Nurmolainen urakoitsija ja metalliyrittäjä Jarmo Kylmälä tuntee koneet ja osaa vaatia niiltä luotettavuutta, sillä hänellä on urakoinnin rinnalla myös maatalouskonevalmistusta. Tekniikka ja yli 15 vuoden hyvät kokemukset Strautmannin kuivalantakärryistä painoivat uudenkin levittimen valinnassa.

 

Strautmann-vaunu toi urakointiin tehoa

Seinäjoen Nurmossa oleva kotikylän nimi Koura on antanut nimen myös Jarmo Kylmälän urakointi- ja konepajayritykselle, Konekoura Oy:lle. Jarmo on harjoittanut erimuotoista urakointia, välillä maidontuotannon rinnalla, koko aikuisikänsä.

Vielä urakointiakin laajempaa on liikevaihdollisesti viljakärryjen valmistus. Niitä hän on valmistanut jo yli sata. ”Metallityöt työllistävät talvikaudella, kun urakoinnissa on hiljaisempaa. Kasvukaudella urakointi kattaa kaiken kuivan tavaran peltolevityksen, niittämisen, puinnin, maansiirron ja mitä muuta asiakkaat haluavatkin”, hän sanoo.

”Urakoinnista kuivatavaran ja -lannan levitys on kaikkein merkittävin. Sen levityskalustona on ollut alusta alkaen meidän ja läheisen Vehkaojan lihanautatilan puoliksi omistama kimppakone.”

Lannanlevitys aloitettiin omille pelloille yhdellä kärryllä, mutta pian jo urakoitiin, ja levitysalan lisääntyessä alettiin levittää kahdella kärryllä. Ensimmäistä kärryä lukuun ottamatta kärryt ovat olleet Strautmanneja.

Hyvät kokemukset painoivat valinnassa

Vuosikymmenen 2020 taitteessa levitysmäärät ylittivät jo kärryjen kapasiteetin, ja toisen tunnit alkoivat olla täynnä. Silloin piti päättää, vähennetäänkö levitystä vai suurennetaanko kärryä.

”Kyselimme vähän muitakin merkkejä, mutta kun 15 vuotta on ajettu samalla merkillä kohtuupienin korjauksin, miksi vaihtaa. Edelliskeväänä hankimme sitten Strautmann VS 2005 -mallin”, Jarmo sanoo.

Hän huomauttaa, että viat ovat useimmiten johtuneet sellaisesta lavalle joutuneesta kivi- tai rautatavarasta, joka ei sinne kuulu. Joka koneeseen tulee ennen pitkää jotain, mutta kun pysyy samassa merkissä, osaa mahdollisia vikoja kokemuksestaan jo ennakoida. Kylmälä antaakin kiitosta NHK:n varaosapalvelulle, joka toimii myös sesonkikaudella. Huollot ja korjaukset hoituvat häneltä omasta takaa.

Kärryillä levitetään kaikkea mahdollista lantaa, jäteveden kuivajakeita, paperiteollisuuden nollakuitua, kalkkia ja kuonaa, yleensä nyt mikä pysyy kyydissä.

”Uuden kärryn levitysjälki on hyvin tasaista, kun vaakakelojen repimä tavara hajoaa tehokkaasti, tippuu levitinlautasille ja leviää siitä tarkasti ja tasaisesti peltoon”, Jarmo korostaa.

Levityksen tarkkuusvaatimus korostunut

Kärryssä on myös vaaka, joka on osoittautunut hyväksi hankinnaksi. Sen ansiosta voidaan kalkin ja kuivalannankin levitys tarvittaessa säätää tarkasti ja paikkakohtaisesti täsmäviljelyn menetelmin eli levityskarttojen ja GPS:n avulla.

”Energian ja lannoitteiden hinnannousun jälkeen arvostus kuivalantaa kohtaan on noussut ja samalla sen levityksen tarkkuusvaatimus on entisestään korostunut. Kuivalanta ei enää ole jätettä, josta pitää hankiutua eroon”, Jarmo sanoo.

 

Teksti ja kuvat: Arto Takalampi

 

Löydä sopiva ratkaisu avullamme

Etsitkö uutta konetta lannan levitykseen tai muuhun työhön? Ota yhteyttä, niin asiantuntijamme etsivät tarpeisiisi sopivan ratkaisun.

Tuotteemme levitykseen ja kylvöön