Keminmaalla maitoa tuottavat Juha-Pekka ja Eija Koutonen hankkivat vuonna 2016 Lely Calm -vasikanjuottoautomaatin helpottamaan vasikanjuottotyötä. Vasikoiden kasvu on tilalla vahvaa ja Koutoset ovat saaneet niistä hyvää palautetta jatkokasvattajalta.

Lely Calm vasikoiden juottoautomaatti Koutosen tilalla

Automaattinen järjestelmä helpottaa juottoa ja vähentää raskaan työn määrää

Keminmaalla maitoa tuottavat Juha-Pekka ja Eija Koutonen hankkivat vuonna 2016 Lely Calm -vasikanjuottoautomaatin helpottamaan vasikanjuottotyötä. Tilalla on lehmiä kahden Lely-lypsyrobotin lypsettäväksi, joten vasikoita syntyy tasaisesti ympäri vuoden.

Koutoset juottavat vasikoille 10 litraa maitoa tuttisankoista niiden syntymästä ensimmäisen viikon ajan. Sen jälkeen Calm-automaatti huolehtii vasikoiden juotosta täysin. Automaatilla on mahdollista juottaa joko maitoa, maitojauheesta ja vedestä tehtyä juomaa tai näiden sekoitusta. Koutoset ovat päätyneet käyttämään suomalaisesta maitojauheesta valmistettua Start-juomarehua. Vasikoiden kasvu on vahvaa eikä ripuleita esiinny.

Koutosten navetan omaksi tilaksi rajatun vasikkalan olosuhteet turvaavat vasikoiden tervettä kasvua. Vasikat makaavat kuivalla pehkupatjalla ja pääsevät kesäisin jaloittelemaan ulkotarhassa. Juomarehun lisäksi ne saavat vapaasti vettä, vasikkamysliä, Primo-täysrehua, lehmien apetta sekä kuivaa heinää. Vasikoiden karsina voidaan jakaa kahteen osastoon, joista molemmista on pääsy Calmille.

 

Juha-Pekka ja Eija Koutonen sekä tilan työntekijä Noora
Koutoset ovat saaneet jatkokasvattajalta hyvää palautetta vasikoistaan. Kuvassa etualalla myös tilan työntekijä Noora, joka vastaa osaltaan vasikoiden hoidosta.

Vasikoiden käyntejä automaatilla on helppo seurata

Calmin selkeäkäyttöisestä ja suomenkielisestä ohjaimesta seurataan vasikoiden käyntejä automaatilla. Uusien vasikoiden lisääminen ruokintaryhmään on helppoa korvamerkkitunnistuksen vuoksi. Ruokintaohjelma tietää vasikan iän perusteella lisätä tai vähentää juoman määrää kasvun edetessä. Koutosilla ei ole vasikan etujalkojen alle tulevaa vaakaa, mutta sellaisen on saatavissa lisävarusteena kaikkiin Calm-malleihin.

”Pari ensimmäistä päivää joutuu hitaimpia opettamaan automaatille, osa oppii käymään sillä kerrasta”, toteaa isäntäpariskunta vasikoiden suhtautumisesta automaattijuottoon.

Calmiin on ohjelmoitu automaattinen pesu kahdesti päivässä. Sen lisäksi juoma-astia puhdistetaan harjalla ja vedellä päivittäin.

 

Lely Calm ohjain
Lely Calm vasikanjuottoautomaatti

Jatkokasvattajalta hyvää palautetta vasikoista

Sonnivasikat myydään tilalta suoraan yksityiselle lihantuottajalle. Sieltä saatu palaute lämmittää Koutosten mieltä. Vasikat ovat olleet helppohoitoisia, sillä ne ovat osanneet jo valmiiksi hakeutua automaattiin ruokailemaan. Lisäksi syntymätilalla alkanut vahva kasvu takaa paremman vastustuskyvyn ja auttaa selviämään muuttoon liittyvästä stressistä.

 

 

Löydä sopiva ratkaisu avullamme

Kiinnostuitko Lely Calmista tai etsitkö jotakin muuta arkeasi helpottavaa ratkaisua? Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää.

Tuotteemme karjan ruokintaan