Vuonna 2018 Kiviluoman tilalle Karviaan valmistui 140 lehmäpaikan lypsyrobottipihatto, jossa aloitettiin lypsy kahdella Lely Astronaut A5 -robotilla. Kuluneiden vuosien aikana maidontuotantoa on määrätietoisesti kasvatettu kolmannella A5-robotilla ja pihaton laajennuksella.

Pihaton laajennuksen myötä enemmän tilaa lehmille

Myös tilan sukupolvenvaihdoksessa on otettu askel eteenpäin perustamalla osakeyhtiö. Kiviluoman tila Oy:ssä osakkaina on kaksi sukupolvea: Tapio ja Päivi Suominen sekä heidän poikansa Joonas ja hänen vaimonsa Jessica.

Kolmas Lely Astronaut A5 -robotti hankittiin tilalle kesän 2021 korvilla. Uudessa pihatossa oli laajennusvara valmiina, ja loppuvuonna 2021 valmistui pituussuuntainen 13 metrin laajennus robottien takakierron alueelle. Näin saatiin lisää pehkualaa ja lypsypaikkoja, joita kolmella robotilla on nyt yhteensä 180. Lehmät saivat laajennuksen myötä enemmän tilaa, kun jatkossa robottia kohden lypsetään maksimissaan 60 lehmää.

Kaikki lypsettävät ovat saman katon alla, ja toistaiseksi ne pääsevät vielä kaikille kolmelle robotille. Tarkoitus on erottaa laajennusosasta oma osasto ensikoille ja vastapoikineille, jotta ne pääsevät omalle robotilleen. Umpilehmät, hiehot ja pikkuvasikat majailevat jatkossa vanhassa rakennuksessa omilla osastoillaan.

 

Robottilypsy toi omaa aikaa ja paremmat unet

Alkujaan robottilypsyyn siirtymisellä haluttiin järjestää omaa ajankäyttöä mielekkäämmäksi ja antaa lisää aikaa lehmille.

 

”Navetalla olemme edelleen joka päivä, mutta rytmi on vapaampi kuin asemalypsyn aikoina. Vaikka eläinmäärä on suuri, meillä on mennyt hyvin. Laajennus ei vaikuta juurikaan työn määrään lypsypuolella, koska robotit hoitavat lypsyn, mutta vasikoiden kanssa työtä on tullut lisää”, Joonas kertoo.

 

”Me kaikki osakkaat olemme aktiivisesti mukana navetan töissä. Viime talvena kokeilimme ensimmäistä kertaa pitää vuorottelemalla vapaan viikonlopun joka toinen viikko, ja se toimi hyvin”, Joonas jatkaa.

Neljän vuoden käyttökokemuksen perusteella Lely Astronaut A5 on osoittautunut varmatoimiseksi laitteeksi. Pitkiä katkoksia lypsyyn ei ole tullut, ja muutenkin kaikki vikatilanteet on saatu hoidettua pääosin puhelimitse. Lypsyrobottihuollolta on saatu tarvittaessa tukea, jonka avulla tilan väki on pystynyt tekemään pieniä huoltotoimenpiteitä itse.

 

”Robotin kanssa ei ole tarvinnut valvoa öisin; se on päinvastoin parantanut unen laatua. En ryhtyisi enää mihinkään muuhun lypsymuotoon”, Joonas toteaa.

 

Tuotannonhallintaohjelma Lely Horizon otettiin nopeasti käyttöön sen tultua saataville. ”Lely Horizon ennustaa maitomäärien ja eläinmäärän kehitystä, myös tulevia tuloja. Käytämme puhelinsovellusta, josta katsomme esimerkiksi viiveitä, lypsylupia ja reitityksiä”, Joonas sanoo.

 

Tavoitteena entistä korkeampi tuotos

Suomisten karja on ay-painotteinen, mutta holsteinien osuutta on kasvatettu noin kolmasosaan. Jalostuksessa haettiin aluksi lypsynopeutta, ja sitä tila on kehittänyt mukavasti. Keskivirtaus on noussut 2,4:stä 2,8:aan kilogrammaan/minuutti. ”Lypsynopeudessa olemme menneet jalostuksellisesti eteenpäin. Lisäksi käytössä on mustat kumiset nännikumit, jotka nopeuttavat lypsyä. Lypsykertoja on päivässä noin kolme per lehmä. Jalostustavoitteina meillä on edelleen lypsynopeus sekä rakenne, molemmat tasaisesti”, Joonas kertoo.

Tilan keskituotos on kasvanut jo 12 080 kilogrammaa (EKM) -lukemaan. Tuotos on noussut reilusti, sillä asemalypsyn aikoina vanhoissa olosuhteissa asemalypsyssä vuoden 2017 keskituotos oli 11 372 kg (EKM). Vuosittain kolmelta robotilta meijeriin lähtee noin kaksi miljoonaa kiloa maitoa. Tavoite on tehokkuutta parantamalla ponnistaa hyvistä lukemista entistä korkeampiin tuotoksiin.

 

 

Löydä sopiva ratkaisu avullamme

Kiinnostuitko Lely Astronaut A5 -lypsyrobotista tai etsitkö jotakin muuta arkeasi helpottavaa ratkaisua? Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää.