Jalasjärvellä sijaitseva Maito-Kokon tila on ollut saman suvun hallussa jo vuodesta 1752, eli peräti 270 vuotta. Vuonna 2003 tilalla tehtiin sen viimeisin sukupolven vaihdos, ja yhtiöittämisen jälkeen vuonna 2014 aloitettiin robottinavetan rakentaminen, joka otettiin käyttöön samana vuonna. Tuolloin lypsystä vastasi kaksi muunmerkkistä robottia.

Juha ja Sinikka Kokko ovat työskennelleet tilan yrittäjäpariskuntana ja omistajina nyt jo 20 vuoden ajan, joista robottilypsyn parissa viimeiset 8 vuotta, jolloin tilalla lypsystä ovat vastanneet kaksi muunmerkkistä robottia.

Jokin hyvin tuottavan yritystoiminnan pyörittämisessä kuitenkin sakkasi, sillä vuosina 2014–2023 ongelmana olivat huonot kierrot (2,0–2,2) ja tämän myötä myös maitomäärä (30–33 kg/lehmä/päivä), joka ei vastannut tilan väen odotuksia. Lisäksi lypsylle vietäviä lehmiä oli paljon, jopa 10–15 aamuin illoin.

Syitä kehnoon tilanteeseen haettiin niin rehuista, lehmistä, navetasta kuin tilan työntekijöistäkin saakka, mutta toivottua kehityssuuntaa ei hienosäädöstä huolimatta saavutettu. Maaliskuussa 2023 tilan yrittäjäpariskunta päätti vaihtaa maitotilansa lypsylaitteet kokonaan toiseen merkkiin: seuraavaksi lehmien lypsystä huolehtisivat Lely Astronaut A5 -robotit.

Maito-Kokon yrittäjäpari Sinikka ja Juha Kokko ovat työskennelleet maatalousyrittäjinä vuodesta 2003. Vuosi 2023 jää pariskunnan mieliin lypsyrobottien vaihdosta ja raskaasta, sitovasta kesästä ilman lomittajia. Onneksi uudet robotit alkoivat heti toimimaan odotetusti ja ne ovat antaneet uutta intoa ja jaksamistaa arkeen. Kuva: Maito-Kokko Oy

Katse kohti Horizonia

Tilan aiempi aikakausi päättyi konkreettisesti, kun toimistolla otettiin käyttöön uusi tuotannonhallintaohjelma Lely Horizon ja aiemmat, toisen merkkiset lypsyrobotit sammutettiin ja purettiin pois. Vuorossa oli Lely -lypsyrobottien asennus ja käyttöönotto, mistä alkaisi uuden opettelu niin tilan eläimillä, kuin tilan väelläkin.

Toukokuussa 2023 kaksi väliaikaisille paikoille asennettua Lely Astronaut A5 -robottia aloitti lypsynsä.

Jo viikon päästä uusien robottien käyttöönotosta navetalla alkoi positiivinen pöhinä. Aluksi lehmiä ohjeistettiin uusille roboteille, mutta pian eläimet ymmärsivät itsekin jutun juonen. Toimistossa töiden lomassa robottien näyttöjen seuraaminen on koukuttavaa hommaa, sillä reaaliaikaisesta näytöstä näkee, miten lypsy etenee ja paljonko maitoa tulee. Kuva: Maito-Kokko Oy

Vaihtamalla paranee

Heti uusien Lely -lypsyrobottien käyttöönoton myötä navetalla oli havaittavissa hyvää pöhinää, mikä konkretisoitui jo ensimmäisen viikon aikana, kun lehmät oppivat käymään lypsyllä itsenäisesti.

Ensimmäisten kahden viikon aikana käynnit ja päivämaidot kehittyivät korkeammalle tasolle, kuin mitä edellisillä lypsyroboteilla saavutettiin koskaan 8,5 vuoden aikana.

Syyskuussa 2023 lehmien käynnit lypsyrobotilla olivat 2,9–3,1 ja maitomäärät 37–38,4 kg/lehmä/päivä. Lypsylle haettavana on enää vain yksittäisiä lehmiä.

Lely -lypsyrobotit ovat tuoneet lehmien keskuuteen miellyttävän rauhan, minkä lisäksi myös yrittäjäpariskunta on tyytyväinen. ”Vaihtamalla paranee!” yrittäjäpariskunta toteaa sosiaalisen median kanavillaan Instagramissa ja Facebookissa.

”Vaihtamalla paranee!”

 

 

Auta meitä auttamaan

Autamme mielellämme tilasi seuraavan kehitysaskeleen suunnittelussa. Täytä lomake, niin otamme sinuun yhteyttä.

Tutustu tuotteisiin