Lannoitetta ei kannata lahjoittaa naapurille tai levittää peltoon kerroksittain. Ei varsinkaan, kun sen hinnat ovat viime aikoina nousseet hurjasti. Liljendalissa lypsykarjatilaa pitävä Kristoffer Nilsson hankki Sulky X40+ ECONOV –lannoitteenlevittimen, jolla lannoitteet saadaan käytettyä optimaalisemmin.

Sulky-lannoitteenlevitin

Sulky tehostaa työtä ja tuo ajansäästöä

Kristoffer Nilsson hankki Sulky X40+ ECONOV -lannoitteenlevittimen tehostamaan työtä ja säästämään aikaa. ”Kun teen suurimman osan töistä yksin ja peltopinta-alakin on meillä viime vuosina tuplaantunut, loppuu väkisin tunnit vuorokaudessa, jos työtä ei tehosta”, Kristoffer sanoo. ”Nykyään myös säät ovat todella vaihtelevia, joten aikaikkuna, milloin pelloilla pitää olla, on kaventunut.”

Nostolaitekiinnitteisen koneen säiliön tilavuus on 3200 litraa. Työleveys voidaan säätää 12–44 metrin välille siipiä vaihtamalla. Siipivaihtoehtoja on kolme, ja näiden puitteissa työleveyttä voidaan hienosäätää sähköisesti.

Yksi iso syy Sulkyn valinnalle oli sen mekaaninen voimanotto ja sähköllä toimiva ohjaus. Levitintä käytetään sekä uudella että vanhalla traktorilla, joihin ominaisuudet sopivat. Lannoitteenlevittimen kanssa samoihin aikoihin hankittu Trimblen ajo-opastin toimii ISOBUS-koneiden ohjausnäyttönä, ja se on helppo siirtää traktorista toiseen.

 

Etua tasaisemmasta kasvustosta

Kristoffer käyttää lannoitteenlevitintä sekä nurmille että ohran ja kauran täydennyslannoitukseen. Vaikka hankintahinta ei ollut halvin, se haukkuu tulevina vuosina itsensä takaisin, koska lannoitteet saadaan käytettyä optimaalisemmin. Nurmiviljelyssä etua syntyy paremman sadon kautta ja viljojen lannoituksessa myös lannoitteen säästönä.

”Vanha karvalakkimallinen pintalevitin levitti lannoitteen tasaisesti kaikkialle, ja sen menekkiä piti seurata silmämääräisesti. Kasvustoon jäi aina aukkoja”, Kristoffer kertoo.

Lannoitteen levitysmäärä ja työleveys säätyvät automaattisesti levityskarttojen perusteella. Menekkiä mitataan vaa’alla jatkuvasti. Kartat Kristoffer tekee GPS:n avulla Yaran AtFarmin kautta ja siirtää ne tietokoneelta ajo-opastimelle muistitikulla.

”Karttojen teko toimii saamarin hyvin! Niiden avulla saan apulannan levitettyä tarkasti juuri sinne, minne tarvitaan kasvua tasoittamaan. Määrittelen ohjaimeen vain vähimmäismäärän ja korkeimman määrän, mitä haluan levittää”, Kristoffer kertoo.

”Tänä kesänä satoi runsaasti vettä heti viljan kylvöjen jälkeen, joten kasvusto oli vaihtelevaa. Kun tein myöhemmin lisälannoitusta, levityskarttojen ansiosta jätin huonot kohdat levittämättä ja panostin sellaisiin kohtiin, missä oli kasvun mahdollisuus. Lannoitetta ei mennyt hukkaan.”

– Kristoffer Nilsson

Silloin kun lannoituskarttoja ei käytetä, lannoitekohtaiset säädöt löytyvät kätevästi Sulkyn My Fertitest -sovelluksen avulla syöttämällä sinne lannoitteen ja siipien tiedot, joiden perusteella sovellus antaa työleveyden valitulle lannoitteelle. Kristoffer käyttää lannoitteena Yaran Suomensalpietaria.

 

Lohkoautomatiikka estää päällekkäistä levitystä

Sulkyn Econov-mallien lohkoautomatiikka vähentää tallaantumista ja ajokertoja. Työleveys jaetaan aina 12 lohkoon, olipa se mikä tahansa.

”Lohkoautomatiikan ansiosta pellon voisi ajaa sikin sokin, ja kone ei silti levittäisi sinne, missä lannoitetta jo on”, Kristoffer kertoo.

”Olen huomannut, että itse ohjaten ajan yllättävän paljon päällekkäistä ajoa. Lohkoautomatiikka ja automaattiohjaus tuottavat yhdessä parhaan tarkkuuden.”

Sylkyn reunalevitys on nimeltään Tribord 3D. ”Kun aloitan lohkolla, ajan useimmiten ulkoisimman kierroksen ensin, jolloin kone oppii lohkon rajat. Käytän GPS-teknologiaa niin paljon kuin mahdollista, joten määrittelin reunalohkot GPS-karttajärjestelmän sisään jo kevään kylvöissä. Näin lannoitteenlevitin ei heitä lannoitetta ojan yli naapurin pellolle, vaan se jää lohkolle.”

 

 

Kiinnostuitko Sulky-lannoitteenlevittimestä?

Pyydä lisätietoja, yhteydenottoa, tarjousta tai vaikkapa työkone-esittelyä!

Tuotteet kylvöön ja lannoitukseen