Tässä artikkelisarjassa kerromme niistä näkökulmista, joiden pohjalta ensiluokkaiseen tuottavuuteen ja -käytettävyyteen tähtäävä Robora -navetta syntyy. Artikkelisarjan ensimmäisessä osassa kerroimme, miten eläinten hyvinvointi otetaan huomioon Robora -navettaa suunniteltaessa. Tässä osassa tarkastelemme sitä, miten kustannustehokkuus Robora -navetoissa toteutetaan.

Robora –pihattosuunnitelmat tehdään arvojemme mukaisesti siten, että niissä huomioidaan aina eläinten hyvinvointi, navetan kustannustehokkuus sekä toiminnallisuus. Nämä kolme elementtiä yhdistyvät kokonaisuuteen, joka on tuottava ja vastaa tilan tarpeisiin tehokkaasti.

Olipa kyseessä sitten toimeksianto robottisijoittelusta olemassa olevaan pihattoon, tai kokonaan uuden pihaton suunnittelu, teemme parhaamme, jotta lopputuloksesta tulee järkevä ja tuottava kokonaisuus, jossa kustannustehokkuus ja eläinten lajityypillisen käyttäytymisen toteutuminen ovat päärooolissa.

Miten kustannustehokkuus toteutetaan Robora -navettaa suunniteltaessa?

Uutta pihattoa rakennettaessa suurin kustannuksiin vaikuttava tekijä on rakennettavan rakennuksen rakennusneliöt. Muutos- ja remonttikohteissa vastaavasti kustannuksiin vaikuttaa muutettavien alueiden pinta-ala.

Suunnittelussamme neliöt ovat aina optimoitu ja teemme kaikkemme, jotta löydämme mahdollisimman tehokkaan ratkaisun eläinten hyvinvoinnista tinkimättä. Kustannustehokkaasti laaditulla toiminnallisella suunnitelmalla voidaan jopa lisätä parsipaikkojen määrää, kun käytettävissä olevan tilan neliöt optimoidaan huolellisesti palvelemaan tarkoitustaan.

Yli kahdenkymmenen vuoden kokemus ja saavutetut tulokset erilaisissa robottipihatoissa ovat luoneet meille vankan ja tarkkasilmäisen näkemyksen siitä, mikä toimii ja mitä kannattaa tehdä. Yksinkertainen on kaunista ja varmatoimista, ja pyrimmekin välttämään ylimääräisiä portituksia, hukkaneliöitä ja niistä syntyviä turhia kustannuksia.

Panostamme ratkaisuissamme eläinten hyvinvointiin ja toimivaan, eläinten lajityypillistä käyttäytymistä tukevaan ja sitä hyödyntävään lypsykiertoon. Silloin karja on terve ja valmis tuottamaan, jolloin valtaosa eläimistä kulkee vapaasti robotin edessä päälypsykierrossa. Erityistarkkailtavia ja hoitoa vaativia eläimiä on pihatossa vain minimi määrä.

Sananen suunnittelutiimistämme

Pihattosuunnittelu on tiimityötä, johon meillä NHK:lla on poikkeuksellisen hyvä synergiaetu. Suunnittelutiimimme on koottu Robora -osaston asiantuntijoista sekä Lely -lypsyrobottihuollon tuotespesialisteista, minkä lisäksi teemme jatkuvaa yhteistyötä NHK:n eri osastojen sekä tavarantoimittajien kanssa kehittääksemme suunnitteluun ensiluokkaisia ja kauaskantoisia ratkaisuja. 

Koska suunnittelemme ja rakennamme itse tunnemme ja tiedämme rakentamisen kustannukset. Meillä Robora -tiimissä on aina käytettävissä käytännönläheinen tieto-taito ja osaaminen rakentamisesta. Sen ansiosta  hahmotamme, mitä suunnitellun ratkaisun rakentaminen ja toteuttaminen käytännössä tarkoittaa ja maksaa – sekä miten se toimii käytännössä.

Heräsikö kysymyksiä?

Mikäli sinulla heräsi kysymyksiä NHK:n Robora -pihattosuunnitteluun liittyen, älä epäröi jättää tiedustelua oheisen lomakkeen myötä. Artikkelisarjan seuraavassa osassa kerromme lisää ideologiasta Robora -ratkaisujen taustalla.