JCB-konehuoltoa jo toisessa sukupolvessa

Nivalaan paluumuuttanut Oskari Heikkilä, 26, edustaa jo perheensä toista sukupolvea, joka huoltaa Pohjois-Pohjanmaan alueen JCB-työkoneita. Nuorempi Heikkilä jatkaa huoltoa isänsä, alueella tunnetun JCB-huoltoasentaja Jarmo Heikkilän jalanjäljissä merkin maatalouskoneita edustavan NHK-Keskuksen leivissä.

Koneet kiinnostaneet pienestä pitäen

Oskari on kasvanut erilaisten koneiden parissa puuhastellen. Perheessä on aina ollut mopoja ja moottorikelkkoja, ja niitä on korjattu itse. Myös harrasteautoja on rakenneltu useampia. ”Pienestä pitäen olen purkanut niitä muttereiksi ja kasannut takaisin. Harrastin 15 ikävuoden kieppeillä myös jokusen vuoden traktoripullinkia, jossa traktorit tulivat läpikotaisin tutuksi. Lajihan on enimmäkseen koneen laittamista ja korjaamista. Ensimmäinen traktorini oli vaihtokauppojen kautta meille tullut vanha Fiat 1880”, Oskari kertoo.

Oskarin isä Jarmo aloitti JCB-maanrakennuskoneita edustavan Matekon sopimushuoltajana vuonna 2006. ”Jokunen vuosi myöhemmin rupesin auttamaan isää huolloissa ja rakensin samalla hallilla omaa traktoria. Puuhaa riitti, joten tein huollossa myös kesätöitä”, Oskari muistelee.

 

Oskari Heikkilällä on työ, missä hän viihtyy, mutta yrittäjäperheessä kasvaneelle kolmen lapsen isälle päivätyö sopii yrittäjyyttä paremmin.
Oskari Heikkilällä on työ, missä hän viihtyy, mutta yrittäjäperheessä kasvaneelle kolmen lapsen isälle päivätyö sopii yrittäjyyttä paremmin.

 

Peruskoulun jälkeen Oskari hakeutui ammattikouluun logistiikkapuolelle, koska siellä oli mahdollista suorittaa raskaan liikenteen ajokortit. ”Hetken aikaa ajoin erilaisia kuljetuksia, mutta kiinnostus veti koneiden huollon ja korjauksen pariin”, Oskari kertoo. Viitisen vuotta sitten hän palasi takaisin Nivalaan ja aloitti työt isänsä yrityksessä JCB-sopimushuoltajana.

Oskarin isä Jarmo Heikkilä siirtyi huoltotöistä kaivureiden myyntihommiin vuoden 2021 lopussa. Nyt Oskari jatkaa huoltoa isänsä jalanjäljissä. ”Isä on tunnettu JCB-huoltaja alueella, ja hänellä on ollut pitkään tuttu vakituinen asiakaskunta; uusia asiakkaita on tullut koko ajan lisää. Moni näistä on ollut helpottunut, että merkin koneiden huolto jatkuu tutuissa käsissä, joten vanhat asiakkaat soittelevat edelleen”, Oskari toteaa.

”Huollan kaikkia JCB:n maanrakennuskoneita, esimerkiksi kaivureita ja pyöräkuormaimia, kuten aiemminkin”, Oskari sanoo.

 

Kurottajat yleistyvät maatiloilla

Huoltotoiminnan uuden isännän, JCB-maatalouskoneita edustavan NHK-Keskuksen, myötä Oskari huoltaa nyt myös maatalouskoneita. Asiakkaiksi on tullut aiempien kaivinkoneyrittäjien, satamaoperaattoreiden ja rakennusfirmojen lisäksi maatiloja, erityisesti maitotiloja, joita alueella on paljon. ”Huollettavista koneista suurin osa on kurottajia, jotka ovat minulle tuttuja ennestään teollisuudesta. Ne ovat kuitenkin yleistyneet myös maatiloilla, sillä koneiden koon kasvaessa tavallisilla traktoreilla ei oikein enää tahdo ylettyä täyttämään apevaunua. Uutena tuttavuutena huollan nyt myös Fastrac-traktoreita.”

Työpäivät täyttyvät pienemmistä korjauksista tai isommista huolloista, jolloin kone huolletaan kattavasti. Uudemmilla koneilla on huoltosopimukset, vanhemmille malleille tehdään kaikkea mahdollista moottoriremonteista lähtien.

”Työ tehdään asiakkaiden luona tai hallillamme. Huoltoauto on hyvin varusteltu, ja siinä on varaosat sekä akuutit kuluvat osat, joiden rikkoontuminen pysäyttää koneen. Isommat remontit teemme tutuissa tiloissa Teollisuustien hallillamme Nivalassa, jossa on myös hyvät tilat huoltaa vaikka kaivinkoneita. Varastoimme Nivalassa tyypillisimpiä osia ja Ylivieskassa lisää”, Oskari kertoo.

Huollon kiireisintä aikaa on kevät, kun kaivurimiehet heräävät talviunilta. Oskari vinkkaakin, että huollon ennakointi on suotavaa, eli konetta ja huoltotarpeita kannattaisi katsella läpi jo talvella. Tällä hetkellä varaosien toimitusajat ovat normaalia pidempiä, joten joidenkin osien saaminen saattaa nyt kestää kauemmin. ”Se vaikuttaa korjaamiseen, kun osia ei voi jäädä odottamaan niin kauan. Mutta koneet on pidettävä liikkeessä ja asiakkaat kiinni omissa töissään”, Oskari miettii.

Töiden aloittaminen NHK:lla toi Oskarille mieluisana asiana mukanaan myös uudet työkaverit. NHK-Keskuksen työkonehuollossa työskentelee ympäri Suomen yhdeksän huoltoasentajaa, joista osa keskittyy pääasiassa JCB-koneisiin. JCB-huollon tukitiimiin kuuluu JCB-huoltopäällikkö sekä tekninen neuvoja, joka vastaa muun muassa varaosamyynnin tuesta. ”Olen kyllä viihtynyt NHK:lla, hyvät työkaverit merkkaavat eniten”, Oskari toteaa.

 


Kysy lisää JCB-huollosta ja -huoltosopimuksesta:

Tuotteemme pelloille