Aiheet
Lely Vector säästää aikaa ja rahaa
Lihakarjatilalla haluttiin siirtyä seosrehuruokintaan, jossa komponentit sekoitetaan ennen ruokintapöydälle jakoa. Ruokinnan automatisointiin päädyttiin, koska appeen sekoittaminen vie paljon työaikaa eikä sitä haluttu käyttää yhtään enempää. Automaattinen ruokintajärjestelmä Lely Vector hankittiin tilalle vuonna 2021.
Aiempaan ruokintatapaan verrattuna Vector säästää työaikaa jopa 45 minuuttia vuorokaudessa. Vectorin käyttökustannukset ovat nykyisilläkin sähkön hinnoilla edullisemmat kuin polttomoottorilla käyvillä laitteilla. Järjestelmä kuluttaa sähköä sen verran vähän, että Hedmanin tilan tuotantorakennuksen olemassa oleva sulakekoko 3X50A riittää sille. Entiseen ruokintatapaan nähden polttoainetta säästyy nyt 10 litraa vuorokaudessa. Euroissa säästöä voidaan laskea vuositasolla syntyvän 10 000 euroa.
Tasalaatuista, tuoretta ja monipuolista seosrehua
Lely Vector -järjestelmään kuuluu rehukeittiö, rehukahmari sekä ruokinta- ja sekoitusrobotti. Hedmanin tilalla seosrehuun käytettävä karkearehu tuodaan rehukeittiön lattialla oleville varastopaikoille, josta se lastataan automaattisesti ruokinta- ja sekoitusrobottiin rehukahmarilla.
Kesäaikaan rehukeittiön voi täydentää päivittäin, talvella riittää 2–3 kertaa viikossa. Kivennäiset ja väkirehu lisätään spiraalin kautta. Appeeseen voidaan lisätä helposti erilaisia komponentteja, tarvittaessa myös vettä. Erilaiset rehuseokset valmistetaan kolmen eri ikäryhmän mukaan nuorille, vanhemmille ja teurasikäisille sonneille.
Ruokinta- ja sekoitusrobotti kulkee ruokintapöydällä ja mittaa rehun määrän rehunsiirron aikana. Tämän perusteella järjestelmä valmistaa tarvittavan seoksen ja tuo sen sille eläinryhmälle, joka sitä sillä hetkellä tarvitsee. Käyttöliittymästä voidaan muuttaa helposti seosrehujen reseptiä sekä seurata rehunkulutusta karsinoittain.
Hedmanin tilan tekemässä valinnassa painoi myös se, että koko ruokintajärjestelmä tulee yhdeltä toimittajalta. NHK:lla oli tarjota erilaisia ratkaisuja, joihin asiakas pystyi itse vaikuttamaan. Vector-järjestelmät myydään huoltosopimuksen kanssa, jolloin NHK:n sertifioidut huoltoasentajat pitävät huolta niiden toiminnasta.
Usein tehtävä ruokinta edistää eläinten terveyttä ja painon kehitystä
Lihatilojen kiinnostus Vector-järjestelmään on kasvussa. Kun rehua jaetaan useita kertoja vuorokaudessa, se aktivoi eläimiä syömään enemmän, jolloin ne kasvavat paremmin. Kasvu on myös tasalaatuisempaa, koska heikoimmatkin yksilöt pääsevät ruokailemaan omaan tahtiinsa, kun apetta on saatavilla koko ajan.
Elokuussa 2022 Vector-järjestelmä on ollut käytössä Hedmanin lihakarjatilalla reilut puolitoista vuotta. Päiväkasvua järjestelmä on kasvattanut 25 grammalla 610 gramman vuorokausivauhtiin.
Tavoitteena on kasvattaa päiväkasvua vielä 25 grammalla lisää. Kolmensadan eläimen karjassa 25 gramman päivittäinen lisäkasvu tuo tuottajalle yhteensä 7,5 kilogrammaa nettolisäkasvua vuorokaudessa, mikä 4,5 euron tuottajakilohinnalla* tarkoittaa vuorokaudessa noin 34 euron ja vuodessa peräti 12 000 euron lisäystä tulokseen. 50 gramman lisäkasvulla lisäys on kaksinkertainen, 24 000 euroa vuodessa.
*Tuottajahinnan lähde: Luonnonvarakeskus, sonni O2, 4,54 €/kilo (haettu viikko 34/2022).
Löydä sopiva ratkaisu avullamme
Onko mielessäsi uuden navetan rakentaminen tai vanhan tuotantorakennuksen laajentaminen? Ota yhteyttä Robora-asiantuntijaan, niin autamme sinua löytämään parhaan ratkaisun tilallesi.
Lely Vector toi uutta mielenkiintoa ruokintaan
Punkaharjulaiset Stina Kurki ja Kimmo Kaskinen ovat viime vuosina määrätietoisesti kehittäneet viljelemäänsä Kaskilan tilaa yhdistäen onnistuneesti uutta ja vanhaa. Tilan huipputuotoksiin yltävä lypsy... Lue lisääLely Vector tutustuttaa opiskelijat ruokinnan automaatioon tulevaisuuden maitotilalla Kannuksessa
Keski-Pohjanmaan ammattiopiston Kannuksen-toimipaikalle vuoden 2022 alkupuolella valmistunut opetusnavetta kätkee sisäänsä tavallista enemmän teknologiaa. Taustalla olevan Luova Kampus 2020 -hankkeen ... Lue lisääEvijärveläisen Koskimäen maitotilan uuden pihaton rakennusprojekti
Tässä kuvablogissa seuraamme Sanna, Janne ja Eino Koskimäen tilan Robora-hiekkaparsinavetan rakennusprojektin etenemistä. Näytämme teille projektin etenemistä aina pohjien tekemisestä pihaton käyttöön... Lue lisääHankintojen keskittäminen kannatti Koskimäen Robora-pihaton rakennusprojektissa
Evijärveläiselle Koskimäen tilalle valmistui uusi Robora-pihatto lokakuussa 2022. Rakennusprojektissa tiiviisti mukana olleet Janne Koskimäki ja hänen poikansa Eino Koskimäki olivat tyytyväisiä valitt... Lue lisääLue lisää aiheesta