Robottilypsy toimii suurellakin karjalla

Nivalassa sijaitseva Kallion tila on vanha sukutila, jonka perustaksi tilan nykyisen isännän, Juha Kallion isoisän isä, presidentti Kyösti Kallio osti tiloja ja raivasi maita. Vuonna 1895 perustetulla tilalla on ollut lehmiä historiansa alusta saakka. Nykyään siellä tuotetaan maitoa ja kasvatetaan lihakarjaa.

Robottilypsyyn tilalla siirryttiin jo vuonna 2001. Ensimmäinen Lelyn lypsyrobotti tuli tilalle vuonna 2007. Lely Astronaut A5 hankittiin tilan viidenneksi lypsyrobotiksi vuoden 2019 tammikuussa.

Tilan kolmisensataa lypsävää lehmää ovat viidessä eri ryhmässä. Kalliot kokevat, että robotit ovat oiva väline suuren karjan hallintaan. Päivi on innostunut jalostuksesta ja panostaa erityisesti sukuun, hyvään rakenteeseen ja syöntikapasiteettiin. Karjasta satatonnareiksi on yltänyt peräti 33 yksilöä (tilanne 12/2019), joista 10 on edelleen lypsyssä. Ja onpa yksi lehmä lypsänyt huikeat 212 000 kiloa, nämä kaikki robotilla.

“Lehmät on meille se juttu. Lypsyrobotti suo niille mahdollisuuden lypsää sen, mihin ne geneettisesti pystyvät. Lisäksi robotti antaa karjasta valtavasti tietoa”
Päivi Kallio

Erinomaiset tuotokset

Kallion tila on tahkonnut erinomaisia tuotoksia. Viime vuonna neljän robotin tuotoksen keskiarvo oli 900 000 kiloa, ja parhaalla robotilla tuotettiin jopa 956 000 kiloa. Uusi robotti on tuonut lypsyyn lisää kapasiteettia mahdollistaen lehmille pääsyn lypsylle entistä useammin. Tämä on näkynyt edelleen nousevana tuotoksena. Uudella robotilla lehmät käyvät lypsyssä keskimäärin 3,6 kertaa vuorokaudessa. Päivämaidot ovat jopa 41–43,5 kiloa lehmää kohden koko karjalla.

 


Kiinnostuitko A5-lypsyrobotista? Ota yhteyttä, niin asiantuntevat myyjämme auttavat sinua luomaan oman tilasi onnistumistarinan.

Tuotteemme navettaan