Aiheet
Kaskilan tilalla vesipedeistä nauttivat niin lypsylehmät kuin nuorkarjakin
Tilan lypsylehmät ovat kellineet vesipedeillä vuonna 2016 tehdystä lypsyrobottipihaton peruskorjauksesta lähtien. Vesipedit laitettiin myös vuonna 2021 ulkoseinästä ulospäin rakennettuun lypsykarjan levennysosaan. ”Etsimme pitkäikäistä vaihtoehtoa. Vaikka vesipedit olivat hankintahinnaltaan kalliita, ne mahdollistavat lehmille hyvät makuuolosuhteet, sillä vesi ei muuta muotoaan”, Stina Kurki kertoo.
Vesipedit takaavat mukavat makuuolosuhteet myös umpilehmille ja hiehoille
Kun tilan pihapiiriin rakennettiin alkuvuodesta 2022 uusi kaksirivinen noin 60 eläinpaikan pihatto umpilehmille ja hiehoille, myös sinne valittiin vesipedit.
”Emme halunneet erilaisia olosuhteita nuorkarjalle tai umpilehmille, jotta kaikki asiat eivät muuttuisi niiden siirtyessä lypsyyn. Hiehot tottuvat jo nuorkarja-aikana olosuhteisiin, jotka pysyvät lypsyyn siirtyessä samoina”, Stina kertoo.
”Ainoastaan ihan nuorimmille eläimille meillä on parsipedit”, Stina avaa.
Yksikammioiset vesipedit on täytetty kertaalleen silloin, kun ne laitettiin navettaan. Hiehonavetassa niiden sisällä on myös glykolia estämässä jäätymistä talviaikaan.
”Vesipedit eivät ole kovat, joten eläimet makaavat niillä hyvin. Jopa ritiläpalkkikarsinoista vesipedeille siirtyneet eläimet ovat oppineet nukkumaan niillä yllättävän nopeasti”, Stina sanoo.
”Vesipedeissä on myös se etu, että jos joku lehmä valuttaa, maito ei jää lillumaan pedille. Emme varsinaisesti säästä kuivikkeista, mutta vesipetien kanssa niitäkin säästyy”, Stina kertoo.

Karjan jalostus on kotimaisella HH Embryolla asiakkuuspäällikkönä työskentelevän Stinan sydämenasia. Myös tilan oman holsteinkarjan kanssa on tehty pitkäjänteistä ja tuloksellista jalostustyötä. Tilan jalostustavoitteena on tuottaa tasapainoisia, tuottavia, terveitä ja helppoja lehmiä, joilla on lypsynopeus kohdillaan. Ennen tilan laajennusta ja eläinmäärän lisäystä päästiin ensikoitten keskituotoksessa 13 500 kg:aan ja lehmien keskituotoksessa puolestaan 13 900 kg:aan. ”Olen valinnut jokaisen yksilön karjaamme, joten haluan myös taata niille niin hyvät olosuhteet kuin mahdollista”, Stina miettii.
”Sieluni lepää, kun karja pääsee liikkumaan, makaamaan ja myös pihalle jaloittelemaan ympäri vuoden. Nämä ovat meille kunniakysymyksiä”, Stina toteaa.
Kiinnostuitko Spinder-vesipedeistä? Ota yhteyttä lomakkeella ja kysy lisää!
Lue lisää aiheesta
Lue myös muut asiakastarinat Lue kaikki
-
Lelyt nostivat tuotoksen huippuunsa Iso-Vihussa
Siirtyminen asemalypsystä robottilypsyyn vuonna 2019 nosti jämijärveläisen Iso-Vihun tilan maitotuotoksen välittömästi määriin, jotka yllättivät yrittäjäpari Susanna ja Jyrki Koivumäenkin. Nyt navetas... -
Lely Vector hoitaa lihakarjan ruokinnan Siikajoella
Ari-Pekka ja Sirpa Toppilan lihakarjatilalla Nautatuuliassa otettiin toukokuun 2023 lopulla käyttöön uusi Lely Vector -ruokintajärjestelmä, johon kuuluu kaksi ruokinta- ja sekoitusrobottia. Itsenäises... -
Vaihtamalla paranee – Maito Kokko Oy:n tarina
Jalasjärvellä sijaitseva Maito-Kokon tila on ollut saman suvun hallussa jo vuodesta 1752, eli peräti 270 vuotta. Vuonna 2003 tilalla tehtiin sen viimeisin sukupolven vaihdos, ja yhtiöittämisen jälkeen...