavuttamiseksi. Mieluisaa konetta kannattaakin huoltaa! Strautmann-noukinvaunuun vaihdettiin kerralla kokonaan uusi noukin, joka toimitettiin NHK:n keskusvarastolta parissa päivässä.

Levän tilaa viljelevät Mervi ja Arto Kaipiainen sekä poikansa Tero. Strautmannin kolmiakselinen Giga Vitesse 4401 -noukinvaunu hankittiin vuonna 2013 ja parhaimmillaan koneella onkin korjattu satoa 450 hehtaarin vuositasolla.

Nykyään rehua tehdään reilulta 250 hehtaarilta omien ja toisen tilan lypsylehmien evääksi.

”Kovin monia katkoksia rehuntekoon ei ole tullut vaunusta johtuen, ja nekin on saatu itse selvitettyä. Olen ollut noukinvaunuun tyytyväinen, joten ennemmin korjaan mieleistä vaunua kuin laittaisin sen vaihtoon”, Arto kertoo.

”Pärjäämme vaunulla oikein hyvin, koska emme halua kasvattaa rehualaa. Rehun laadussakaan ei ole moittimista.”

Suuremman kokonaisuuden vaihtaminen yksittäisten kulutusosien sijasta

Isompi noukinhuolto vaunuun tehtiin kesällä 2021. ”Yhdeksän kautta oli tehnyt tehtävänsä, ja alkuperäiset noukkimen peltikaaret olivat alkaneet rämistä. Ensimmäisen rehunteon viimeisinä päivinä huomasin, että kaaret ovat todella kuluneet ja peltisärmäkin oli irronnut. Tarkempi tarkastelu hallissa osoitti, että kaaret olisi pitänyt vaihtaa miltei kaikki. Rauta väsyy ajan myötä”, Arto toteaa.

Ennen huoltoa Arto keskusteli NHK:n varaosamyynnin ammattilaisten kanssa, kannattaisiko koneeseen vaihtaa isompi kokonaisuus kerralla, yksittäisten kuluvien osien sijaan, ja päätyi tilaamaan vaunuun kokonaan uuden noukkimen.

Se tuli nopeasti NHK:n keskusvarastolta, ja Arto ja Tero vaihtoivat sen rehuntekojen välissä. Uuden noukimen kaaret ovat muovia, mikä tekee niistä joustavat ja hiljaiset.

Arvokkaat koneet kannattaa pitää kunnossa

Kun kausi syksyllä päättyy, koneet pestään, puhdistetaan ja rasvataan asianmukaisesti. Ruostuvat paikat suojaöljytään. ”Panostamme erityisesti ennakoivaan huoltoon. Esimerkiksi noukinvaunun teräpakan laukaisulaitteiston voiteluista on helppo luistaa, mutta se pitää malttaa tehdä ajallaan, muuten teränpitimet jumittuvat ja särkyvät esteisiin ajettaessa. Terät ja laukaisujouset otetaan koneista pois. Myös hapottaja täytyy puhdistaa ja suojata jäätymiseltä”, Arto kertoo.

”Kun koneet otetaan käyttöön keväällä, vaihdetaan öljyt ja tarkastetaan, että teränpitimen rullat pyörii. Terät myös teroitetaan monta kertaa kauden aikana”, Arto summaa.

Levän tilan kalusto huolletaan omassa pajassa. ”Pajahommat on osin harrastus, ja minulla on myös taustaa konepajatöistä. Aina on jotain pientä menossa.” Arto kertoo.

”Vaikka uuden noukkimen hinta oli kalliimpi kuin pelkkien kaarien, hintaerolla sai rahalle paljon hyötyä ja työtä säästyi. Olen todella tyytyväinen noukkimeen, sillä ei pelkillä osilla olisi saanut näin hyvää”, Arto kertoo. ”Tässä tapauksessa myös vanha käyttökuntoinen noukin jäi varalle tilalle.”

NHK:n asiantuntijat tukenasi

NHK:n asiantuntijat ovat tukenasi oikeiden tarvikkeiden ja varaosien valinnassa, mutta myös silloin, kun kyseeseen tulee edustamiemme merkkien huolto- ja korjaustyöt.

Teemme määräaikaishuoltoja sekä isompiakin korjauksia niin toimipaikkojemme korjaamoissa kuin asiakkaidemme tiloillakin. Kun konetta huolletaan säännöllisesti se palvelee tilalla parhaalla tavalla jälleenmyyntiarvonsa säilyttäen.

Kysy lisää työkonehuollosta: