Lihanautojen kasvatuksen ohella kurikkalainen Jussi Lohikoski on myös pitkän linjan koneurakoitsija. Pääurakointina on kylvö, ja aliurakoitsijana hän on mukana säilörehun korjuuketjussa. Kylvössä hän luottaa PÖTTINGER TERRASEM C6 -kylvökoneeseen ja rehusiilolla JCB 419S -pyöräkuormaimeen.

 

Pöttinger Terrasem -kylvökone pellolla

PÖTTINGER-kylvökoneen valintaan vaikutti sen monipuolisuus

Jussi Lohikosken kasvukauden aikainen urakointi vie miestä keväästä syksyyn tilan omien töiden ohessa. Kevään kylvöjen, kesän säilörehusatojen ja syyskylvöjen väliin ei vapaata aikaa paljoa jää. ”Vuotuinen kylvöala on 700–750 hehtaaria, josta reilut 600 hehtaaria keväällä. Siinä on yhdelle miehelle ihan riittävästi kierrettävää”, hän sanookin.

Kylvöalan vähitellen kasvaessa jäi aiempi kylvökone pieneksi, joten hän vaihtoi sen leveämpään PÖTTINGER TERRASEM -kylvökoneeseen.

”PÖTTINGERin valintaan vaikutti olennaisesti sen monipuolisuus. Se oli ainoa kylvökone, joka taipui tekemään rajattomasti urat mille tahansa leveydelle. Sillä on suuri merkitys, kun teen kylvössä urat kuudelle eri ruiskulle”, Jussi kertoo.

”Kun jokaisen 48 vantaan saa avattua ja suljettua näpyttelemällä ruiskun leveyden kylvökoneen näytölle, kone luo automaattisesti oikean rivivälin.”

Myös koneen avara alusta helpottaa Jussin mukaan kylvämistä etenkin eloperäisillä mailla, sillä kone ei tukkeudu kovin helposti. ”Ainoa miinus on, että tämä kone on raskas, ja sillä on yhtä raskasta vetää niin savikoilla kuin eloperäisilläkin mailla. Tosin nyt siitä on tullut jo kevennetty malli, joka kiinnostaa todella paljon tulevaisuudessa.”

 

Pyöräkuormain toimii maatilan yleiskoneena

Säilörehun korjuussa Jussi aliurakoi laakasiiloilla rehua siirtämässä ja polkemassa. Nyt käytössä on vuoden 2021 lopulla hankittu JCB 419S -pyöräkuormain, joka on hänelle jo toinen S- eli Agri-mallin JCB. ”Edellinen oli vielä toimiva kone enkä ollut aikeissa vaihtaa sitä. Kun uuden mallin tekniikassa oli tapahtunut todella paljon kehitystä, tulihan se vaihdettua”, hän naurahtaa.

Kun tutun perusrungon ympärille oli kasattu uutta tekniikkaa ja nostettu tehoa, mutta polttoainetalous lähes puolitettu, Jussi pitää uutta Agri-mallia entistä sopivampana maataloustöihin. Se korostuu etenkin rehusiilolla polkiessa.

”Kun käyttötunteja ja ohjaamossa istumista tulee tälle ensimmäiselle vuodelle jo tuhat, arvostaa myös hyvää näkyvyyttä sekä hiljaista ja viihtyisää ohjaamoa ilmastoituine istuimineen.”

JCB:n käyttötunneista noin 60 prosenttia tulee urakoinnista eli rehunteosta sekä kuivalannan, kuivikkeiden ja kalkin siirtämisestä ja lastaamisesta. Loput on oman tilan töitä. Jussilla on vasikan välikasvatusta ja pienimuotoista naudan loppukasvatusta. Pyöräkuormainta hän käyttää tilalla samoihin töihin kuin urakoinnissakin ja lisäksi jokapäiväisissä töissä seosrehun teosta alkaen.

”Vaikka tila ei ole iso, pitämällä nurkat kunnossa, pääsee isommallakin koneella liikkumaan siellä vaivatta. Pyöräkuormaimella ulottuu hyvin ja korvaan sillä pitkälle traktorin ja kurottajan. Pidän sitä kaikkein parhaana tilan töihin enkä enää luovu siitä.”

 

Löydä tarpeisiisi sopiva kone asiantuntijamme avulla

Pyydä lisätietoja, yhteydenottoa, tarjousta tai vaikkapa työkone-esittelyä!