Jan-Erik Hedmanin lihakarjatilalla Närpiössä kasvatetaan noin 300:aa pääosin maitorotuista tai risteytyssonnia. Vasikat tulevat ensin tilan juottamoon noin 10 vuorokauden iässä ja jatkavat sieltä pihattoon. Pihatossa kasvatettavien sonnien rehu jaettiin aiemmin paalisilppurilla suoraan ruokintapöydälle. Säilörehun päälle tuotiin vilja ja väkirehut ruuvitoimisella kauhalla. Kaikille eläimille jaettiin samaa seosta. Vuonna 2021 pihatossa olevien sonnien ruokinta muutettiin automaattiseksi seosrehuruokinnaksi Lely Vector -järjestelmällä.

Jan Erik Hedmanin lihakarjatilalla päädyttiin ruokinnan automatisointiin Lely Vector -järjestelmällä.

Lely Vector säästää aikaa ja rahaa

Lihakarjatilalla haluttiin siirtyä seosrehuruokintaan, jossa komponentit sekoitetaan ennen ruokintapöydälle jakoa. Ruokinnan automatisointiin päädyttiin, koska appeen sekoittaminen vie paljon työaikaa eikä sitä haluttu käyttää yhtään enempää. Automaattinen ruokintajärjestelmä Lely Vector hankittiin tilalle vuonna 2021.

Aiempaan ruokintatapaan verrattuna Vector säästää työaikaa jopa 45 minuuttia vuorokaudessa. Vectorin käyttökustannukset ovat nykyisilläkin sähkön hinnoilla edullisemmat kuin polttomoottorilla käyvillä laitteilla. Järjestelmä kuluttaa sähköä sen verran vähän, että Hedmanin tilan tuotantorakennuksen olemassa oleva sulakekoko 3X50A riittää sille. Entiseen ruokintatapaan nähden polttoainetta säästyy nyt 10 litraa vuorokaudessa. Euroissa säästöä voidaan laskea vuositasolla syntyvän 10 000 euroa.

Tasalaatuista, tuoretta ja monipuolista seosrehua

Lely Vector -järjestelmään kuuluu rehukeittiö, rehukahmari sekä ruokinta- ja sekoitusrobotti. Hedmanin tilalla seosrehuun käytettävä karkearehu tuodaan rehukeittiön lattialla oleville varastopaikoille, josta se lastataan automaattisesti ruokinta- ja sekoitusrobottiin rehukahmarilla.

Kesäaikaan rehukeittiön voi täydentää päivittäin, talvella riittää 2–3 kertaa viikossa. Kivennäiset ja väkirehu lisätään spiraalin kautta. Appeeseen voidaan lisätä helposti erilaisia komponentteja, tarvittaessa myös vettä. Erilaiset rehuseokset valmistetaan kolmen eri ikäryhmän mukaan nuorille, vanhemmille ja teurasikäisille sonneille.

Ruokinta- ja sekoitusrobotti kulkee ruokintapöydällä ja mittaa rehun määrän rehunsiirron aikana. Tämän perusteella järjestelmä valmistaa tarvittavan seoksen ja tuo sen sille eläinryhmälle, joka sitä sillä hetkellä tarvitsee. Käyttöliittymästä voidaan muuttaa helposti seosrehujen reseptiä sekä seurata rehunkulutusta karsinoittain.

Hedmanin tilan tekemässä valinnassa painoi myös se, että koko ruokintajärjestelmä tulee yhdeltä toimittajalta. NHK:lla oli tarjota erilaisia ratkaisuja, joihin asiakas pystyi itse vaikuttamaan. Vector-järjestelmät myydään huoltosopimuksen kanssa, jolloin NHK:n sertifioidut huoltoasentajat pitävät huolta niiden toiminnasta.

Usein tehtävä ruokinta edistää eläinten terveyttä ja painon kehitystä

Lihatilojen kiinnostus Vector-järjestelmään on kasvussa. Kun rehua jaetaan useita kertoja vuorokaudessa, se aktivoi eläimiä syömään enemmän, jolloin ne kasvavat paremmin. Kasvu on myös tasalaatuisempaa, koska heikoimmatkin yksilöt pääsevät ruokailemaan omaan tahtiinsa, kun apetta on saatavilla koko ajan.

Elokuussa 2022 Vector-järjestelmä on ollut käytössä Hedmanin lihakarjatilalla reilut puolitoista vuotta. Päiväkasvua järjestelmä on kasvattanut 25 grammalla 610 gramman vuorokausivauhtiin.

Tavoitteena on kasvattaa päiväkasvua vielä 25 grammalla lisää. Kolmensadan eläimen karjassa 25 gramman päivittäinen lisäkasvu tuo tuottajalle yhteensä 7,5 kilogrammaa nettolisäkasvua vuorokaudessa, mikä 4,5 euron tuottajakilohinnalla* tarkoittaa vuorokaudessa noin 34 euron ja vuodessa peräti 12 000 euron lisäystä tulokseen. 50 gramman lisäkasvulla lisäys on kaksinkertainen, 24 000 euroa vuodessa.

*Tuottajahinnan lähde: Luonnonvarakeskus, sonni O2, 4,54 €/kilo (haettu viikko 34/2022).

 


 

Löydä sopiva ratkaisu avullamme

Onko mielessäsi uuden navetan rakentaminen tai vanhan tuotantorakennuksen laajentaminen? Ota yhteyttä Robora-asiantuntijaan, niin autamme sinua löytämään parhaan ratkaisun tilallesi.