Ilmajokelaiset Marianna ja Janne Keränen ovat toimineet Mäki-Rannan tilan yrittäjinä maaliskuusta 2019 lähtien. Kun Mariannan kotitila haluttiin joka tapauksessa pitää suvussa, omaa tilaa muutenkin suunnitellut pariskunta ryhtyi sen viljelijöiksi. Samalla tilan tuotantosuunta päätettiin vaihtaa maidontuotantoon.

Mäki-Rannasta rakennetaan tuottava maitotila

Vaikka Mäki-Rannassa ei ole aiemmin ollut lehmiä, lypsy oli Keräsille selkeä valinta. Janne on kotoisin maitotilalta, ja maidontuotannon osaamista molemmille on ehtinyt kertyä myös maatalousalan korkeakoulutuksen sekä lypsytilalla tehtyjen töiden ja harjoittelujen kautta. Ehtipä pariskunta olla mukana noin vuoden päivät myös Jannen kotitilan maidontuotannon pyörittämisessä. ”Kyllä se tuntui jo heti alusta saakka siltä, että lehmät on oma juttu”, Marianna muistelee agrologiopintojen harjoitteluaikojaan.

Lely-lypsyrobotti omaan navettaan

Työpaikoilta tutuiksi olivat tulleet Lely ja muun merkkiset lypsyrobotit. Alaa tarkasti seuraava pariskunta kuulosteli myös muiden maidontuottajien kokemuksia.

 ”Lelyn tehokkuus, lypsyfilosofia ja tapa järjestää eläinliikenne vakuuttivat meidät. Haaveena oli, että jos Lelyn saisi omaankin navettaan. Kilpailutimme myös toista merkkiä, mutta Lely Astronaut A5 tuli valituksi hinnankin perusteella”, Janne kertoo.

Vuonna 2021 tilalle rakennettiin uusi robottinavetta vähän kauemmaksi asutuksesta ja vanhasta tilakeskuksesta. Samalla vanhoihin rakennuksiin kunnostettiin tilat nuorkarjalle sekä siemennettäville hiehoille ja umpilehmille. Navetan pihapiiriin valmistui aumakenttä, lietesäiliö, ja kuivike- ja lantavarasto sekä erillinen toimistorakennus navetan viereen. Kaivinkone kaapaisi ensimmäiset kauhaisunsa huhtikuun 2021 alussa, ja lypsy päästiin aloittamaan saman vuoden syyskuussa parin hääpäivänä. Tulevina vuosina vuorossa ovat panostukset jaloitteluun ja laiduntamiseen.

Navetan pohjan Janne suunnitteli itse. Kokonaiskuva erilaisista vaihtoehdoista oli hankittu kiertämällä ensin läpi noin 50 navettaa. Väljäksi ja stressittömäksi suunnitellussa pihatossa on 64 lypsylehmien partta ja lisäksi takakierrossa viiden lehmän VIC-alue. Robotin kolmitie-erottelu ohjaa myös toiseen takakiertoon, umpeutettavien osastoon, jossa on vielä kolme partta lisää. Lehmät ruokitaan seosrehulla visiiriruokintana. Lattioiden puhdistukseen hankittiin Lely Discovery Collector. Janne siementää lehmät ja hoitaa sorkat itse. Peltoviljely on puolestaan pitkälti ulkoistettu.

Lypsyrobotin helppo käyttöönotto

Tilalle ostettiin lehmiä sekä parsinavetasta että robottinavetasta. ”Käyttöönotto oli hyvin valmisteltu, ja tarkasti suunnittelemamme portitukset osoittivat toimivuutensa lehmien ohjaamisessa”, Marianna muistelee.

 ”Robottinavetasta tulleet lehmät melkein juoksivat robottiin, ja kuuden päivän jälkeen myös kaikki parsinavetasta siirtyneet lehmät kulkivat lypsylle itsenäisesti. Myös ensikot ovat oppineet lypsyyn todella hyvin”, Marianna toteaa.

Tuotannonhallintaohjelma Lely Horizon antaa tietoa ja auttaa ennakoimaan

Robotin tuotannonhallintaohjelma Lely Horizonin Keräset kokevat selkeäksi käyttää. ”Se on ihan älyttömän kätevä, ja lähes kaikki päivittäisiä navettatöitä jouduttavat toiminnot pystyy tekemään puhelimen kautta, esimerkiksi antamaan lypsyluvan tai lisäämään poikimiset. Siihen myös pystyy määräämään tehtäviä ja koordinoimaan niiden valmistumista”, Janne kertoo.

”Lely Horizon on myös hyvä talouden hallinnan ja kustannusten seurannan apuväline. Se tarjoaa mahdollisuuksia seurata kustannuksia, lehmäkohtaista katetta ja rehuhyötysuhdetta”, Janne sanoo.

Keräset ovat huomanneet, että Lely Horizon oppii karjasta ja osaa tekoälyn avulla yhdistellä tietoa. Tämä antaa mahdollisuudet puuttua tilanteeseen ajoissa, jotta notkahdusta tuotantoon ei tule. ”Esimerkiksi jos jonkun lehmän maidon rasva- tai valkuaisainearvot muuttuvat tietylle tasolle, ohjelma antaa terveysilmoituksen ja varoittaa ketoosiriskistä. Tai jos lehmälle tulee useampi epäonnistunut lypsy, ohjelma tarjoaa tälle valvottua lypsyä ongelman selvittämiseksi”, Janne kertoo. ”Toki seuraamme karjaa tarkkaan itsekin, mutta Horizon vahvistaa havaintojamme.”

Marianna ja Janne Keränen aloittivat ensimmäisenä uutena tilana Suomessa robottilypsyn Horizon-tuotannonhallintaohjelman kanssa, ja Lely muisti heitä KoneAgriassa tästä lasiveistoksella. Kuvassa myös perheeseen kaksivuotias tytär Elle.
Marianna ja Janne Keränen aloittivat ensimmäisenä uutena tilana Suomessa robottilypsyn Horizon-tuotannonhallintaohjelman kanssa, ja Lely muisti heitä KoneAgriassa tästä lasiveistoksella. Kuvassa myös perheen kaksivuotias tytär Elle.

Kerästen tavoitteena on nostaa lypsettävien määrä 63 lehmään maaliskuun loppuun mennessä. Karja on 90 prosenttisesti holsteinpainotteinen. ”Alusta saakka meille on ollut selvää, että haluamme panostaa hyvään eläinainekseen. Tuotostasona tavoittelemme 11 000 kilon keskituotosta ensimmäiseltä tuotantovuodelta. Päivämaito käväisi vuoden vaihteessa jo 37 kilossa, mutta tilalla vieraillut virusripuli notkautti tuotosta hieman”, Marianna kertoo.

”Robottilypsy on jo nyt ylittänyt odotuksemme. Emme me etukäteen osanneet kuvitella, että jo tässä vaiheessa meillä olisi näin hyvä tuotos. Lähitulevaisuuden tavoitteena on 40 kg:n päivämaito. Tiedämme, että se on mahdollista, mutta vaatii järjestelmällistä työtä”, Marianna toteaa.

Kiinnostuitko A5-lypsyrobotista? Ota yhteyttä, niin asiantuntevat myyjämme auttavat sinua luomaan oman tilasi onnistumistarinan.

Tuotteemme navettaan