Elina ja Jouni Niskanen luotsaavat maitoa ja naudanlihaa tuottavaa Hakalan tilaa Joroisissa. Kun tilan rehuntekoketjua uusittiin automaattiseen Lely Vector -ruokintajärjestelmään yhteensopivaksi, tehokkuutta ja ajansäästöä niittoon lähdettiin tavoittelemaan karhot yhdistävällä PÖTTINGER-puoliperhosyhdistelmällä.

Ajansäästö ja hyvä rehunlaatu puoliperhosen valtit

Hakalan tilalla tehdään rehua noin 80 hehtaarilta, kolme satoa vuodessa. Jouni Niskanen tekee rehut itse, välillä tarvittaessa mukana on apumies.

”Rehunteko on intensiivinen, aamusta yömyöhään jatkuva rutistus, joten sen on oltava tehokasta. Pyöritämme tilaa vaimoni kanssa kahdestaan, joten meillä ei ole varaa tuhrata aikaa”, Jouni kertoo.

Niittoon valittiin karhot yhdistävä puoliperhosyhdistelmä, jolla lähdettiin tavoittelemaan tehokkuutta ja ajansäästöä rehun laadusta tinkimättä. Etukoneena on PÖTTINGERin NOVACAT 351 ALPHA MOTION PRO ja sivukoneena takana saman merkin NOVACAT 352 CF. Käyttöön yhdistelmä otettiin kesän 2021 kolmannelle korjuulle.

 

Erillistä karhottamista ei tarvita

Niitettäessä NOVACAT 352 CF yhdistää nurmen CROSS FLOW -sivuttaissiirtoruuvilla yhdeksi karhoksi koko seitsemän metrin työleveydeltä. Näin erillistä karhottamista ei tarvita.

”Pelkästään karhotuksen poisjääminen säästää aikaamme 15 tuntia, kolmesti kesässä. Säästämme myös polttoainekustannuksissa ja maan tiivistyminen vähenee, kun yksi traktorilla tehtävä työvaihe jäi kokonaan pois”, Jouni kertoo.

”Olemme pystyneet pitämään niittonopeutena noin 15–17 kilometriä tunnissa, joten niitettyä saa helposti seitsemän hehtaaria tunnissa.”

Jounin kokemuksen mukaan niittokoneen työnlaatu on erinomainen. Rehu pysyy puhtaana, sillä se ei mene välivaiheessa maahan. Koska sivuttaissiirtoruuvi on suljettu, kone ei myöskään varista heinää. Ruuvi myös murskaa heinää ja katkoo korret, joten heinä kuivaa paremmin.

 

NHK:n työkonemyyjä Pali Markkanen sekä Niskaset

Kuvassa työkonemyyjä Pali Markkanen sekä Jouni, Elina ja Juha Niskanen.

 

Oikein mitoitettu ja yhteensopiva rehuketju

Molempien niittokoneiden työleveys on 3,5 metriä, mikä tekee yhdistelmän työleveydeksi yhteensä seitsemän metriä. ”Puoliperhosen työleveys on juuri passeli paalaimellemme, niin että sillä pystytään ajamaan riittävän nopeasti. Esimerkiksi kalliimman täysperhosen hyöty jäisi meillä osittain käyttämättä paalauksessa, koska sen jättämällä leveämmällä karholla joutuisimme kuitenkin pudottamaan paalaimen nopeutta”, Jouni miettii.

Paalaimeksi tilalle valikoitui lyhyttä silppua tekevä PÖTTINGER IMPRESS 155 VC PRO, ja tilan kokemuksia paalaimesta voit lukea tästä asiakastarinasta.

Kaiken kaikkiaan Jouni on rehuntekoketjuun tyytyväinen. ”Se on meille oikein mitoitettu ja sopii erinomaisesti tähän hetkeen, peltopinta-alaan ja tarvittavaan paalimäärään. Yhdistelmä ei ollut halvimmasta päästä, mutta säästämme sen ansiosta valtavasti aikaa”, Jouni toteaa.

”Tällä rehuketjulla olemme tehneet kokonaisen sadon 80 hehtaarilta viidessä päivässä, kun aiemmin siihen meni aina 12–13 päivää.”

 

 

Kiinnostuitko PÖTTINGER NOVACAT -niittokoneesta?

Pyydä lisätietoja, yhteydenottoa, tarjousta tai vaikkapa työkone-esittelyä!

Mielessä rehuntekoketjun päivitys?