Siikajokelaisen NautaTuuliA Oy:n lihatilayrittäjien Ari-Pekka ja Sirpa Toppilan kevät on kulunut odottavissa tunnelmissa. Pian heidän tilansa tärkein työ, lihakarjan ruokinta, luotetaan automaattisen Lely Vector -ruokintajärjestelmän haltuun. Vectorilla tavoitellaan paitsi kustannussäästöä ja tehokkuutta myös vapautetaan aikaa muihin asioihin.

Nautatuulian kahdessa 2000 neliön lämminpihatossa kasvaa yhteensä 800 sonnia, maitorotuisia ja risteytyksiä. Sonnit tulevat tilalle 5–6 kuukauden iässä A-tuottajien kautta välikasvatettuina. Tuolloin ne ovat 200-kiloisia. Tilan loppukasvatuksessa ne ovat 20 kuukautta, joiden aikana ne saavuttavat 400 kilon lihapainon.

Sonneille jaettava säilörehu tulee omilta pelloilta, viljastakin miltei 80 prosenttia. Nurmi korjataan ajosilppurilla laakasiiloon ja tehdään säilörehuksi. Kaikki eläimet saavat tällä hetkellä samaa seosta, jonka komponentteina ovat säilörehu, vilja (kaura, ohra, vehnä) ja kivennäiset. Päivässä seosrehua jaetaan 22 tonnia. Tähän saakka seosrehu on sekoitettu ja jaettu apevaunulla kerran päivässä, kahdessa erässä. Lisäksi iltapäivällä ja illansuussa rehua on työnnetty pienkuormaimella lähemmäksi eläimiä.

Ari-Pekka Toppila
”Tällä hetkellä karjan ruokinta vie päivässä miltei seitsemän tuntia työaikaa”, Ari-Pekka Toppila kertoo.

Lely Vector säästää aikaa ja vapauttaa käsiä muuhun työhön

”Jatkossa robotiikka hoitaa rehun sekoittamisen ja jakamisen. Lely Vectorin rehukeittiön täytämme vain kaksi kertaa viikossa. Päivittäisenä ruokinta- ja hoitotyöaikana se tarkoittaa tunnin päivittäistä työtä apevaunuruokintaan käyttämämme seitsemän tunnin sijaan”, Ari-Pekka kertoo.

”Yksi lisäsyy Vectorin hankintaan on myös ammattitaitoisten työntekijöiden heikko saatavuus. Vector vähentää riippuvuuttamme eikä meidän tarvitse etsiä ulkopuolista työvoimaa”, Ari-Pekka sanoo.

Automaattinen ruokintajärjestelmä säästää kustannuksissa

Nykyisessä seosrehuvaunuruokinnassa Nautatuulian karjan hoito- ja ruokintakustannukset ovat 0,60 euroa eläintä kohden päivässä sähkönkulutus mukaan lukien. Tämä kattaa hoito- ja hyvinvointikustannukset, konehankinnat, kuten traktorit ja kuormaimet ja niiden käyttökulut sekä lääke- ja hoitokulut ja karjanhoitotyötä seitsemän tuntia päivässä.

Suuri menoerä on ollut apevaunutraktorin polttoaineen kulutus, keskimäärin 19,05 litraa päivässä. Vuoden 2022 polttoaineen hinnoilla se teki päivässä 23 euroa ja vuositasolla 8 400 euroa. Jatkossa traktorin polttoaineenkulutus jää laskuista pois, mutta sähkökäyttöisen Lely Vectorin lasketaan vastaavasti kasvattavan sähkönkulutusta 35 kilowattia päivässä. Nykyisillä sähkön hinnoilla Vectorilla päästään silti hoitokustannuksissa 32 senttiin eläintä kohden päivässä, joten kustannussäästö on merkittävä apevaunuruokinnan 60 sentin päivittäiseen kustannukseen verrattuna.

Lely Vectorin toimintaperiaate pätee lihakarjatilallakin

Vectorin tärkeimpinä etuina Ari-Pekka mainitsee sen toimintaperiaatteen, huoltovarmuuden ja Lelyn huoltostandardit. ”Olen nyt viisi vuotta seuraillut maidontuotantopuolelta Vectorin toimintaa, ja siinä on niin paljon etuja, ettei hankintapäätös ollut vaikea. Lihakarjan ruokinta perustuu ihan samaan kuin lypsylehmilläkin”, Ari-Pekka miettii. ”Hankinta tuli ajankohtaiseksi viimeistään nyt, kun meidän olisi joka tapauksessa pitänyt vaihtaa apevaunu ja samalla traktorikin.”

Lely Vector -sekoitus- ja ruokintarobotit
Sekoitus- ja ruokintarobotteja Nautatuuliaan tulee kaksi kappaletta. Ne kulkevat itsenäisesti pihatoissa jakaen rehua ja mitaten sen määrää eläinten edessä. Jatkossa automaattista ruokintajärjestelmää ohjataan yhden Lely Horizon -käyttöliittymän kautta joko tietokoneelta tai kännykältä.
Rehukeittiö
Toimitukseen kuuluu sekoitus- ja ruokintarobottien ja lastausjärjestelmän lisäksi NHK:n suunnittelema ja toimittama rehukeittiö, joka on erillinen 865 neliön rakennus.

Rehukeittiön ja kahden pihaton väliä robotit kulkevat ulkona laattakujaa pitkin. Talvisin se pysyy sulana vesikiertoisen lämmityksen avulla. ”Rakennustöiden on määrä valmistua huhtikuun alussa, jolloin robottien asennus pääsee alkuun”, Ari-Pekka kertoo.

Säilörehukakut tuodaan kuormaimella keittiöön omille paikoilleen. Niistä kourakahmari lastaa rehun sekoitus- ja ruokintarobottiin. Viljat annostellaan sekaan suoraan siilosta. Järjestelmä valmistaa rehua vuorokauden ympäri 700 kilon annoksina. Vuorokaudessa valmistuu yhteensä 23 tonnia seosrehua, jota kumpainenkin robotti jakaa noin 16 kierrosta. ”Vectorilla ryhdymme ruokkimaan eläimet kahdella erilaiselle seoksella, jotka annetaan ikäkauden mukaisesti”, Ari-Pekka lisää.

”Eniten odotamme, että saamme järjestelmän käyttöön. Hymyilyttää, miksi olen tehnyt raskaan työn itse, kun on olemassa kone sen hoitamiseen”, Ari-Pekkaa summaa odotuksiaan.

Lely Vectorin edut NautaTuuliA Oy:n liiketoiminnassa

  • Säästää kuusi tuntia ruokinta- ja hoitotyöaikaa päivittäin.
  • Takaisinmaksuaika 3,9 vuotta. Järjestelmän tavoitteellinen kestoikä 15 vuotta.
  • Seosrehuvaunuruokinnassa karjan hoito- ja ruokintakustannukset: 0,60 euroa eläintä kohden päivässä, Vectorilla 0,32 euroa. (Kustannukset eivät sisällä veden, 5 senttiä päivässä ja rehun, 2,51 senttiä päivässä, eläintä kohden, hintaa.)
  • Säästää hoito- ja ruokintakustannuksissa vuositasolla noin 82 000 euroa apevaunuruokintaan verrattuna.
  • Eläimet syövät enemmän ja lähtevät isompina teurastamolle.

 

Seuraamme tässä artikkelisarjassa lihakarjatila NautaTuuliA Oy:n matkaa perinteisestä ruokintamenetelmästä kohti automaattista ruokintajärjestelmää. Sarjan seuraava osa ”Kuinka NautaTuuliAn Lely Vector -suunnitteluprojekti eteni” on nyt luettavissa! 

Etsitkö ratkaisua nautakarjasi ruokintaan? Ota yhteyttä, niin kartoitetaan tilallesi sopiva vaihtoehto!

Lue lisää Lely Vectorista ja karjan ruokintaratkaisuista