Tuotos nousi yli tuhat kiloa

Koivuranta-nimistä tilaa Pohjois-Savon Maaningalla pitävät Hanna ja Niko Mähönen vaihtoivat asemasta robottilypsyyn lokakuussa 2018. Tilalle rakennettiin nykyaikainen neljän Lely Astronaut A5 -lypsyrobotin lypsykarjanavetta ja vanhaan asemalypsynavettaan kunnostettiin tilat nuorkarjalle.

Ensimmäisen robottilypsyvuoden aikana tuotos nousi 10 000 kilosta 11 300 kiloon karjalla, josta ensikoita on noin puolet. ”Tavoittelimme robottilypsyyn siirtymisellä useampaa päivittäistä lypsykertaa ja sitä kautta parempaa tuotosta. Robotti auttaa saamaan lehmistä niiden parhaan potentiaalin. Ensimmäinen tavoitteemme tuotoksen osalta on nyt toteutunut, joten se pitää määrittää uudelleen”, Hanna toteaa. ”Seuraavina tavoitteinamme on myös hioa ja kehittää tuotantoa edelleen.”

Märemittauksella varhaisen vaiheen tietoa

Robottilypsyllä Mähöset halusivat myös saada enemmän tietoa karjasta, mitä vanhalla karvalakkimallisella asemalla ei juurikaan saanut. Lypsyrobotteihin hankittiin lisävarusteina märe-, aktiivisuus- ja solumittaukset. Märemittaus on Mähösten mukaan tärkein työväline ruokintaperäisten sairauksien ja syömättömyyden havaitsemisessa.

”Märemittaus peittoaa ihmissilmän 100-0. Se antaa meille varhaisen vaiheen tietoa, jolloin pystymme reagoimaan mahdollisiin ongelmiin jo ennen kuin maitomäärät alkavat laskea.”
Hanna Mähönen

Tehokkaampaa työtä

Robotit ovat lunastaneet odotuksensa myös työn tehostamisessa ja työn mukavuuden parantamisessa. Lähemmäs 200 lypsylehmän karja hoidetaan samoilla työtunneilla, mitä aiemmin 90 lehmää asemalla. Työaikaa käytetään nyt lypsyn sijasta esimerkiksi karjan tarkkailuun. Nikoa työllistävät ruokinta, peltotyöt, ja tuotantopanosten ostot, kun Hannan vastuulla on karjanhoito sekä -hallintatyöt. Tila työllistää lisäksi kaksi vakituista ja kaksi kausityöntekijää.

Tilaneuvonta mukana alusta saakka

Uusien robottien hankinta tarkoittanut myös uusien asioiden opettelua, joten varsinkin aluksi tilaneuvonnan tuki oli Mähösille tärkeää. ”On ollut hyvä asia, että neuvonta on ollut tukenamme käyttöönotosta lähtien. Voimme soittaa kokeneelle neuvojalle, jolta saamme apua robotin käytössä. Neuvojamme Leena Lepistö-Kokkonen on auttanut meitä ja käynyt kanssamme uusia asioita läpi”, Hanna kertoo.

 


Kiinnostuitko A5-lypsyrobotista? Ota yhteyttä, niin asiantuntevat myyjämme auttavat sinua luomaan oman tilasi onnistumistarinan.

Tuotteemme navettaan