Robottilypsy tuplasi maitolitrat työtuntia kohden

Kaksi Lely Astronaut A5 -lypsyrobottia aloitti lypsyn Jalasjärven Koskuella sijaitsevalla KujaFarmilla elokuun 2021 alussa. Päivä oli sopivasti nuorten yrittäjien, Elina ja Tapio Kujalan, kaksivuotishääpäivä. Robottilypsyn aloittaminen kävi lopulta todella nopeasti.

KujaFarm Oy on luomumaitotila, jolla on peltoa noin 330 hehtaaria omat ja vuokratut maat mukaan lukien. Maidontuotannon lisäksi tehdään rehunteko-, tienhoito- ja lieteurakointia yhteistyökumppaneiden kanssa. KujaFarm työllistää koneurakoinnissa täysipäiväisesti kolme vakituista työntekijää. Vielä syksyyn saakka tila työllisti myös asemalla lypsäneen karjanhoitajan, joka kuitenkin joutui jättämään alan. Se oli lopullinen sysäys robottilypsyyn siirtymiselle.

 ”En halunnut jäädä lypsämään asemalla yksin. Halusin lypsyrobotit. Ja kun jotain kovasti haluaa, niin sitä puskee läpi vaikka seinästä.”
Elina Kujala

Lypsyrobotit vanhaan navettaan

Kun työntekijä kertoi lopettamispäätöksestään kevättalvella, investointitukihaku oli meneillään. Kujalat jättivät lupahakemukset ja investointitukihaun paperit lennossa sisään ja päättivät samalla myös vuonna 1999 rakennetun navetan jatkamisesta. ”Robottilypsy oli jo pidempään ollut mielessä, mutta ajankohta ei koskaan tuntunut oikealta. Lisäksi olimme miettineet, ettei lypsyrobotteja saisi vanhaan navettaamme fiksusti”, Tapio kertoo.

 ”A5-roboteista toinen laitettiin kiinteälle ja toinen ritilälattialle. Ihan kuin ne olisivat olleet siellä aina. Nyt olemmekin lähinnä miettineet, miksi emme tehneet tätä aiemmin.”
Tapio Kujala

Lely-roboteilla lypsetään parhaat tuotokset

Aiemmin Lely-tilalla karjanhoitajana työskennelleellä Elinalla oli kokemusta robottilypsystä jo entuudestaan: ”Vaikka kilpailutimme valmistajat, emme vakavasti edes harkinneet muita merkkejä. Mielestäni Lely on paras lypsyrobotti.” Tapiolle robottilypsy oli uusi asia, johon hän perehtyi huolella ennakkoon. ”Lely vaikutti turvallisimmalta ja parhaat tuotokset lypsävältä vaihtoehdolta. Pitää vaan uskaltaa tehdä ratkaisu ja hypätä siihen”, Tapio lisää.

Tällä hetkellä kahdella robotilla lypsetään noin 75 lehmää, keskimäärin kolme kertaa päivässä. Lypsettävien määrää on tarkoitus kasvattaa noin 110 lehmään, kun pihaton laajennus valmistuu loppuvuodesta. ”Laskin, että käytettyä työtuntia kohden maitolitrat ovat tuplaantuneet jo nyt, vaikka navetta on vielä vajaalla täytöllä”, Tapio kertoo. ”Olemme olleet vuodenaikaan nähden myös totuttua korkeammalla tasolla päivämaidoissa. Sekä poikineet että ensikot heruvat robottilypsyssä todella hyvin”, Elina lisää.

KujaFarm Oy:ltä Tapio Kujala ja lapset
Robottilypsy on helpottanut KujaFarm Oy:n nuorten yrittäjien perheen arkea. Kuvassa Tapio Kujala ja lapset.

Robottilypsy on tuonut tullessaan vapautta ja mielekkyyttä työhön

”Robotti on tuonut hirvittävän suuren helpotuksen. Myös asemalypsyn aiheuttama fyysinen käsien ja olkapäiden rasitus on vähentynyt”, Tapio toteaa. Sekä Elina että Tapio hoitavat lehmiä, jonka lisäksi Tapio vastaa konetöistä ja seosrehuruokinnasta. Robotilta annostellaan oma vilja ja täysrehu. Elina puolestaan siementää lehmät ja tekee paperityöt. ”En halua olla kellon kanssa naimisissa. Säästyneen ajan voin käyttää harrastuksiin tai navetassa puhtauden ylläpitoon, eläinten tarkkailuun ja siemennyksiin”, kertoo Elina. ”Robotin avulla onnistuu myös eläinten terveyden tarkkailu, sekä märehtimisen ja kiimojen seuranta. Saamme koko ajan ajantasaista tietoa lypsyistä ja karjasta, jolloin mahdollisiin ongelmiin pystytään puuttumaan ennakoivasti.”

Toiveissa siintävät huipputuotokset

Viime kesänä tilalle rakennettiin uusi lämpökeskus, lantaseparaattori ja lietesäiliö. Seuraavaksi suunnitelmissa on kasvattaa kapasiteettia halutulle tasolle samalla nauttien robottilypsyn tuomasta elämänlaadusta. Tilalla on hyvä karja, ja taso on noussut luomutilojen tuotosseurannassa vuosittain. Vuonna 2020 tila palkittiin EKM-keskituotoksestaan Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan toiseksi parhaana luomutilana. Marraskuussa 2021 keskituotos oli vähän päälle 11 000 EKM. ”Luotan nuorkarjaamme, joten 2–3 vuoden päässä siintävät toivottavasti jo eri lukemat”, Elina miettii.

 

Löydä sopiva ratkaisu asiantuntijamme avulla

Ota yhteyttä lypsyrobotti- ja pihattomyyjäämme, niin autamme sinua löytämään parhaan ratkaisun tilallesi.

Tuotteemme navettaan