Meillä on ilo ja kunnia seurata lihakarjatila NautaTuuliA Oy:n matkaa perinteisestä ruokintamenetelmästä kohti automaattista ruokintajärjestelmää. Sarjan avausartikkeli pohjatietoineen julkaistiin huhtikuussa. Tässä artikkelissa kerromme suunnitteluprosessin vaiheista ja etenemisestä. Pysy kuulolla, sillä seuraavassa artikkelissa kerromme, miten projekti voitti rahoittajat puolelleen.

NautaTuuliAssa käyttöön otettava Lely Vector -automaattinen ruokintajärjestelmä ei nouse sijoilleen hetken mielijohteesta, vaan hanketta on edeltänyt perusteellinen tutkimustyö ja kokonaisvaltainen projektisuunnittelu.

Lihakarjatilan omistajapariskunta Ari-Pekka ja Sirpa Toppila sekä NHK:n projektitiimi ovat tehneet asian tiimoilta työtä, jonka Ari-Pekka Toppila aloitti tahollaan jo pitkälti ennen varsinaisen yhteistyön alkamista ryhtyessään tutkimaan, minkälainen ratkaisu palvelisi hänen tilansa tarpeita parhaiten.

Lely-matka Italiaan vahvisti ajatusta

Mies haki vahvistusta ajatuksilleen Lely Vectorin osalta Italiasta saakka, missä hän pääsi näkemään Vector -ruokintajärjestelmän tiloilla käytännön toimissa – ja sehän toimi.

Kun päätös yhä vahvemmin kallistui Vectoriin investoimisen puoleen, projektiin hyppäsivät mukaan NHK:n asiantuntijat Ari Koivisto ja Lauri Sohlo.

Jo ensimmäisessä yhteisessä tapaamisessa pohdittiin kannattavuusnäkökulmaa ja käytännön seikkoja; sitä, mihin rehukeittiö voisi tulla ja miten reitti rehukeittiöltä karjan luokse toimisi parhaiten. Lihakarjatilayrittäjällä itsellään oli vahva visio syötteistä, mutta tarvittaessa käytettävissä on aina myös NHK:n asiantuntevat tilaneuvojat.

Projektin käytännön suunnittelu alkaa

Lely Vector -projektin suunnittelu saa aina alkunsa taustatiedoista. Tilan pohja- ja asemakuvat luovat projektille raamit, mutta mikäli pohja- ja asemakuvia ei ole, NHK:n asiantuntijat voivat mitata tilakäynnillä oleellisimmat mitat ja toteuttaa suunnitelman niiden pohjalta.

Tärkeimpinä mittoina ovat ruokintapöydän leveys ja korkeus sekä rehukeittiön mitat. Myös eläinmäärä, tulevaisuuden suunnitelmat ja seosrehun komponentit näyttelevät tärkeää roolia projektin taustatyötä tehtäessä.

Ei kahta samanlaista – Yksilöllinen projektisuunnitelma

Projektisuunnitelma on aina yksilöllinen ja luo pohjan sille, miten laitteisto soveltuu ja sijoittuu tilalle. Esimerkiksi lihakarjatila NautaTuuliA Oy:n osalta tulevaisuuden optioille jätetty pelivara ja pitkälle tulevaisuuteen tähtäävä suunnitelmallisuus olivat suunnittelutyössä keskeisessä osassa.

”Ari-Pekalla on ollut pitkälle jalostuneita ajatuksia tilan nykypäivän ja tulevaisuuden toiminnasta. Hänellä on luvut hallussaan, mutta tarvittaessa me voimme myös auttaa lukujen kanssa. Tässä projektissa katsoimme Ari-Pekan visioiden mukaisesti vahvasti tulevaisuuteen, niin kuin kuuluukin”, Ari Koivisto summaa.

Projektin suunnittelu eteni luontevasti omalla painollaan samalla, kun talvi kääntyi kohti kevättä. Vuoden 2022 rehuntekokausi loi Vectorin suunnitteluprosessille luontevan hengähdystauon ja mahdollisti Toppilan pariskunnalle hyvän mahdollisuuden vetäytyä ajatustyöhön. Jos yrittäjäpariskunta päättäisi edetä orastavissa suunnitelmissaan, seuraavaksi vuorossa olisi rahoittajien vakuuttaminen.

Seuraamme tässä artikkelisarjassa lihakarjatila NautaTuuliA Oy:n matkaa perinteisestä ruokintamenetelmästä kohti automaattista Lely Vector -ruokintajärjestelmää.

 

Haluatko kysyä lisätietoja NautaTuuliA Oy:n projektista tai automaattisesta ruokinnasta? Ota yhteyttä:

 

Voit myös ottaa yhteyttä suoraan Ariin tai Lauriin:

Ari Koivisto, robottimyyjä | 050 512 7778 |

Lauri Sohlo, Vector-koordinaattori | 050 560 9313 |