Ville Viikilä toteutti haaveensa ja muutti perheensä kanssa sukutilalleen Kuhmoisiin. Metsätaloutta ja pienimuotoista viljelyä on takana nyt kaksi vuotta. Ensimmäisenä suurena investointina tilalla otettiin käyttöön Heizomat-hakelämmitys syksyllä 2021.

 

Hakelämmitys sopii metsätaloustilalle

Muuton jälkeisen ensimmäisen talven tilan päärakennusta lämmitettiin vanhalla öljy-klapikattilalla, mikä kävi täysipäiväisestä työstä. ”Samalla totesimme, että meillä ei ole varaa lämmittää öljyllä, jota paloi vuosittain 12–14 tuhatta litraa”, Ville muistelee.

Koska metsätaloudesta saadaan sopivaa puuta myös hakkeeksi, bioenergia vaikutti tilalle luontevalta vaihtoehdolta. Kilpailutettuaan muutamia merkkejä ja toimittajia Ville päätyi hankkimaan 60 kilowatin ketjuarinallisen Heizomat RHK-AK60 -hakekattilan. Tärkeä valintakriteeri oli laitteiston tekniikka, palotapahtuman hallinta ja savukaasujen puhtaus. Heizomatissa nämä vaikuttivat olevan erinomaisella tasolla: Saksassa ja Itävallassa kattiloiden päästönormit ovat tiukemmat kuin Suomessa.

”Ympäristöasiat ovat minulle hyvin tärkeitä, koska kattila on pihapiirissämme, jossa lapset liikkuvat”, Ville kertoo.

”Lisävarusteena hankimme kattilaan elektronisen sähkösuodattimen, joka nappaa pienhiukkasia pois savukaasusta. Se ei ollut mitenkään pakollinen, mutta sopi hyvin ajatteluuni. Uskon myös, että puunpolttoa aletaan jatkossa sääntelemään tarkemmin. Jos näin käy, suodatus on silloin jo valmiina”, Ville kertoo.

 

Helppo ja varmasti yhteensopiva kokonaispaketti

NHK:n toimittamaan kokonaispakettiin kuului kattilan lisäksi Heizomatin nivelvarsipurkain ja Eka edelstahlkamine -piippu sekä rakennuslupakuvapaketti, kokonaisen lämpökeskuksen toiminnallinen suunnittelu ja kattilan asentaminen ja kytkeminen. ”Lämpökeskuksen piirustukset tulivat kokonaisuuteen nähden todella kustannustehokkaasti. Rakentamisen koordinoin niiden pohjilta itse”, Ville kertoo.

Uudessa lautaverhoillussa lämpökeskuksessa on kevytsoraharkkoinen kattilahuone ja ylempänä rinteessä pressuovellinen yhdeltä sivulta avoin hakevarasto, jonne pääsee ajamaan maantasosta.

Hakevarasto on mitoitettu laskennalliselle noin 150 kuution vuosikulutukselle. Ensimmäisen talven osalta hakkeen kulutus oli hyvin pitkälti lasketun mukainen. Varasto täytetään noin kerran vuodessa alkusyksystä. Paikallinen urakoitsija käy tekemässä hakkeen tilan omista puista suoraan hakevarastoon. ”Haketus käy ammattilaiselta tunnissa kuorma-auton lavalla olevalla laitteella. Siitä eteenpäin kaikki toimii automaattisesti”, Ville kertoo.

Varastosta hake siirtyy kattilaan vaakatasoon asennetulla nivelvarsipurkaimella.

”Hakekattilan hankintaa tuumivan kannattaa pohtia erityisesti lämpökeskuksen sijaintia ja maaston muotojen hyödyntämistä siten, että hakevaraston ja kattilahuoneen lattioille tulee korkoeroa, jolloin nivelvarsipurkain voidaan asentaa vaakatasoon, ja hakkeen logistiikka saadaan toimimaan”, Ville vinkkaa.

 

Lämmittäminen lähes yhtä helppoa kuin sähköllä

Kattilalla lämmitetään talo ja talousrakennus vesikiertoisten pattereiden kautta sekä saunan ja talousrakennuksen käyttövesi. Lämmittäminen on osoittautunut lähes yhtä helpoksi kuin sähköllä.

”En olisi voinut toivoa parempaa kattilaa; se on toiminut kuin unelma! Noin kahden-kolmen viikon välein käyn talvella tyhjentämässä tuhkat. Palotapahtuma on niin kontrolloitu ja tuhka niin hienoa, että ripottelen sen marjapensaiden juurelle”, Ville sanoo.

Pieniä säätöjä kattilaan Ville on tehnyt kosketusnäytöltä. ”Laitteen saisi myös nettiin ja sovellukseen, mutta olen ollut tyytyväinen tapaan, jolla kattila lähettää itse tekstari-ilmoituksia tarvittaessa. Niitä ei ole tullut paljon”, Ville kertoo. ”Minulla on laitteistoon aivan täysi luotto, en ole joutunut kertaakaan pulaan sen kanssa. Toisaalta myös varaosasaatavuus ja 24/7-huoltopalvelut olivat valintakriteerinä.”

 

Hyvä kumppanuus hyödyttää molempia osapuolia

Toukokuussa 2022 tilalla pidettiin esittelypäivä, jossa lämpökeskusta ja laitteistoa esiteltiin kiinnostuneille. ”Olen muulloinkin mielelläni esitellyt laitteistoa naapureille sekä muille kiinnostuneille ja antanut seuraavillekin mahdollisuuden tutustua siihen. NHK:n kanssa yhteistyö on ollut luontevaa ja kumppanuus hyvää, niin mielelläni olen jeesannut näin”, Ville toteaa.

”Lämpökeskushankinta meni, kuten suunniteltu ja ilman yllätyksiä. Olen myös saanut aina vastaukset kysymyksiini. Uskon, että jos jotain yllätystä vielä ilmaantuisi, yhteistyö jatkuisi hyvänä ja asiallisena. Juuri sellaisena, kuin toivonkin.”

 

 

Löydä sopiva ratkaisu avullamme

Kiinnostuitko Heizomat-lämmitysjärjestelmästä? Ota yhteyttä asiatuntijaamme, niin saat maksuttoman kartoituksen juuri sinulle sopivasta lämmitysratkaisusta.