Vuonna 2020 toivakkalaisella Mäntyniemen lihakarjatilalla oli edessä ruokintakaluston, eli traktorin ja sen vetämän seosrehuvaunun, uusiminen. Ajettava Strautmann Verti-Mix 2002 Double SF -seosrehuvaunu antoi mahdollisuuden hoitaa ruokinta yhdellä koneella.

Ajettava apevaunu säästää sekä aikaa että polttoainetta

Verti-Mix 2002 Double SF on suurin ajettava seosrehuvaunu Strautmannin valikoimassa. Se on tilavuudeltaan 20-kuutioinen pystyruuvivaunu, jossa on kaksi sekoitusruuvia.

Apevaunun hankintaan Mäntyniemen tilalla päädyttiin pitkälti laskukoneen kautta. Karja ruokitaan kerran päivässä ja ape tehdään kahdessa 5000 kilon erässä. Yhden appeen tekoon kuluu noin 15–20 minuuttia. Sekoitusaika, seoksesta riippuen, on viimeisen komponentin lisäyksen jälkeen vain 2–3 minuuttia. Sekoituksen nopeutta voi säätää portaattomasti. ”Kahdenkin perättäisen appeen teko käy tällä vaunulla jouhevasti”, tilaa vaimonsa Juulia Pauninsalon kanssa luotsaava Lauri Jaatinen kertoo.

Ajettavalla apevaunulla kahden appeen tekoon ja niiden jakamiseen kuluu 50–60 minuuttia päivässä. Traktorikäyttöisellä vaunulla samaan meni melkein kaksinkertainen aika.

”Esimerkiksi 40 minuutin säästö päivittäin työajassa tarkoittaa ulkopuolisen työvoiman yli 30 täyden työpäivän säästöä vuodessa. Nyt tämäkin aika voidaan käyttää muuhun työhön, kuten karjan tarkkailuun”, Lauri kertoo.

Lauri on myös laskenut, että traktorivetoiseen apevaunuun verrattuna polttoöljyä säästyy vähintään 5000 litraa vuodessa.

 

Seosrehuruokintaa käytännön syistä

Tilalla kasvatettavat noin 500 eläintä asuvat pihattonavetoissa kolmessa rakennuksessa. Omaan nurmeen perustuvassa seosrehuruokinnassa Lauria miellyttää ruokinnan yksinkertaisuus. Seosrehu koostuu säilörehusta, tuoresäilötystä murskeviljasta, panimomäskistä ja kivennäisistä. Vuodesta 2021 alkaen on syötetty myös maissia. Alle puolivuotiaille ja sitä vanhemmille eläimille tehdään omat seoksensa. ”Eläimet popsivat 10 000 kiloa sapuskaa vuorokaudessa joka päivä. Ei tämä määrä onnistuisi mitenkään erillisruokintana”, Lauri kertoo.

Ajettava apevaunu on helpottanut ja yksinkertaistanut ruokintatyötä. Ruokinnassa ei tarvitse kuin kerran hypätä koneeseen; työvaiheita varten ei tulla alas. Komponentit otetaan kyytiin laakasiilosta vaunun keulassa olevalla jyrsimellä. Kivennäiset lisätään muualta. Koska vaunussa on vaaka, joka näyttää reaaliaikaisesti lastauksen aikana, paljonko komponentteja on lastattu, ruokinta pysyy tasaisempana, vaikka koneen käyttäjät vaihtuisivat.

”Seosrehuruokinnalla saamme kaikille eläimille yhtä hyvän ruoan eteen. Karjan kasvu on tasalaatuisempaa”, Lauri selittää.

 

Yksinkertainen toteutus sopii useille kuskeille

Yksi suurimmista syistä Strautmannin valinnassa oli Laurin mukaan sen selkeä käyttö. Toiminnot löytyvät helposti ja hallintalaitteisto on yksinkertainen, mistä on etua kun vaunulla on useampia käyttäjiä. ”Vaunua on helpompi käyttää myös iäkkäämmän kuljettajan. Kaikkia toimintoja ei ole pakko tehdä kosketusnäytöltä ja nappuloita on kohtuullisen vähän. Silti vaunussa on kaikki nykyaikaiset toiminnot”, Lauri kertoo. ”Ohjaamossa on myös kaikki mukavuudet: ilmaistuin, ilmastointi ja lämmitykset. Ei sinne harmita joutua.”

Nelipyöräohjaus tekee koneesta ketterän. Neliveto puolestaan antaa paremman pidon talvikelissä verrattuna esimerkiksi traktori-vaunu-yhdistelmään. Kaikki paino on vetävien pyörien päällä.

”On yllättävää,miten ketterä tämä on isoksi laitteeksi ja miten hyvin se pärjää talvikeleissä”, Lauri toteaa.

 

Sukupolvien yli jatkuvaa kumppanuutta

Yhteistyötä NHK:n kanssa tila on tehnyt jo vanhan isännän ajoista lähtien, ja se jatkuu edelleen nykyisen sukupolven ja NHK:n Keski-Suomen myyjän Janne Ylösen kanssa esimerkiksi koulutusten merkeissä. Tilan koko nurmiketju on NHK:lta, ja siihen kuuluu myös Strautmannin noukinvaunu sekä PÖTTINGERin karhotin ja niittokone.

Lauri kokee, että NHK:n väki on pyrkinyt pitämään asiakkaasta huolta ja vastaamaan ongelmiin viikonpäivistä ja kellonajasta riippumatta.

”Jos koneiden kanssa on ongelmaa, niin sekin auttaa, että saa kiinni jonkun, joka kohtaa sinut. Tarvittaessa on otettu yhteyttä myös tehtaaseen. Olen aina saanut tarvitsemani avun”, Lauri toteaa.

 

Löydä sopiva ratkaisu avullamme

Kiinnostuitko Strautmann-seosrehuvaunusta? Ota yhteyttä, niin autamme sinua löytämään parhaan ratkaisun tilallesi.