Punkaharjulaiset Stina Kurki ja Kimmo Kaskinen ovat viime vuosina määrätietoisesti kehittäneet viljelemäänsä Kaskilan tilaa yhdistäen onnistuneesti uutta ja vanhaa. Tilan huipputuotoksiin yltävä lypsykarja on ruokittu automaattisella Lely Vector -ruokintajärjestelmällä syksystä 2019 lähtien.

Kaskilan tilalla on Suomen ensimmäinen täyttöpöydillä toimiva Lely Vector -järjestelmä

Automaattiseen ruokintaan siirtymisen taustalla oli ajatus ruokkia mahdollisimman energiatehokkaasti ja vähällä työvoimalla. ”Halusimme myös nostaa tuotostasoa ja päästä hyötymään eri komponenttien yhdistämisestä seosrehuruokinnassa. Niinpä lähdimme kehittämään näitä mahdollistavaa ratkaisua”, Stina Kurki sanoo.

Tilan tavoitteista katsottuna Vector vaikutti olevan vertaansa vailla oleva vaihtoehto. Ensin kuitenkin piti ratkaista, miten itsenäisesti kulkeva ruokintarobotti saadaan sovitettua vanhaan navettaan ja olemassa oleviin järjestelmiin. ”Yleisimmin Vector-järjestelmään kuuluu erillinen rehukeittiö ja ruokintarobottia lastaava kourakahmari, mutta nämä olisivat vaatineet meitä rakentamaan rehukeittiön uusiksi siltanostureineen. Olimme kuitenkin jo aiemmin investoineet rehutorniin purkaimineen, joten emme halunneet heittää tätä toimivaa investointia hukkaan”, Stina kertoo.

Stina ja Kimmo päätyivät rakentamaan, ensimmäisenä tilana Suomessa, täyttöpöydillä toimivan Vector-järjestelmän. Tornisiilosta tuleva säilörehu pystytään hyödyntämään nopeasti, kun se pudotetaan täyttöpöydälle. Maissi ja muu säilörehu lastataan toiselle täyttöpöydälle kuormaimella ja paalisilppureilta lisätään tarvittaessa sekaan olkea tai kuivaheinää. Täyttöpöydiltä rehut siirretään poikittaiskuljettimella Vector-ruokintarobottiin, johon lisätään putkia pitkin myös kivennäiset, viljat ja valkuaiset.

Ruokintarobotti sekoittaa sopivan seoksen kullekin eläinryhmälle: lypsylehmille, umpilehmille, alle 10 kuukauden ikäiselle nuorkarjalle ja yli 10 kuukauden ikäisille hiehoille. Se jakaa rehua kulkien itsenäisesti lypsyrobottipihaton ja uuden umpi- ja hiehohallin välillä ja osaa myös avata niiden automaattiovet.

”Yhtenä tavoitteenamme oli, että ruokintapöydällä on aina tuoretta rehua saatavilla, ja se on nyt toteutunut; Vectorin ansiosta rehu ei lopu koskaan kesken. Navetassa on myös rauhallisempaa verrattuna aiempaan, sillä eläimet eivät rynni rehun perässä”, Stina kertoo.

Lely Vector auttaa vähentämään hukkarehua ja hävikkiä

Vector kiertää mittaamassa rehun määrää lypsykarjapihaton ruokintapöydällä kerran tunnissa ja hiehohallissa harvemmin. ”Lehmät ovat niin viisaita, että ne tietävät poikittaiskuljettimien käynnistymisestä, koska Vector lähtee jakamaan rehua. Skannauskierroksiin ne eivät reagoi”, Stina kertoo. ”Jos esimerkiksi sää muuttuu kesällä, ja lehmät alkavat valikoimaan ruokailuunsa jonkun ruokintapöydän ja ryhtyvät välttämään toista, pystymme kohdistamaan rehua oikein.”

 

Ulkoseinästä ulospäin laajennetussa pihatossa (kuvassa) on vajaa 140 makuuparsipaikkaa lypsylehmille. Määrä saatiin tuplattua, koska nuor- ja umpiosastot tehtiin uuteen rakennukseen.
Ulkoseinästä ulospäin laajennetussa pihatossa (kuvassa) on vajaa 140 makuuparsipaikkaa lypsylehmille. Määrä saatiin tuplattua, koska nuor- ja umpiosastot tehtiin uuteen rakennukseen. Laajennusosassa on Spinderin lukkoaidat. Sellaiset on myös uudessa hieho- ja umpipihatossa.

Vector säästää työaikaa ja tuo mukavuutta työpäiviin

Stina ja Kimmo ovat havainnoineet, että Vector säästää vähintään puolitoista tuntia työaikaa päivässä aikaisempaan verrattuna.

”Vector on ollut työnsäästön kannalta loistava ratkaisu. Tärkeää on myös työmukavuuden paraneminen ja työn tehostuminen. Koneita ei tarvitse enää käyttää ulkona pakkasella. Se on lunastanut ne odotukset, mitä meillä alun perin oli. Ei me sitä enää pois annettaisi”, Stina toteaa.

Sähkökäyttöinen laite säästää myös ylläpitokustannuksissa. ”Jatkossa ylläpitokustannukset alenevat entisestään, kun osan vuodesta Vector saa energiansa tilalle asennettavista aurinkopaneeleista”, Stina kertoo.

Vector on tuonut ruokintaan myös helppoutta

”Ehkä konetöiden peruina miehet ovat yleensä maatiloilla syventyneet appeen tekoon. Vector on tuonut ruokintaan lisää ulottuvuuksia, koska ruokinta ei ole enää vain koneihmisten juttu. Appeen voi tehdä kuka tahansa, joka osaa käyttää tuotannonhallintaohjelmaa. Myös muutoksia voi tehdä helposti ja nopeasti. Jos esimerkiksi säilörehun kuiva-ainemittari näyttää muutosta, pääsen säätämään appeen reseptiä saman tien tietokoneella niin toimistosta, omassa keittiöstäni kuin reissustakin käsin”, Stina kertoo.

”Seuraamme silti aina myös ihmissilmällä muutoksia ruokinnassa. Suurena apuna meillä on ruokinnansuunnittelija Jouni Rantala ProAgrialta.”

Toimiva ruokinta nostaa tuotostasoa

Vector ja samassa tuotannonhallintajärjestelmässä olevat Lely Astronaut A5 -lypsyrobotit antavat valtavasti tietoa ruokinnan vaikutuksesta tuotokseen ja eläinten terveyteen. ”Ruokintajärjestelmä seurustelee robotin kanssa. Pystymme maidontuotannossa hyödyntämään esimerkiksi tietoa kokonaisrehunkulutuksesta ja kuiva-aineen syönnistä ja peilaamaan sitä robottikäyttäytymiseen ja maitomäärään”, Stina kertoo.

”Tuotostasomme on noussut huikeasti, ja toimiva ruokinta on siinä isossa osassa”, Stina kertoo.

”Vuonna 2020 teimme huipputuloksen lypsämällä yli 900 000 kiloa robotilla. Vielä ennen toisen robotin tuloa olimme yli 950 000 kilogramman vuosivauhdissa. Juuri nyt meillä on menossa uuden lypsyrobotin hankkimisen ja lypsypaikkojen tuplaamisen jälkeinen navetan täyttövaihe, joten tuotoksessa on tällä hetkellä menossa odotettu notkahdus.”

 

Jos kiinnostuit älykkäästä ruokinnasta, voit ottaa yhteyttä lomakkeella ja kysyä lisää!

Tuotteemme navettaan