Maitotilan Robora-pihatto on hyvin suunniteltu ja toimiva kokonaisuus

Luvelahden maitotilan Robora-pihaton avajaisia vietettiin lokakuussa 2018. Pitkälti paikallisin voimin toteutettu rakennusprojekti toi työtä ja hyvinvointia lähiseudulle. Tilan väelle kustannustehokas pihatto mahdollisti hallitun siirtymän parsinavetasta robottilypsyyn.

Yhden Lely Astronaut A5 -robotin kompaktissa pihatossa on 67 lypsylehmäpaikan lisäksi 15 paikkaa takakierrossa ja umpiosastolla oleville lehmille. Sairas-, hoito- ja poikimakarsinana on tilava pehkupohjakarsina, jota saa lohkottua omiin osastoihinsa kätevästi käänneltävillä väliaidoilla ja irtoaidoilla. Rakennuksen toisella seinustalla on toimistotila, pukuhuone ja tankkihuone.

Pihatossa on luonnollinen ilmanvaihto, joten ilma on raikasta. Kennolevyikkunoita voi tarvittaessa avata, ja niistä virtaa sisään luonnonvaloa. Rakennuksen valaistuksena on Lelyn L4C LED -järjestelmä, joka optimoi sekä valotasoa että energiankäyttöä.

Lelyltä ovat myös maidon esijäähdytysjärjestelmä ja bufferisäiliö. Schauerin raapat puhdistavat lattian väsymättömästi kerran tunnissa. Varavoimanlähteeksi hankittiin JCB:n generaattori.

”Kyllä tämä on arvoonsa tullut uudistus, jossa parasta on toimiva kokonaisuus.”
Antti Siitari

Pihattoratkaisuilla joustavampi työ ja hyvinvoivat eläimet

Pihattoprojektin tärkeimpinä tavoitteina oli vähentää raskaan työn määrää sekä parantaa työolosuhteita ja eläinten hyvinvointia. Lehmät käyvät lypsyllä Lely Astronaut A5 -lypsyrobotissa ja toisinaan myös Luna-karjaharjan rapsuteltavana.

”Lehmät ovat muuttuneet paljon rennommiksi ja voivat kaikin puolin paremmin. Nyt ehdimme olemaan niiden kanssa paljon enemmän, ja niiden käyttäytymistä on helpompi seurata.”
Hanne Häkkinen

”Teimme työtä mielellämme parsinavetassakin, mutta nyt jaksamme itse ihan toisella tavalla. Ja onhan se työ mukavampaa, kun ei tarvitse enää kyykätä monta tuntia päivässä”, Hanne toteaa.

Lehmät ovat palkinneet tilan väen nousevalla tuotoksella. Parhaimmillaan meijeriin on lähtenyt jo 4 600 litraa maitoa (tilanne 6/2020). Tilan lehmät myös laiduntavat kulkien vapaasti pihaton ja sen viereen raivatun pellon välillä. ”Päivämaidot hieman notkahtivat laiduntamisen alkuhuuman takia, mutta nousivat äkkiä takaisin neljäänkymppiin”, Antti kertoo.


Kiinnostuitko Robora -pihattokonseptista? Ota yhteyttä, niin asiantuntijamme auttavat löytämään juuri sinun tilallesi sopivan rakennusratkaisun.

Tuotteemme navettaan