Punkaharjulaisen Kaskilan tilan karjalle halutaan taata niin hyvät olosuhteet kuin mahdollista. Tilaa pitävien Stina Kurjen ja Kimmo Kaskisen ajatuksena on, että pienten tilojen tehtävä on toimia suunnannäyttäjinä eläinten hyvinvoinnissa. Yksi hyvinvointiin panostamisesta kertova valinta ovat Spinder-vesipedit niin lypsylehmillä ja ummessa olevalla kuin nuoremmallakin karjalla.

Kaskilan tilalla vesipedeistä nauttivat niin lypsylehmät kuin nuorkarjakin

Tilan lypsylehmät ovat kellineet vesipedeillä vuonna 2016 tehdystä lypsyrobottipihaton peruskorjauksesta lähtien. Vesipedit laitettiin myös vuonna 2021 ulkoseinästä ulospäin rakennettuun lypsykarjan levennysosaan. ”Etsimme pitkäikäistä vaihtoehtoa. Vaikka vesipedit olivat hankintahinnaltaan kalliita, ne mahdollistavat lehmille hyvät makuuolosuhteet, sillä vesi ei muuta muotoaan”, Stina Kurki kertoo.

Vesipedit takaavat mukavat makuuolosuhteet myös umpilehmille ja hiehoille

Kun tilan pihapiiriin rakennettiin alkuvuodesta 2022 uusi kaksirivinen noin 60 eläinpaikan pihatto umpilehmille ja hiehoille, myös sinne valittiin vesipedit.

”Emme halunneet erilaisia olosuhteita nuorkarjalle tai umpilehmille, jotta kaikki asiat eivät muuttuisi niiden siirtyessä lypsyyn. Hiehot tottuvat jo nuorkarja-aikana olosuhteisiin, jotka pysyvät lypsyyn siirtyessä samoina”, Stina kertoo.

”Ainoastaan ihan nuorimmille eläimille meillä on parsipedit”, Stina avaa.

Yksikammioiset vesipedit on täytetty kertaalleen silloin, kun ne laitettiin navettaan. Hiehonavetassa niiden sisällä on myös glykolia estämässä jäätymistä talviaikaan.

”Vesipedit eivät ole kovat, joten eläimet makaavat niillä hyvin. Jopa ritiläpalkkikarsinoista vesipedeille siirtyneet eläimet ovat oppineet nukkumaan niillä yllättävän nopeasti”, Stina sanoo.

”Vesipedeissä on myös se etu, että jos joku lehmä valuttaa, maito ei jää lillumaan pedille. Emme varsinaisesti säästä kuivikkeista, mutta vesipetien kanssa niitäkin säästyy”, Stina kertoo.

Pedit puhdistetaan kolalla, ja niiden puhdistettavuus ja hygienian ylläpitäminen on helppoa, koska ne pysyvät pulleina.
Vesipedit puhdistetaan kolalla, ja niiden puhdistettavuus ja hygienian ylläpitäminen on helppoa, koska ne pysyvät pulleina.

Karjan jalostus on kotimaisella HH Embryolla asiakkuuspäällikkönä työskentelevän Stinan sydämenasia. Myös tilan oman holsteinkarjan kanssa on tehty pitkäjänteistä ja tuloksellista jalostustyötä. Tilan jalostustavoitteena on tuottaa tasapainoisia, tuottavia, terveitä ja helppoja lehmiä, joilla on lypsynopeus kohdillaan. Ennen tilan laajennusta ja eläinmäärän lisäystä päästiin ensikoitten keskituotoksessa 13 500 kg:aan ja lehmien keskituotoksessa puolestaan 13 900 kg:aan. ”Olen valinnut jokaisen yksilön karjaamme, joten haluan myös taata niille niin hyvät olosuhteet kuin mahdollista”, Stina miettii.

”Sieluni lepää, kun karja pääsee liikkumaan, makaamaan ja myös pihalle jaloittelemaan ympäri vuoden. Nämä ovat meille kunniakysymyksiä”, Stina toteaa.

Kiinnostuitko Spinder-vesipedeistä? Ota yhteyttä lomakkeella ja kysy lisää!

Tuotteemme navettaan