Siinä, missä ritilälattioiden pihatonpuhdistusrobotti Lely Discovery on maitotiloilla jo käsite, kiinteiden lattioiden puhdistukseen kehitetty uudempi tulokas, Lely Discovery Collector tekee navetoihin laajempaa tulemistaan. Ilmajokelaiset Marianna ja Janne Keränen valitsivat Collectorin uuteen robottilypsypihattoonsa.

Pihatonpuhdistusrobotti toimii niin kiinteillä kuin ritilälattioillakin

Lely Discovery Collector on ollut käytössä yhden Lely Astronaut A5-lypsyrobotin navetan valmistumisesta syyskuusta 2021 lähtien. ”Aluksi suunnitteluvaiheessa vertailimme erilaisia raappoja, mutta hyviin raappoihinkin panostaminen olisi vaatinut samansuuruisen investoinnin. Raapat eivät myöskään puhdista navettaa aivan yhtä laajalta alalta, joten käsinkolaamiseen käytetyille työtunneille olisi tullut hintansa”, Marianna kertoo.

”Rutiinityöhön käytetty aika on aina pois esimerkiksi karjan tarkkailusta”, Marianna toteaa.

”Raappoihin verrattuna Collector tuntui hyvältä vaihtoehdolta myös siksi, että mahdollisissa ongelmatilanteissa sen kanssa voi aina tehdä tiettyjä asioita itse tai ainakin soittaa huollon hätiin. Mutta jos raapasta katkeaa ketju, niin se vaatii fyysistä pajamiesten työtä”, Marianna miettii.

Collectorin toiminta-ajatus on sama kuin tunnetummalla serkullaan Lely Discoveryllä. Se on itsenäinen robotti, joka kulkee navetassa ennalta määritettyjä reittejä pitkin lattiaa puhdistaen.

”Perinteinen Discovery on kokemuksemme mukaan markkinoiden paras puhdistusrobotti ja luotettava laite, joten rohkenimme valita Collectorin ihan tämän perusteella”, Janne kertoo.

Collectorin avulla uuteen navettaan oli mahdollista yhdistää molempia lattiatyyppejä, sillä laite puhdistaa niin kiinteät kuin ritilä-alueet.
Kerästen uuteen navettaan oli mahdollista yhdistää sekä kiinteää että ritilälattiaa, sillä Collector puhdistaa molempia lattiatyyppejä.

Sorkkaterveyden lähtökohdista pihatossa on suurimmaksi osaksi kiinteä betonilattia, jonka lisäksi robotin edessä ja vesialtaiden luona on ritilälattia, joka estää kosteuden kertymistä. ”Kiinteillä lattioilla toimiessaan Collector imee lannan sisälleen. Ritilälattioille kulkiessaan se puolestaan tyhjentää omaa säiliötään, mikä lisää laitteen toimintavarmuutta. Lisäksi kierrosten päätteeksi se tyhjentää säiliön tyhjennyspaikassa samalla ladaten akkunsa”, Janne mainitsee.

Ennen käyttöönottoa Collectorille määriteltiin yhdessä kolme reittiä, jotka NHK:n huolto asensi, käynnisteli ja ohjelmoi. Tällä hetkellä laite ajaa yhden reitin kerran tunnissa, kahdeksan kertaa päivässä. Tunnista noin 23 minuuttia on ajoaikaa reitillä ja loput tyhjennys- ja latausaikaa. Ajoa saisi tarvittaessa vielä lisättyä. ”Reitit ovat osoittautuneet toimiviksi, joten niitä ei ole tarvinnut muuttaa. Huolto voi kuitenkin tarvittaessa muokata niitä, joten pientä hienosäätöä aiomme vielä tehdä sen jälkeen, kun siirrämme yhtä juoma-allasta. Lisäksi yksi liian tiukaksi tehty kurvi korjataan”, Janne kertoo.

Collectorin hankintaa harkitseville Keräset vinkkaavat, että laitteelle on hyvä suunnitella riittävästi tyhjennyspaikkoja. Uusiin navetoihin, joissa on suorat linjat eikä sokkeloisia paikkoja sen saa sovitettua hyvin.

”Laite on pelannut mainiosti, ja olemme olleet sen työjälkeen tyytyväisiä. Sen kapasiteetti on riittänyt, mikä on tärkeää sorkkaterveyden kannalta. Toistaiseksi emme ole vielä käyttäneet laitetta vettä suihkuttaen, mutta kesää ja kuivuvaa lantaa varten siinä on myös tällainen mahdollisuus”, Marianna toteaa.

 

Kiinnostuitko Lely Discovery Collectorista? Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Tuotteemme navettaan