Korhosten tilalla tehdään rehut vähän isommin

Lapinlahtelaisen Jarmo ja Satu Korhosen lypsykarjatilan korjuuketju uudistettiin vuoden 2019 kesällä suurille viljelyaloille sopivammaksi. Samalla siirryttiin niittomurskauksesta niittoon. Ensimmäisellä satokaudella uudella korjuuketjulla tehtiin kaksi korjuuta, yhteensä noin 600–700 hehtaarilta. Rehu säilötään biologisesti.

Tilalla päätettiin siirtyä niittoon, koska pelloille haluttiin mennä painoltaan niittomurskainta kevyemmällä koneella. Tavoitteena oli myös säästää polttoainekustannuksissa. Niittotehoa ja kustannustehokkuutta lähdettiin hakemaan työleveydeltään 12-metrisellä PÖTTINGER NOVACAT S12 -perhosniittokoneella. ”Niittokone oli lisäksi hankintahinnaltaan halvempi, ja yksinkertaisempana laitteena sen huolto- ja varaosakustannukset ovat todennäköisesti niittomurskainta edullisemmat”, Jarmo kertoo.

”Korjuu lähti hyvin käyntiin, kun ensimmäisellä lohkolla teimme jo 17 hehtaaria tuntiin. Keskimäärin olemme ajaneet niittokoneella 14–15 hehtaaria tunnissa. Niitosta korjuu ei ainakaan jää kiinni.”
Jarmo Korhonen

Jarmo hoitaa niiton itse. Ketjuun kuuluvat myös karhotin ja noukinvaunu kuljettajineen sekä yksi mies siilolla. Rehu korjataan lähempänä olevilta pelloilta noukinvaunulla laakasiiloon ja kauemmilta pelloilta paalaten, jolloin paalaimen kanssa on samaan aikaan liikkeellä vielä yksi kuljettaja. ”Ketjussamme on sama määrä työvaiheita ja tekijöitä kuin aiemminkin, mutta suurten ja nopeasti kulkevien koneiden ansiosta säästämme päiviä kokonaiskorjuuajassa”, Jarmo kertoo.

 


Kiinnostuitko NOVACAT-niittokoneesta tai etsitkö muuta konetta korjuuketjuun?

Löydä sopiva ratkaisu asiantuntijamme avulla

Pyydä lisätietoja, yhteydenottoa, tarjousta tai vaikkapa työkone-esittelyä!

 

Tuotteemme pelloille