Kuvassa Eero Saari NHK Hämeenlinnan myymälän piha-alueella taustanaan JCB 541-70 Agri Pro -kurottaja ja JCB 4220 Fastrac-traktori

 

Monella suomalaisella maatilalla on vieläkin vallalla jokin kummallinen perinne, että traktorilla pitäisi tehdä myös kuormaustyöt. Ei pidä. Ei traktoria ole suunniteltu taakkojen siirtämiseen ja kuormaamiseen, vaan koneiden vetämiseen.” aloittaa Salomäen Tila Oy:n omistaja Eero Saari.

 

Saari on tullut tutustumaan NHK:n Hämeenlinnan uuteen myymälään ja lupautunut samalla kertomaan muutaman sanan Alastarolla sijaitsevan tilansa arjesta. Mies on pyörittänyt vuodesta 2018 lähtien 258-paikkaista lihakarjatilaa. Lisäksi Eero Saari toimii tukena vanhempiensa sikatilan töissä.

 

Tehokkuuden miettiminen on oman ajan, työturvallisuuden ja maatilan liiketoiminnan arvostamista

Nuoren yrittäjän puheessa kuuluu halu johtaa maatilan toimintoja järkevästi ja tulevaisuuden kannattavuutta silmällä pitäen.

”Aloitin aikoinaan itse tyhjästä, ja esimerkiksi koneketjun hankinnassa olen miettinyt eri vaihtoehtoja tarkkaan. Nautapuolella rehunteko ja kuivikelannan ajo ja levitys on ulkoistettu urakoitsijalle, sikatilalla hoidamme itse kaiken. Vastaan itse muun muassa maanmuokkauksesta ja ruiskutuksesta. Kuormaustyöt teen kaikki itse apunani kurottava JCB Telemaster 320 -pyöräkuormain.”

 

Alussa oli traktori, tolkuttomasti kuormattavaa ja 2000 työtuntia

Salomäen tilan nuori yrittäjä huhki ensimmäisen yritysvuotensa ajan pitkää päivää etukuormaajatraktorin ohjaamossa.

 

”Laskin käyttäneeni 2000 tuntia kuormaustöiden tekemiseen traktorilla. Se oli ihan järjetöntä. Sitten tajusin, että näin ei voi jatkua. Tarvitsin koneen, joka on suunniteltu kuormaustöiden tekemiseen.”

 

JCB-kuormaimen mittariin tulee nyt 1000 tuntia vuodessa. Työtuntien määrää vähensi myös muutos paalirehusta siilorehuun.

JCB Telemasterin hän hankki 2019 NHK-Keskus Loimaalta. Oikean koneen pohdinnassa auttoi työkonemyyjä Tommi Syrjälä. Samalla laitettiin voimaan huoltosopimus.

”JCB:n voimansiirron jatkotakuu ja lähellä Punkalaitumella sijaitseva Mikko Vanha-Kuitin Konehuolto sopimushuoltopaikkana olivat minulle välttämättömät lisäpalvelut. Urea- ja polttoainepumppua olen joutunut huoltamaan. Huoltopalvelun ja korjauksen olen aina saanut vajaan vuorokauden sisällä”, Saari kehuu huoltovarmuutta.

Eeron mainitsemalla takuulla tarkoitetaan normaalin tehdastakuun lisäksi koneen mukana ostettavissa olevaa JCB:n takuutuotetta voimansiirrolle. Eero on valinnut vaihtoehdon, jossa se on voimassa viisi vuotta tai 4000 tuntiin saakka, sen mukaan, kumpi täyttyy aiemmin.

Nyt Eero Saari kertoo tekevänsä päivittäiset rehut, lastaavansa rehuvaunun, kuivikelannan ajon ja levityksen ja kuormauksen JCB:llä. Pihan siivoaminen harjakoneen kanssa on näppärää.

 

JCB -kurottava pyöräkuormain

 

Missä töissä JCB:n teleskooppinen pyöräkuormaaja on erityisen kätevä?

 

Eero Saari kertoo kahdesta työstä, jossa hän on erityisesti huomannut JCB Telemaster 320:n voiman, ketteryyden ja näppäryyden tositoimissa.

 

”Kun rehuaumalle tuodaan kerran kolmessa minuutissa 40 kuutiota ajosilppurilla tehtyä rehua ja se pitää levittää, niin JCB on siinä hommassa kyllä todella hyvä!”

 

”Lisäksi olen käyttänyt Telemasteria teuraita autoon ajettaessa. Runko-ohjauksen ansiosta nokkaan kiinnitetyn aidan hallinta on helpompaa kuin traktorilla.”

 

Eero Saari kertoo, että Telemasterin kauhat ja muut lisävarusteet ovat suurempia kuin traktoreiden vastaavat, joten kuormaustehokkuus on eri luokkaa. Näkyvyys Telemasterin ohjaamosta  kauhaan ja kuormattavaan materiaaliin on hyvä.

 

”Näkyvyyden ja runko-ohjauksen ansiosta monet työt onnistuvat ilman että tarvitaan apuvoimia näyttämään kuormattavia kohteita.”

 

Salomäen tilan kehittäminen huomioitiin yhteistyökumppanin tuottajapalkinnolla

 

Eero Saaren tilan lihakarja päätyy Atrian teurastamolle ja jalostukseen. Salomäen tilalle myönnettiin 2021 Atrian tunnustus erinomaisesta maitorotuisten sonnien kasvattamisesta.

”Tilakoot kasvavat. Kyllähän näitä maatalouden töitä pitää tehdä niillä laitteilla, joihin koneet on suunniteltu. Työpäivistä tulee miellyttävimpiä, tekemisestä nopeampaa, ja jää myös hieman lisää vapaa-aikaa”, Eero Saari myhäilee.

 

JCB-koneet-NHK:lta

 

Kysy lisätietoja, pyydä tarjous tai kone-esittely!