Joni ja Svitlana Loiva huomasivat, että vuonna 2008 aloitettu robottilypsy vaihtui automaattilypsyyn vasta, kun pihatossa otettiin käyttöön Lely -lypsyrobotit vuosina 2022-2023. Vaiherikkaan taipaleensa myötä pariskunta toteaa, että Lely -automaattilypsy tarjoilee maailman parasta lypsytekniikkaa.

Joni ja Svitlana Loivan tilalla aloitettiin robottilypsy vuonna 2008 muunmerkkisillä roboteilla. Reilu kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 2019 navetta tuhoutui tulipalossa, minkä jälkeen tuhoutuneen navetan tilalle haluttiin rakennuttaa nykyaikainen robottinavetta kokonaisratkaisuna. Tilan väelle ajatus uudesta, nykyaikaisesta robottinavetasta oli koko projektin lähtökohta ja tavoite, mutta todellisuus valitun kumppanin kanssa paljastui toisenlaiseksi.

Negatiivinen kierre on pysäytettävä

Huhtikuussa 2020 uusi navetta ja uusi tekniikka otettiin käyttöön, mutta alusta alkaen laitteiston toimivuudessa oli puutteita. Yhteistyö koko hankkeen toteuttajan kanssa ei sujunut toivotusti, eikä kokonaisurakka vastannut sovittua.

Lisäksi laitteiden toimivuusongelmia oli jatkuvasti. Lopulta ongelmien ratkaisu jäi yksin tilan vastuulle samalla, kun eläinten utareterveys oli alkanut laskemaan dramaattisesti.

Neuvokkaan pariskunnan oli pakko toimia, jotta maitotilan negatiivinen kehitys saataisiin pysäytettyä. Epäilysten varmistamiseksi maitotilalle otettiin yksi Lely -lypsyrobotti muunmerkkisten robottien rinnalle vuonna 2022.

Lely -lypsyrobottikokeilun myötä huomattiin nopeasti, että termi ”robottilypsy” voidaan vaihtaa termiin ”automaattilypsy.” Hyvin alkaneen kokeilun myötä kaikki pihaton muun merkkiset robotit päätettiin vaihtaa Lely -robotteihin ja niinpä vielä neljä Lely Astronaut A5 -lypsyrobottia aloittivat lypsyn Loivan tilalla vuonna 2023.

Lely -lypsyrobottikokeilun myötä huomattiin nopeasti, että termi ”robottilypsy” voidaan vaihtaa termiin ”automaattilypsy.”

Nykytila Lely -lypsyrobottien kanssa

Tänä päivänä tilalla työskentelee yhteensä viisi Lely Astronaut A5 -lypsyrobottia samalla, kun lypsyssä on 290 lehmää. Keskimaito käyttöönoton jälkeen, ilman suurempia muutoksia, nousi 7 kg ylöspäin per lehmä. Lisäksi eläinten utareterveys alkoi kohentumaan, minkä myötä myös maidontuotanto alkoi lisääntymään merkittävästi.

Lisääntyneen maitomäärän vuoksi maidon kuljetusreittiä jouduttiin muuttamaan; eli voidaankin todeta, että Lelyn myötä pariskunta on törmännyt positiivisiin ongelmiin. Laitteiden toimintavarmuus on niin hyvä, että pariskunta on saanut nukkua yönsä rauhassa, eikä yöhälytyksiä ole enää tullut.

Joni ja Svitlana kokevat, että Lelyn tuotannonhallintaohjelmisto on selkeä ja helppokäyttöinen verrattuna muun merkkisiin.

Stressitilan lasku ja inhimillisiä arvoja

Lely -lypsyrobotteihin siirtymisen jälkeen on tapahtunut muitakin merkittäviä ja arvokkaita muutoksia. Lely -automaattilypsyn käyttöönotto toi nimittäin inhimillisiä arvoja arkeen: automaattilypsyyn siirtynyt pariskunta on päässyt kokemaan automaattilypsyn tuoman vapauden, joka viimein toteutui.

Yksi kaikkein tärkeimpiä muutoksia on muutos tilallisten stressitasoissa. Stressin laskiessa myös elämänlaatu on parantunut, ja sen myötä osansa on saanut niin parisuhde, kuin muutkin ihmissuhteet. Kun lypsyssä asiat toimivat, on helppo ja mukava panostaa ihmissuhteisiin.

“Kokemuksesta voimme todeta, että Lely automaattilypsy on parasta lypsytekniikkaa maailmassa.” Joni Loiva toteaa.

Auta meitä auttamaan

Autamme mielellämme tilasi seuraavan kehitysaskeleen suunnittelussa. Täytä lomake, niin otamme sinuun yhteyttä.