Kuvassa Jukka, Minna ja Janne Määttä sekä Nata-koira

Olemme seuranneet kuvablogissamme Arvolan Karjapiha Oy:n pihaton rakennusprojektia toukokuusta 2021 lähtien.
Navetan rakennusprojekti saatiin maaliin joulukuun lopulla ja viiden lypsyrobotin Robora-pihatto otettiin käyttöön 11. tammikuuta 2022.  Jutun lopusta voit lukea myös tilan kuulumiset toukokuulta 2022. 

Haastattelussa tilan Minna Määttä: käyttöönottopäivänä jännitti eniten, kuinka eläimet ottavat uuden tilan vastaan

 

 

 

arvolan-karjapiha-vaalassa
Arvolan Karjapiha sijaitsee Vaalan Veneheitossa

 

Juttelimme Minna Määtän kanssa pihaton käyttöönoton etenemisen vaiheista. Mitkä ovat tunnelmat nyt, Minna?

 

”Käyttöönotto sujui oletettua helpommin ja nopeammin! Tiistaina 11.1. kello 13 aloitimme lehmien lypsyn kolmella robotilla. Jo yhdeksältä illalla pääsimme lähtemään pois, koska eläimet olivat asettautuneet taloksi silminnähden erinomaisesti.”

 

”Ja miten ihanaa, kun seuraavana aamuna palasimme uuteen pihattoon, ensimmäisen yön aikana jo 80 lehmää 107:stä oli käynyt omatoimisesti lypsyllä!”

 

 

arvolan-karjapiha
Tilalla lypsetään Lely A5- ja A4-roboteilla. Kuvassa Jukka ja Janne Määttä rapsuttamassa Radeszha-lehmää.

 

Miten eläinliikenne käynnistyi uudessa pihatossa?

 

Eläimet löysivät reitit uudessa pihatossa ilman ongelmia. Minna kertoo lehmien sujuvan kotiutumisen ja liikkumisen kertovan siitä, että 4dBarn Oy:n pihattoon suunnittelema ja NHK:n toteuttama eläinliikenne toimii.

Ensimmäisen parin viikon aikana jo 18 lehmää on poikinut avustamatta uusissa tiloissa.

 

 

arvola-lely-karjaharja
Lehmät ovat ottaneet vastaan erinomaisesti uuden pihaton tilat ja toiminnallisuudet.

 

 

 

”Eläinten stressitaso ei ole noussut uusiin tiloihin siirtymisen yhteydessä. Lehmät ovat oppineet meitä ihmisiä nopeammin uudet asiat”, Minna Määttä iloitsee.

 

 

arvola-pehkuosasto
Uuteen pihattoon rakennettiin iso pehkuosasto, jossa oleskelusta lehmät nauttivat.

 

Havaintoja hiekkaparsien toimivuudesta

 

Arvolan Karjapiha otti uudessa pihatossa käyttöön hiekkaparret, joista tilalla ei ennen ollut kokemusta. Minna kertoo, että lehmät näyttävät pitävän hiekasta kuivikemateriaalina.

 

”Hiekkaparret ovat olleet mieluisia. Huomaamme sen eläinten reaktioista ja jälleen kerran liikkumisesta: jos parsi ei miellyttäisi lehmää, se jäisi viivyttelemään kulkuteille, eikä haluaisi mennä parteen märehtimään ja lepäämään. On ollut kiva nähdä, että tämmöisiä ’turhaan käytävällä seisoskelijoita’ ei tässä uudessa pihatossa nyt ole.”

Tilan työntekijöiltä kuluu entistä vähemmän aikaa karjan ohjaamiseen paikasta toiseen.

 

Hiekka näyttää tähän mennessä kertyneen kokemuksen perusteella olevan hyvä myös sorkkaterveyden kannalta, sanoo Minna.

 

 

 

Lantakoneiden toimivuus punnittiin karjan tultua sisään

 

Arvolan Karjapihan eläinmäärä nyt valmistuneessa uudessa navetassa sekä vanhassa navetassa nousee kaikkiaan neljäänsataan. Lantaa syntyy siis päivittäin suuria määriä.

Uusi pihatto pitää sisällään uudet lantakuilut ja lantakoneet.

Landian lannanhuuhtelusysteemi on toiminut varsin mallikkaasti. Tässäkin ensin jännitettiin miten koneiden teho riittää siivoamaan hiekan ja lannan muodostamaa kokonaisuutta. Näin alussa olemme huomanneet, että lantaraapat tarvitsevat hieman apua, kun uutta kuiviketta lisätään. Viikottaisilla kuivituskerroilla mietitään parannuskeinoja systeemin toimivuuteen ja opetellaan tekemään paremmin ja sujuvammin”, kertoo Minna.

 

 

 

Henkilökunnalle yksivaiheinen työpäivä ja tunne töiden keventymistä

 

Keskustelemme Minnan kanssa, millaisia asioita uusi pihatto on tuonut tilan henkilökunnan työrutiineihin ja työhyvinvointiin.

Kaikkien tavoitteissa on miellyttävämpi työrytmi ja viikko-ohjelma, joka auttaa työntekijöitä ennakoimaan, mitä tuleman pitää.

 

”Kokeilemme nyt siirtymistä yksivaiheiseen työpäivään. Uudessa pihatossa yksittäisten lehmien ohjaaminen ja hoitaminen vie työntekijöiltä vähemmän aikaa kuin ennen. Spinderin lukkoaidat helpottavat ja säästävät aikaa silloin, kun pitää vaikkapa lääkitä eläintä. Myös tiineystarkastuksiin eläimen haku ja hoitotoimenpiteet käyvät nyt kätevästi.”

 

Lely Juno -rehuntyöntäjä on myös otettu ilolla vastaan, kun aikaisemmin työ tehtiin pienkuormaajalla. Kaikkia laitteita kokeillaan nyt ensimmäisiä kertoja, ja aikansa vie, että saadaan reitit ja asetukset kohdilleen.

“Ensimmäinen vuodenkierto kertoo navetan toimivuudesta; mitä tapahtuu pakkasella, mitä tapahtuu helteellä? Ensimmäinen vuosi on opettelua ja reagointia tuleviin asioihin”, sanoo Minna.

 

 

arvola-lely-astronaut-A5

 

Uuden oppiminen koukuttaa

 

Kun puhumme Minnan kanssa lisää pihaton tekniikasta ja ajan säästämisestä, Minna toteaa:

 

”Tämä lehmän paikannustoiminto on ihan huippu –
kunhan opimme käyttämään sitä arjen töissä kunnolla hyväksi!”

 

Kun Minnan tai jonkun muun Arvolan Karjapihan työntekijän pitää noutaa eläin vaikkapa tarkastukseen, paikallistaa hän eläimen sijainnin navetassa älypuhelimen näytöltä. Pihattoon sijoitetut paikannusantennit tunnistavat jokaisen lehmän sijainnin.

 

 

lehmien-paikannustoiminto
Lehmien paikannustoiminto on mahtava, kertoo Minna Määttä.

 

 

”Uusi pihatto toi tullessaan niin paljon uusia ja mielenkiintoisia asioita, että iltaisin ei malttaisi aina lähteäkään ajoissa pois, vaikka eläinten kannalta se olisikin mahdollista”, Minna nauraa.

 

Lopuksi Minna haluaa kiittää kaikkia projektiin osallistuneita. ”Kiitos NHK:lle hyvästä projektinohjauksesta ja kokonaisuudesta. Rakentajamme RHE-rakennus Oy on tehnyt erinomaista työtä, kuten myös LVI-Suihkonen, Sähköasennus Saukko ja Asennuspalvelu Vähäjylkkä.”

 

”Vaikka syksyllä näytti, että kokonaisuus menee tiukille, pysyimme aikataulussa. Ja yleisesti ottaen, meidän tavoitteenamme oli parantaa eläinten ja ihmisten olosuhteita ja sitä tavoitetta kohti ollaan menossa!”

 

Robora-pihatto-arvolan-karjapiha
Robora-pihattoa rakennettiin vuoden 2021 aikana.

 

 

Täällä voit lukea lisää Robora-pihatosta ja navetan suunnittelusta. 

 

Kevään kuulumisia Arvolan Karjapihalta, toukokuu 2022

 

Veneheitossa on saatu tälle keväälle vasta muutamia lämpimiä päiviä. Pellot alkavat olla sulia, ja pian peltotyöt pääsevät kunnolla vauhtiin. Navetassa lehmät ovat päässet nuuhkimaan kevättuulia verhoseinien auettua aurinkoisina päivinä kokonaan.

Lehmät silminnähden nauttivat hiekkaparsista ja niiden makuullaoloaika on tilanväen mielestä lisääntynyt. Navetassa on aina ihanan rauhallinen tunnelma ja automaattilypsyyn tottunut karja toimii uusissa tiloissa jo itsenäisesti.

EKM-tuotos tippui ennen uuden navetan käyttöönottoa alle aiemman 13000 EKM kg -rajan. Uuden navetan käyttöönoton aikoihin oltiin noin 12890 EKM kg -tasossa.

Tällä hetkellä valtaosin ensikoista koostuva karja tuottaa jo n. 13170 EKM kg!

Olosuhteilla on selkeästi iso vaikutus eläinten tuotantopotentiaalin täysimittaisessa hyödyntämisessä. Uudessa navetassa pehkupohjalla poikineiden hiehojen ja lehmien tuotoskaudet ovat lähteneet onnistuneesti käyntiin. Lypsävien porukasta 48 % on tällä hetkellä ensikoita.

 

 

NHK-Keskus kiittää Arvolan Karjapihan omistajia ja henkilökuntaa osallistumisesta tämän jutun ja kuvablogin kokoamiseen!