Sysmän Kalkkisissa sijaitsevan kahden maitotilan, Maitorenki Oy:n ja Pirttikallio Oy:n yrittäjät Antti Saarinen ja Jaana Kekkonen päättivät ennakoiden vaihtaa vanhan vaihtoikää lähestyvän hakekattilansa uuteen Heizomat RHK-AK 150 -hakekattilaan.

Antti Saarinen ja Jaana Kekkonen päättivät ennakoiden vaihtaa vanhan vaihtoikää lähestyvän hakekattilansa uuteen Heizomat RHK-AK 150 -hakekattilaan

Tilakeskuksen vanha, vuodelta 2003 ollut kattila oli vielä mekaanisesti ehjä, mutta ohjauselektroniikka olisi pitänyt päivittää. ”Vanhan kattilan valmistajaa ei kuitenkaan ole enää olemassa eikä osia saatavilla, joten se olisi joka tapauksessa tullut tiensä päähän. Halusimme ennakoida, ettei se hajoa talvipakkasilla”, Antti kertoo. ”Päivitys tehtiin myös kattilan käytettävyys mielessä.”

Heizomatiin yrittäjät päätyivät, koska olivat kuulleet siitä hyviä kokemuksia, ja merkkiä edustavan NHK:n myyjä Eerik Rantala oli aktiivinen.

”Myös naapurimme vaihtoi hakekattilansa Heizomatiin, ja siitä se ajatus meilläkin lähti”, Jaana sanoo. ”Lopulta käyttöönottopäivämme oli sama kuin naapurilla.”

NHK:n toimitukseen kuului kattilan lisäksi syöttölaite, väliruuvi, kattilaruuvi ja ohjauskeskus. Vanhan kattilan tankopurkain oli hyödynnettävissä uudenkin kattilan kanssa, joten se jätettiin paikoilleen. Hake siirtyy tankopurkaimella kattilaan Heizomatin käyttöjärjestelmän ohjaamana. ”Nettiin kattilaa ei ole laitettu, mutta tekstarilla se ilmoittaa meille tarvittaessa hälytykset”, Antti kertoo.

Heizomat-kattila sijoitettiin samaan lämpökeskukseen, mistä tilan vanha hakekattila poistettiin. Suurempaa remonttia kattiloiden vaihdon välillä ei tarvinnut tehdä pieniä putkien muutostöitä lukuun ottamatta. Antin mukaan kattilan asennus sujui hyvin itsekin tehden. Haastavinta oli antureiden säädön ja pintapellitysten kanssa. Kattilan asentamista itse suunnitteleville Antti vinkkaakin, että pintapellitykset kannattaa ostaa NHK:n asentamana, koska he tietävät suoraan, miten ne menevät.

Antin mukaan kattilan asennus sujui hyvin itsekin tehden. Kattilan asentamista itse suunnitteleville Antti vinkkaa, että pintapellitykset kannattaa ostaa NHK:n asentamana, koska he tietävät suoraan, miten ne menevät.

Hyvin toimiva ja luotettava hakekattila

Hakekattilalla lämmitetään Maitorengin tilakeskuksen kaikki rakennukset, lypsylehmien ja nuorkarjan navetat, asuinrakennus, mummonmökki ja konehalli sekä robottien käyttämä lämmin vesi. ”Kattila on toiminut hyvin, ja tiedän, että tarvittaessa saan siihen myös huoltoa. NHK on ollut hyvä ja luotettava yhteistyökumppani”, Antti mainitsee.

Urakoitsija käy kerran vuodessa tekemässä tilan omista puista hakkeen laakasiiloon, josta Antin ja Jaanan tilalla töissä oleva poika, Veeti ajaa sitä kurottajalla hakevarastoon 20–30 kuution erissä, talvisin noin kahden viikon välein ja kesällä harvemmin. ”Hakkeen vuosikulutus on noin 300 kuutiota, mutta kesäisin haketta ei kulu juuri ollenkaan”, Veeti kertoo. ”Kattila osaisi myös sammuttaa ja käynnistää itsensä automaattisesti tarpeen mukaan, mutta meillä se on aina päällä vähintään pienellä teholla, koska se lämmittää kesäisinkin lypsyrobottien tarvitseman pesuveden.”

Käyttöön otettu kattila osaisi myös sammuttaa ja käynnistää itsensä tarvittaessa automaattisesti, mutta koska se lämmittää kesäisinkin lehmien lypsyrobottien tarvitseman pesuveden, se pidetään aina päällä vähintäänkin pienellä teholla.

Parasta kattilassa on sen huolettomuus. ”Automaattinuohous huolehtii ruuveilla vaakatuubien putsaamisen, joten minun ei tarvitse kiivetä kattilan päälle nuohoamaan. Otimme lisävarusteeksi myös harjakset ruuveihin, joten kattila nuohotaan entistä tehokkaammin”, Antti kertoo. ”Omalla vastuullamme on lähinnä hakevaraston täyttö, tuhkalaatikon tyhjennys ja ruuvien rasvaus 2–3 kertaa vuodessa. Alkuun kävin enemmän lämpökeskuksessa katsomassa, miten kaikki toimii, nyt enää harvemmin”, Antti kertoo. ”Luottamus pelaa”, Jaana lisää.

Löydä sopiva ratkaisu avullamme

Kiinnostuitko Heizomat-lämmitysjärjestelmästä? Ota yhteyttä asiatuntijaamme, niin saat maksuttoman kartoituksen juuri sinulle sopivasta lämmitysratkaisusta.